Smart home maken voor minder dan 250,- euro

Smart home maken

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Van een ‘normaal’ huis een smart home maken klinkt leuk, maar waar begin je? Voor beginners kan de creatie van een slimmer huis nogal overweldigend zijn.

In dit artikel geven we een paar bruikbare tips om alvast een vliegende start maken. Volg je namelijk onderstaande instructies, dan kun je in principe voor minder dan 250,- euro al je eigen woning een stuk slimmer maken.

Een smart home maken

Een ‘smart home‘ is een breed begrip. Op dit gebied kun je het dus zo gek maken als je wilt. Het is echter wel belangrijk om hierbij een duidelijk plan te maken.

Probeer zo overzichtelijk mogelijk in kaart te brengen, welke huishoudelijke processen je wilt gaan automatiseren in je woning.

Wil je de verlichting in bepaalde ruimtes met je smartphone bedienen? Of wil je ook de achterste lampjes in de tuin automatiseren?

De reden om hier eens goed over na te denken voor jezelf is, omdat veel slimme producten in verbinding staan met elkaar door middel van een smart home systeem.

Welk smart home systeem kies je?

Een smart home systeem zorgt ervoor dat alle slimme producten in huis zijn verbonden met hetzelfde netwerk. Zo werken alle slimme producten naadloos samen met elkaar, omdat ze communiceren via een eigen netwerk.

Zo’n netwerk wordt ook wel een smart home protocol genoemd. Een groot voordeel is de signaalsterkte van zo’n netwerk. In veel gevallen kun je hiermee dus zelfs die sfeervolle lampjes helemaal achter in je tuin bedienen.

Het signaal van je wifi-router zou deze afstand onmogelijk kunnen overbruggen. Zigbee is hier een mooi voorbeeld van! In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen van Zigbee in huis.

Er bestaan natuurlijk nog genoeg andere opties om slimme producten met elkaar te verbinden. Je kunt hier bijvoorbeeld ook gewoon een smart home hub voor gebruiken.

Een hub is in veel gevallen misschien net wat toegankelijker voor beginners. Zonder al te veel technische kennis kun je dan alsnog je eigen smart home maken.

Een smart home hub maakt namelijk geen gebruik van een eigen protocol, maar laat de slimme apparaten via je wifi-netwerk communiceren met elkaar.

Je kunt hier in principe ook gewoon een slimme speaker voor gebruiken. De meeste smart home producten van tegenwoordig ondersteunen de besturingssystemen van slimme speakers. Denk bijvoorbeeld aan de twee bekende besturingssystemen van Google Assistant en Amazon Alexa.

Misschien ook interessant:

Google Home mini

Een instapmodel zoals de Google Home mini, kost je rond de 50,- euro.

Deze slimme speaker is eigenlijk al een ontzettend efficiënte manier, om veel andere smart home apparaten in huis mee te bedienen.

Google Home mini

Smart home platform: Google Assistent

Ondersteuning Nederlandse taal: Ja

Aansluiting - Accuduur: Netstroom

Prijsindicatie: 59,-

Winnaar

Het is dan natuurlijk wel belangrijk om altijd even te checken, of andere smart producten ook daadwerkelijk ondersteuning bieden voor Google Assistant.

Dit zie je bij aankoop vaak al direct staan op de verpakking. Er staat dan iets in de richting van: ‘Works with Google Assistant’.

Philips Hue starterspakket

Ook een Philips Hue starterkit biedt interessante mogelijkheden om een mooie start te maken van je eigen smart home.

Philips Hue Starterspakket - White

Controle op afstand: Mobiele app en afstandsbediening

Energieverbruik: 10 Watt (A+)

Ondersteunende apps en platformen: Philips Hue apps, Apple HomeKit, Google Assistent

Ondersteunende app: Philips Hue apps, Apple HomeKit, Google Assistent

Prijsindicatie: 89,-

Een starterspakket heb je al vanaf 89,- euro en bestaat uit 3 Hue White lampen (E27), 1 Hue bridge en 1 Hue dimmer switch. Verder zijn er ook losse Philips Hue lampen te koop.

Je kunt de slimme verlichting in huis dus nog altijd uitbreiden. Bekijk hier onze top 10 slimme verlichting voor wat extra inspiratie.

Google Chromecast

Mocht je nog geen smart tv thuis hebben staan, dan is een Google Chromecast (39,- euro) een uitstekende oplossing om je ‘normale’ tv in één klap een stuk slimmer te maken.

Gebruik je de Chromecast in combinatie met Google Home, dan kun je bijvoorbeeld je favoriete Netflix series op tv bekijken met een Google Home commando. Of je gebruikt de beste apps om extra plezier te maken thuis.

Google Chromecast V3

Aansluitingen: HDMI, Micro-USB

Resolutie: Full HD, 1080p op 60fps

Ondersteunde besturingssystemen: Android, iOS, Windows, Mac OS X, Chrome OS

Prijsindicatie: 39,-

Hier vind je een overzichtelijke lijst met allerlei commando’s voor Google Home.

In principe kun je met het instapmodel van de Chromecast al behoorlijk ver komen op weg naar je persoonlijk smart home. Wil je echter genieten van 4K beeldkwaliteit? Dan kun je misschien toch beter kiezen voor de Chromecast Ultra.

In deze blogpost vertellen we meer over het verschil tussen deze producten.

Triple pack TP-Link HS100

Om je smart home compleet te maken, raden we een triple pack slimme stekkers aan. Onze voorkeur gaat uit naar de slimme stekkers van TP-Link aan.

TP-Link HS100 - Triple Pack

Controle op afstand: Ja

Schema instellen: Ja

Ondersteunende apps en platformen: Google Assistent, Amazon Echo

Prijsindicatie: 49,99

Dit komt omdat deze slimme stekkers ons simpelweg nog nooit in de steek hebben gelaten. Bovendien kun je ze vrij eenvoudig koppelen met Google Home en kun je ze gebruiken in combinatie met allerlei huishoudelijke apparaten.

Denk bijvoorbeeld aan producten zoals je koffiezetapparaat, airco, tv, kamerlampen en nog veel meer!

Totaalprijs smart home maken

De totaalprijs van een smart home kan per woning verschillen. Wij hebben een slimme woning met 250,- euro kunnen realiseren. Wij zijn in het bezit van een slimme rookmelder, thermostaat en domotica. Je kunt zelf bepalen welke apparaten je in huis neemt. Ze zijn allemaal even gaaf om te bedienen en zorgen voor extra veiligheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs