Slimme thermostaat advies

Slimme thermostaat advies

In dit artikel lees je ons uitgebreide slimme thermostaat advies. De slimme thermostaat is een van de laatste trends op het gebied van huisverwarming. 

Volgens het CBS zal in Nederland de gemiddelde energierekening in 2019 stijgen met 334 euro. Reden genoeg om het energieverbruik in huis eens onder de loep te nemen. Want per ongeluk de verwarming aan laten staan thuis, dat zit er zo niet meer in natuurlijk! 

Dus maak jij je hier wel eens schuldig aan? Dan is een slimme thermostaat misschien wel een geschikte oplossing. Recent marktonderzoek van onderzoeksbureau Multiscope laat zien dat in 2018 ongeveer 17 procent van de Nederlanders al een slimme thermostaat in huis heeft.

Het idee achter slimme thermostaten is dat ze het energieverbruik in onze huizen een stuk efficiënter kunnen maken. Vaak komt zo’n verwarmingssysteem met behoorlijk wat energiebesparende eigenschappen. 

Deze delen wij natuurlijk graag met jullie in ons slimme thermostaat advies!

Slimme thermostaat advies
Nest Learning Thermostat 3e generatie

Inhoudsopgave

Wat is een slimme thermostaat?

Een slimme thermostaat is verbonden met je wifi-netwerk. Deze stemt het energieverbruik in huis af op de levensstijl van bewoners en kan zo bedient worden op afstand met een smartphone of tablet.

Het doel is om informatie te verwerken en daar vervolgens op te anticiperen. Daarbij wordt het leefpatroon van bewoners in kaart gebracht, zodat bijvoorbeeld de verwarming niet onnodig aan blijft staan. Uiteindelijk zorgt dit voor een vermindering op de energiekosten in huis.

Tegenwoordig worden slimme thermostaten steeds vaker aangeboden door bepaalde energieleveranciers, maar zijn ze ook gewoon los verkrijgbaar. 

Alleen wat heb je nu écht aan een slimme thermostaat en wat kun je er allemaal mee?

Dit vroegen we ons bij Lazylife dus ook af…uit

Uiterlijk van slimme thermostaten

Het uiterlijk van slimme thermostaten kenmerkt zich door de ronde of vierkante vorm.

Vaak zijn slimme thermostaten beschikbaar in diverse kleuren en zorgen de ingebouwde displays vooral in het donker voor een elegante uitstraling!

Soms lijkt het alsof ze opgaan in het interieur van een woning en vallen ze nauwelijks op als ze aan de muur hangen.

Daarnaast voorzien de meeste fabrikanten hun producten met een touchpad, zodat je ze ook handmatig kunt bedienen.

Om een duidelijker beeld te creëren wat betreft het uiterlijk, zetten we hieronder een aantal toonaangevende slimme thermostaten op een rijtje! 

Wat kun je met een slimme thermostaat?

Dankzij een slimme thermostaat krijg je méér controle over je energieverbruik. Je kunt een slimme thermostaten op afstand bedienen met een app voor je smartphone of tablet.

Zo’n app vertelt je precies hoeveel energie de verwarming bij jouw thuis verbruikt. Bovendien kun je dankzij sommige functies de slimme thermostaat zo instellen, dat die bijvoorbeeld vanzelf aanspringt op het moment dat je bijna thuis bent.

Verder kun je dankzij de opties in de app bijvoorbeeld ook vrij snel zien in welke kamers er de meeste energie wordt verbruikt. Hier kun je vervolgens op inspelen door de slimme thermostaat op de juiste manier z’n werk te laten doen, zodat die zo efficiënt mogelijk je huis zal verwarmen in de toekomst.

Aan de hand van een vooraf ingestelde tijdsschema weet de slimme thermostaat bijvoorbeeld precies wanneer hij de verschillende kamers wel, of juist niet moet verwarmen.

Om dit slimme thermostaat advies zo overzichtelijk mogelijk te houden, hebben we alle belangrijke functies van een slimme thermostaat even kort op een rijtje gezet.

Functies van een slimme thermostaat:

  • Controle op afstand
    Een slimme thermostaat is op afstand te bedienen door middel van een smartphone of tablet. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn, omdat je zo bijvoorbeeld alvast je slimme thermostaat kunt aanzetten als je wegrijdt op je werk. Zo kom je altijd thuis in een voorverwarmd huis.
     
  • Zelflerende functie
    Dankzij de zelflerende functie wordt een slimme thermostaat steeds slimmer. Stel dat je als bewoner steeds om 18.00 uur thuiskomt, dan weet de slimme thermostaat dit na een tijdje en zal hij ervoor zorgen dat om 18.00 uur je huis verwarmd is. Ook zal hij na verloop van tijd precies weten hoe lang het duurt voordat de kamers in huis zijn opgewarmd.
     
  • Instelbare zones
    Met instelbare zones zorg je ervoor dat verschillende kamers apart verwarmd kunnen worden. Zo hoef je niet je hele huis te verwarmen, maar alleen de zones die je echt gebruikt. Hierdoor kun je in de toekomst nog meer besparen op je energierekening.

  • Overzichtelijk inzicht in je energieverbruik 
    Veruit de meeste mensen kopen een slimme thermostaat om energie te besparen. Wat is dan handiger om maand op maand je energieverbruik te kunnen vergelijken? Met een handig overzicht in de app is dit mogelijk en zul je in het vervolg eenvoudig kunnen zien waar je nog extra op kunt besparen!

  • Modulerend stoken
    Een normale thermostaat laat de cv-ketel verwarmen tot de gewenste temperatuur. Als de gewenste temperatuur is bereikt, dan zal hij de cv-ketel uitschakelen. Dit is natuurlijk niet echt energiezuinig als je het ons vraagt. Een slimme thermostaat daarentegen, laat de cv-ketel modulerend werken. Dit houdt in dat hij de cv-ketel op verschillende standen laat branden, waardoor je minder schommelingen krijgt wat betreft de temperatuur in huis.

  • Geo-aware functie
    Met een Geo-aware functie in de app ziet de slimme thermostaat aan de hand van je GPS-locatie precies waar jij je op dat moment bevindt. Aan de hand van die gegevens wordt dus ook de temperatuur bepaald in huis. De temperatuur wordt tevens direct aangepast wanneer je bijna thuis bent, of wanneer je het huis verlaat. Zo hoef je zelf niet eens meer de thermostaat uit te zetten als je weg gaat, dit wordt namelijk al voor je gedaan.

  • IFTTT-ondersteuning
    Met IFTTT (if This Then That) kun je andere domotica platformen aansturen. Zo kun je jouw slimme thermostaat bijvoorbeeld laten communiceren met Phlips Hue lampen. Dus stel dat je slimme thermostaat een Geo-aware functie heeft en je laat je slimme thermostaat communiceren met je Philips Hue lampen. Dan kun je hem bijvoorbeeld dusdanig instellen, dat als jij je huis verlaat ook direct de verlichting uit zal gaan.

Top 10 slimme thermostaten
Benieuwd naar de beste producten van dit moment? Bekijk dan onze top 10 slimme thermostaten!
Tijdens het opstellen van deze lijst, zijn we op zoek gegaan naar de beste slimme thermostaten van dit moment.

Daarbij is gelet op belangrijke functies, prijs-kwaliteitverhouding en andere interessante mogelijkheden van de slimme thermostaat.

De beste slimme thermostaten van dit moment

In onze top 10 slimme thermostaten hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste slimme thermostaten van dit moment.

Onze top 10 is tot stand gekomen aan de hand van een aantal belangrijke producteigenschappen. Daarbij hebben we tijdens ons onderzoek goed gelet op de prijs-kwaliteitverhouding van de verschillende slimme thermostaten.

Er zijn ontzettend veel nieuwe mogelijkheden in de wereld van de slimme thermostaten. Het is maar net wat je als gebruiker belangrijk vindt. Zeker als het gaat om het verwarmen van je eigen huis.

Om jouw een flitsende start te geven, zie je hieronder een aantal slimme thermostaten die behoren tot onze top 10 slimme thermostaten van dit moment.

Smart home platformen

Bij het aanschaffen van een slimme thermostaat is het handig om van te voren goed te kijken naar het ondersteunende smart home platform of protocol. Daarom leggen we in dit slimme thermostaat advies even kort uit, wat deze termen betekenen. 

Elk slimme apparaat heeft namelijk een eigen taal, een protocol. Dit is de manier waarop de slimme producten in huis communiceren met elkaar. Het is natuurlijk handig om bij het aanschaffen van een slimme thermostaat goed op te letten volgens welk protocol deze werkt. 

Je wilt namelijk wel zorgen voor een naadloze samenwerking tussen de slimme thermostaat en de andere slimme producten in huis. Zo kun je ze allemaal laten communiceren met elkaar en regel je bovendien alles vanuit één centrale app op je smartphone of tablet. 

Om slimme producten met hetzelfde protocol te verbinden met elkaar, heb je in veel gevallen een centrale hub nodig. Dankzij zo’n hub kun je alle producten bedienen vanuit een centrale app. Sommige slimme thermostaten hebben zelf al ingebouwd hub. In zo’n geval hoef je vaak dus ook geen extra hub aan te schaffen. 

Mocht je willen beginnen met een eigen smart home, maar je bent zelf niet echt handig. Dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om gebruik te maken van een overkoepelend smart home platform. Dankzij zo’n platform kun je de meeste slimme producten die werken volgens een apart protocol, ook gewoon laten communiceren met elkaar. 

Een smart home platform kan daarnaast óók nog eens samenwerken met verschillende hubs. Dit maakt het mogelijk om alsnog alles aan te sturen vanuit één centrale app. Ga dus steeds na met welke hubs jouw gekozen platform samenwerkt voor een optimaal resultaat. 

Voor dit slimme thermostaat advies laten we aan de hand van een simpel stappenplan precies zien, hoe je dankzij zo’n smart home platform de slimme producten kunt verbinden met elkaar.

Populaire smart home platformen

Google Assistant heeft zijn eigen smart home platform genaamd ‘Google Assistant’. Dankzij de bijhorende Google Home-app kun je verschillende smart home producten onder een dak bedienen. 

Hieronder volgt een stappenplan om nieuwe smart home producten toe te voegen aan de Google Home-app.

Hoe werkt het?

  1. Open de Google Home-app. .
  2. Rechts bovenin heb je een icoontje dat lijkt op een kompas, klik deze aan.
  3. Vervolgens klik je op de drie puntjes rechts bovenin.
  4. Klik op instellingen.
  5. Scroll een beetje naar beneden. Vervolgens zie je ‘Apparaat bediening in huis’ staan, klik deze aan.
  6. Zoek de fabrikant op in de lijst met fabrikanten.
  7. Selecteer de juiste fabrikant.
  8. Log nu in met de gegevens van je profiel van de desbetreffende fabrikant.
  9. Druk op ‘Accept’.
  10. Nu heeft Google Assistant toegang tot de apparaten die behoren bij het profiel en kun je vanuit de Google Home-app alles bedienen.

Amazon Alexa is gemaakt door Amazon. Ook de assistent ‘Alexa’ maakt gebruik van een app waarmee je verschillende smart home producten kunt bedienen. 

Hieronder volgt een stappenplan om slimme producten toe te voegen aan de Alexa-app.

Hoe werkt het?

  1. Download de Alexa-app op je smartphone of tablet.
  2. Open de Alexa-app op je smartphone of tablet en klik op het menupictogram in jouw smart home-apparaten. Zo zijn de naamschema’s opgeruimd in de linkerbovenhoek.
  3. Vervolgens verschijnt er in het drop-out menu de optie ‘Smart Home’, selecteer deze.
  4. Nu verschijnen er vier secties: Groepen, Apparaten, Scènes en Smart Home vaardigheden. Begin door op de sectie ‘Apparaten’ te klikken.
  5. Vervolgens schakel je de slimme Alexa-vaardigheden in. Dit doe je door op ‘Smart Home Skill’ te klikken.
  6. Daarna dien je de vaardigheden van jouw apparaat apart toe te voegen. Wil je bijvoorbeeld een Nest thermostaat toevoegen, dan moet je zoeken naar de Nest vaardigheden.
  7. Heb je deze toegevoegd, dan ga je naar de optie ‘ontdekken’. Deze bevindt zich onderaan je scherm.
  8. Nu zal de Alexa-app gaan scannen binnen jouw netwerk naar alle smart home apparaten die binnen je netwerk geïnstalleerd zijn. Als de Alexa-app klaar is met scannen, dan zie je een lijst met apparaten staan die succesvol zijn toegevoegd aan de app. Ga vervolgens naar ‘Scènes’ en hier vind je alle apparaten terug. Nu kun je jouw toegevoegde apparaten gebruiken via de Alexa-app.

Als je smart home producten wilt toevoegen aan de Apple HomeKit, moet je eerst even kijken of het product in de buurt is ingeschakeld. Vervolgens kijk je in de handleiding of er extra hardware nodig is om het product te laten samenwerken met de Apple HomeKit.

Hoe werkt het?

  1. Open de Woning-App en klik op accessoires toevoegen, of op het icoontje met de grote +.
  2. Vervolgens gebruik je de camera op je iOS apparaat om de achtcijferige HomeKit-code of QR-code op het accessoire of in de bijbehorende handleiding te scannen.
  3. Nu verschijnt het accessoire op je beeldscherm, klik hier op. Als er wordt gevraagd om een accessoire aan het netwerk toe te voegen, dan klik je op ‘sta toe’.
  4. Vervolgens geef je jouw accessoire een naam en wijs je hem toe aan een kamer, zodat je hem later kunt herkennen in je Woning-app. Je kunt hem nu ook met Siri bedienen.
  5. Klik op volgende en vervolgens is het slimme product toegevoegd aan de app. Nu kun je dus met de Woning-app van Apple HomeKit, je smart home producten eenvoudig bedienen.

Homey is een platform dat alle slimme apparaten in huis onder een dak brengt. Hiermee kun je ze eenvoudig via de Homey-app bedienen én automatiseren. Homey draait als platform op de eigen, universele Homey hub. Deze ondersteunt bijna alle protocollen en producten van de meest uiteenlopende merken. 

Hieronder laten we zien hoe je apparaten toevoegt aan de Homey-app.

Hoe werkt het?

  1. Download de Homey-app in de Apple of Playstore.
  2. Open de Homey-app, login op je Athom account en kies vervolgens de Homey waaraan je het slimme product wilt toevoegen. Vervolgens kies je in het volgende scherm voor apparaten (linker knop) om in het apparaat beheer te komen.
  3. Kies jouw kamer en klik op +. Aan de linkerkant van het paneel kun je de structuur van je huis zien en uitbouwen door middel van kamers. Je kunt makkelijk de naam van je kamer wijzigen, door erop te klikken en een kamer toe te voegen met de knop onderin.
  4. Je kunt nu je apparaat zoeken door in de zoekbalk de naam van het merk in te typen. Homey zoekt vervolgens het apparaat. Als die gevonden is, dan selecteer je vervolgens de juiste app. Nu opent een apparaat-afhankelijke ‘pairing wizard’. Volg de instructies die op het scherm verschijnen en koppel je apparaat aan Homey.
  5. Geef je apparaat een naam. Dit kun je doen bij ‘Apparaatbeheer’. Om de naam te veranderen dien je er simpelweg op klikken. Nu kun je jouw apparaat gebruiken via de Homey-app

Nest heeft ook zijn eigen smart home platform. Dit platform kan met behoorlijk wat andere producten samenwerken, zoals bijvoorbeeld die van Philips Hue. Hieronder leggen we even kort uit, hoe je zo’n product moet toevoegen in de app van Nest.

Hoe werkt het?

  1. Open de Nest-App op je smartphone.
  2. Tik op het menupictogram linksboven in het startscherm van de app.
  3. Selecteer het huis waaraan je het product wilt toevoegen.
  4. Tik op Instellingen in de rechterbovenhoek.
  5. Selecteer Product toevoegen. Nu kun je vanuit de Nest-app je andere smart home producten in huis eenvoudig bedienen.

Slimme thermostaat advies: koop een bekend merk

Er zijn natuurlijk genoeg verschillende merken die slimme thermostaten verkopen. Wij lichten in dit slimme thermostaat advies even kort toe, welke merken op dit moment de beste slimme thermostaten fabriceren.

Nest
Nest is misschien wel het bekendste merk op het gebied van slimme thermostaten. Nest staat bekend om zijn vele smart home producten.
Tado
Tado is gespecialiseerd in slimme thermostaten en airconditionings. Hierdoor is tado een van de beste voor de slimme thermostaten.
Netatmo
Netatmo is gespecialiseerd in smart home producten. Van slimme thermostaten tot aan buitencamera's. Netatmo heeft het allemaal.
Honeywell
Honeywell is een van de bekendste namen in de wereld van slimme thermostaten. Ze hebben al verschillende modellen op de markt gebracht.
Nefit
Nefit is een bedrijf wat helemaal gespecialiseerd is in cv-ketels en warmtepompen.

Tips bij het kopen van een slimme thermostaat

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende slimme thermostaten te krijgen en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij voor jou het beste slimme thermostaat advies uit onze top 10 met elkaar vergeleken. 

Hieronder hebben we er een paar voor jou uitgelicht en op verschillende factoren beoordeeld.

Tips bij het kopen van een slimme bloeddrukmeter

We hebben je nu veel slimme thermostaat advies gegeven en de verschillende merken en modellen met elkaar vergeleken. Het komt er nu op aan om de juiste keuze te maken. Bij het maken van deze keuze hangt het er vooral vanaf wat je het liefst met jouw slimme thermostaat wilt gaan doen. Bekijk hier onze tips voor het kopen van een slimme thermostaat.

  • Bekijk connectie-mogelijkheden: Het is belangrijk om te kijken op welke smart home platformen je de slimme thermostaat kunt koppelen. Uiteindelijk wil je hem namelijk laten communiceren met andere slimme apparaten.
     
  • Aansluiting: De meeste slimme thermostaten werken draadloos, maar let goed op: Er zijn er een aantal die je alleen op netstroom kunt aansluiten.
     
  • Vergelijk energie-aanbieders: Er zijn diverse energie-aanbieders. Kijk goed bij jou energie-aanbieder of deze een eigen slimme thermostaat heeft. Het kan veel in prijs schelen.
     
  • Kijk om je heen: Ken jij mensen met een slimme thermostaat? Vraag hun eens naar de ervaringen met hun slimme thermostaat en wat de voor- en nadelen zijn. Zo kom je er al snel achter welke je wel en niet moet kopen.
     
  • Lees reviews: Toch een slimme thermostaat op het oog die nog niet bij een bekende hangt? Lees dan goed de reviews op het internet. Vaak bij de bekendere slimme thermostaten staan er veel en verschillende reviews. Het geeft je een goed beeld wat er wel goed en wat er niet goed aan die slimme thermostaat is.
     
  • Vergelijk prijzen bij verschillende webshops: In de meeste gevallen liggen de prijsverschillen niet enorm veel uit elkaar. Het kan wel net zo zijn dat bij een andere webshop een mooie aanbieding is waarmee je 20% kunt besparen. Daarom is het zeker even de moeite waard om je te oriënteren. Het kost vaak slechts een aantal minuutjes.

  • Vraag slimme thermostaat advies: Heb je nu echt geen idee welke slimme thermostaat je wilt kopen? Vraag het dan eens aan een expert bij jou in de buurt. Deze mensen hebben al veel ervaringen met slimme thermostaten en kunnen jou wellicht het beste op weg helpen.

Slimme thermostaat advies: Nest Learning Thermostat

Ons slimme thermostaat advies:
Nest Learning Thermostat
Deze slimme thermostaat springt boven de rest uit.

Het is alweer de derde in zijn generatie en heeft al zijn mankementen uit de vorige versies gehaald. Dankzij zijn eigen IFTTT-platform, kun je hem met verschillende andere slimme apparaten laten samenwerken.

Hij is ook nog eens draadloos, zodat jij hem in elke kamer kunt meenemen en geen gedoe hebt met kabels. Hij heeft een strak design en is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Hierdoor is ons slimme thermostaat advies dan ook de Nest Learning Thermostat.

Eigenschappen:
Zelflerende functies
Modulerend stoken
Geo-aware fun
Prijs
4.5/5
Kwaliteit
5/5

Product van de maand

Premiums voor Google Home

Geschikt voor Google Home

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts