Slimme rookmelder advies

Slimme rookmelder advies

Welkom op onze pagina over slimme rookmelders. Hier vind je het béste slimme rookmelder advies voor smart home beginners van Nederland. Een product dat gegarandeerd zorgt voor een veiliger huis.

Sinds een aantal jaren is de slimme variant van de rookmelder verkrijgbaar in Nederland. Inmiddels is dit smart home product alweer uitgegroeid, tot een interessant product geschikt voor elk huishouden.

Kijkend naar de brandveiligheid van een huis, dan is een slimme rookmelder al helemaal geen verkeerde keuze. Zeker als je bijvoorbeeld wat ouder bent en niet meer zo snel kunt reageren in bepaalde noodsituaties.

Dankzij slimme rookmelders zijn hulpdiensten vaak sneller ingelicht en kunnen deze hierdoor dus ook een stuk eerder op locatie aanwezig zijn.

In levensbedreigende situaties verhoogt dit product de overlevingskans van bewoners doordat ze pijlsnel op de hoogte zijn van eventuele brand in de woning.

Hoeveel weten we echter af van dit populaire smart home product? En wat kun je er nou eigenlijk allemaal mee?

Wij gingen voor jullie op onderzoek en presenteren jullie daarom met trots ons slimme rookmelder advies! De veiligheid van bezoekers staat hier bij Lazylife namelijk ontzettend hoog in het vaandel!

Nest Protect 2.0

Inhoudsopgave

Wat is een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder staat in verbinding met het wifi-netwerk in huis. In geval van nood zal deze bewoners snel inlichten door middel van een melding die automatisch naar hun smartphone wordt verstuurd.

Zo weet je als gebruiker pijlsnel waar de brand in huis zich bevindt, en kun je hulpdiensten natuurlijk zo snel mogelijk inschakelen.

Ben je zelf thuis aanwezig op zo’n moment, dan hoor je uiteraard het felle geluidsignaal van de rookmelder. Sommige modellen bieden tevens een menselijk stem die instructies geeft en bewoners evacueert.

Daarnaast zijn er natuurlijk meer interessante eigenschappen van slimme rookmelders, die zullen later in dit advies aanbod komen.

Uiterlijk van slimme rookmelders

Het uiterlijk van een slimme rookmelder is over het algemeen vergelijkbaar met die van een ‘normale’ rookmelder.

Zoals we dat ook al in ons slimme thermostaat advies voorbij zien komen, . 

De vorm is meestal rond, of vierkant en bovendien vrij plat gehouden door fabrikanten. Zo vallen de rookmelders nauwelijks op. Ze zitten als het ware tegen de muur aangeplakt.

Slimme rookmelders zijn voorzien van een detectiekamer. Deze zijn afgeschermd met een rooster of gaas, zodat eventuele insecten of andere stofdeeltjes geen vals alarm kunnen slaan.

Daarnaast zijn ze bijna altijd voorzien van een lichtgevend lampje. Deze wordt automatisch ingeschakeld als zich een noodsituatie voordoet.

Wat kun je met een slimme rookmelder?

Een slimme rookmelder zorgt ervoor dat je als gebruiker snel op de hoogte bent van een dreigende situatie in huis.

Je gebruikt ze altijd in combinatie met een ondersteunende app. Deze komt vaak met behoorlijk wat functies, waarmee de luchtkwaliteit in huis gemonitord kan worden.

Als gebruiker ontvang je een melding wanneer er iets in de lucht wordt waargenomen door de rookmelder. Daarbij kun je de melder zo instellen, dat die zichzelf om de zoveel tijd zal controleren.

Deze verstuurd vervolgens een overzicht van voorafgaande dagen. Hierin je precies kan zien in hoeverre er gevaarlijke stoffen zijn gedetecteerd en of de rookmelder naar behoren functioneert.

In ons slimme rookmelder advies willen wij vooral de snelheid benadrukken, waarmee eventuele gevaarlijke situaties gemeld kunnen worden. In geval van nood kan deze tijdwinst het verschil zijn tussen leven en dood!

Eigenschappen van slimme rookmelders

Hieronder zetten we belangrijke functies en eigenschappen van slimme rookmelders nog even kort op een rijtje.

Detectiesysteem

Slimme rookmelders detecteren naast rook, ook andere gegevens in huis. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, maar ook het vochtgehalten en bewegingen kunnen worden waargenomen.

Sommige rookmelders detecteren bovendien de gevaarlijke stof koolmonoxide. Deze stof wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Je kunt de stof namelijk niet zien, of ruiken als mens. Terwijl die bijzonder gevaarlijk is om in te ademen.

Ben je hier namelijk niet snel genoeg bij, dan val je als mens in slaap en word je in het ergste geval niet meer wakker.

Ondersteunende app

Veel slimme rookmelders bedien je via een bijhorende app voor op je smartphone of tablet. Dankzij de opgeslagen gegevens ben je altijd op de hoogte van de luchtkwaliteit in huis.

Smart home protocol

Sommige slimme rookmelders kun je gebruiken in combinatie met smart home protocol. Anderen behoren weer tot een smart home systeem. Deze kun je dus alleen gebruiken in combinatie met zo’n protocol. Gelukkig zijn er ook genoeg slimme rookmelders die je zonder smart home protocol kunt gebruiken.

Smart home platform

Belangrijk genoeg om in dit slimme rookmelder advies te vermelden is de optie om ze te gebruiken in combinatie met een smart home platform.

Denk hierbij aan de Google Assistant, Athom Homey of Amazon Alexa. Via je stem vraag je dan bijvoorbeeld aan Google Assistant, hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in huis.

Koppelen van smart home producten

Heb je al slimme producten thuis? Zorg dan dus wel, dat de slimme rookmelder hetzelfde protocol ondersteund. Zigbee is bijvoorbeeld zo’n smart home systeem met een eigen protocol.

Meerdere ingebouwde sensoren

Bepaalde slimme rookmelders zijn voorzien van meerdere sensoren. Zo detecteren ze sneller het dreigende gevaar en monitoren verschillende gegevens tegelijk.

Minder vaak vals alarm

Bij gevaar wordt de kans natuurlijk aanzienlijk groter, dat een van deze sensoren iets detecteert. Toch slaan deze rookmelders een stuk minder vaak vals alarm. Zeker in vergelijk met de ‘normale’ variant, die soms al afging.

Top 10 slimme rookmelders

Benieuwd naar de beste producten van dit moment?

Bekijk dan onze top 10 slimme rookmelders. Tijdens het opstellen van deze lijst, zijn we op zoek gegaan naar de beste slimme rookmelders van dit moment.

Daarbij is gelet op belangrijke functies, prijs-kwaliteitverhouding en andere interessante mogelijkheden van de slimme rookmelders.

De beste slimme rookmelders van dit moment

In onze top 10 slimme rookmelders hebben wij aan de hand van belangrijke eigenschappen een aantal slimme rookmelders geselecteerd. Deze melders zijn wat ons betreft de beste producten van dit moment.

Om jullie alvast een voorproefje te geven van onze top 10. Vind je hieronder de vijf beste slimme rookmelders uit deze lijst zodat je een beeld krijgt van de modellen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Smart home platformen

Tegenwoordig kom je allerlei slimme rookmelders tegen van verschillende merken. Deze merken maken vaak gebruik van een smart home platform, waarmee je de slimme producten kunt bedienen en laten samenwerken.

Hiervoor zul je ze echter wel eerst moeten verbinden met elkaar en dat kan nogal eens voor wat onduidelijkheid zorgen.

Elk slim apparaat heeft namelijk een taal, ook wel protocol genoemd. Handig is dat je producten die hetzelfde protocol ondersteunen, met elkaar kunt verbinden via een centrale app.

Om de producten met hetzelfde protocol met elkaar te laten werken heb je een verbindende hub nodig in huis. Sommige smart home producten hebben een ingebouwde, zoals de Nest producten.

Eén verschillende app per protocol of hub, is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen in de vorm van smart home platformen.

Want dankzij zo’n platform kun je de gekoppelde producten dus gewoon aansturen vanuit één app. Denk bijvoorbeeld aan de Google Home-app.

Populaire platformen

Niet elke slimme rookmelder ondersteuning biedt ondersteuning voor de verschillende smart home platformen. Desondanks komen deze altijd met een ondersteunende app voor je smartphone of tablet.

Populaire smart home platformen lichten we hieronder even kort toe.

Google Assistant is het smart home platform van Google. Deze persoonlijke assistent geef je door middel van spraakcommando’s een opdracht, of je stelt een vraag.

Hoe werkt het?

  1. Open de Google-app op je smartphone of tablet;
  2. Tik op de drie streepjes rechtsonder in beeld en selecteer ‘Instellingen’;
  3. Kies onder het kopje ‘Google Assistent’ nogmaals voor ‘Instellingen’;
  4. Schakel nu de Google Assistent in.

Amazon Alexa is gemaakt door Amazon. In Nederland kun je er nog bijzonder weinig mee door het gebrek aan de Nederlandse taal van het slimme platform. Je kunt Amazon Alexa aansluiten op Amazon speakers, maar ook op de Sonos One.

Hoe werkt het?

  1. Maak een account op Amazon; 
  2. Download de Amazon Alexa app;
  3. In combinatie met de Sonos One moet je ook een Sonos account aanmaken met een Amerikaans adres; 
  4. Download vervolgens de Sonos app;
  5. Activeer Amazon Alexa in de Sonos app;
  6. Maak Alexa skills aan in de app.

Hoe bedien je Amazon Alexa?

  1. Begin simpelweg met ‘Alexa’ en zeg vervolgens jou commando.
  2. Vergeet niet dat dit in het Engels moet.

Homey is een platform dat al je apparaten samenbrengt. Hiermee kun je ze eenvoudig via de Homey app bedienen én automatiseren.

Homey draait op de eigen, universele Homey hub. Deze ondersteunt bijna alle protocollen en producten. 

Hoe werkt het?

  1. Sluit Homey aan op het stopcontact.;
  2. Volg de installatie wizard om Homey in te stellen;
  3. Ga naar https://setup.athom.com op een laptop;
  4. Koppel Homey aan je WiFi;
  5. Link Homey aan je Athom account. 

Hoe bedien je Homey?

  1. Zeg ‘OK Homey’;
  2. Geef je commando;
  3. Wacht op analyze;
  4. Commando wordt uitgevoerd.

Slimme rookmelder advies: koop een bekend merk

Een belangrijke afweging bij het aanschaffen van een slimme rookmelder, is het uiteindelijke merk waar je voor kiest. Wat betreft slimme rookmelders springen er voor ons een aantal merken tussenuit. Hieronder lichten we kort toe, waar deze merken zoal voor staan.

Let op dat rookmelders van een bepaald merk, vaak alleen samenwerken met andere producten van het merk.

Merk: Nest
Dankzij de innovatieve technieken van Nest, verlaat je het huis met een gerust hart.

Nest is gericht op het ontwerpen van producten die zorgen voor een comfortabel en slim huis.

Het bedrijf wil daarbij een leefomgeving creëren, die zorg draagt voor de mensen die er in wonen.

Merk: Fibaro
Het bekende Poolse merk Fibaro ontwerpt slimme rookmelders van hoogwaardige kwaliteit.

Fibaro is dan ook het snelst groeiende bedrijf op het gebied van Domotica in Europa. De oprichter begon 8 jaar geleden begon met een droom om veilig en comfortabel wonen werkelijkheid te maken.

Tegenwoordig is Fibaro een van de marktleiders op het gebied van slimmer wonen.

Merk: Trust
Het merk Trust focust zich op de productie van digitale lifestyleaccessoires.

Producten van Trust worden getest volgens strenge kwaliteitsnormen. Die ondanks de hoge kwaliteit, relatief goedkoop zijn.

Bij Trust denk je aan Trust Gaming, Trust Urban en Trust Smart Home.

Vergelijking slimme rookmelders

Op basis van de resultaten uit onze top 10 hebben we een aantal slimme rookmelders voor jullie vergeleken. Hieronder vind je de beste vijf slimme rookmelders vergeleken in een overzichtelijk tabel.

Tips bij het kopen van een slimme rookmelder

Dit slimme rookmelder advies bevat uiteraard ook een aantal tips die van pas komen bij het plaatsen van zo’n rookmelder.

Tip 1: Kies de juiste plek

De plaatsing is namelijk van cruciaal belang bij een rookmelder. Het mogelijke risico op een onveilige situatie, is natuurlijk niet op elke plek in huis hetzelfde.

Bij het gebruik van één slimme rookmelder, plaats je deze het beste in de gang aan het plafond. Het liefst midden in de gang en anders dicht in de buurt van de slaapkamer. Probeer deze zo te plaatsen, dat het signaal in de slaapkamer duidelijk hoorbaar is.

Tip 2: plaats meerdere rookmelders

Heb je een grote woning met meerdere slaapkamers? Of misschien heb je wel een huis met lange loopruimtes. Dan is het verstandig om in meerdere ruimtes een rookmelder te plaatsen.

Tip 3: vermijd keuken en badkamer

Midden in de keuken is trouwens niet direct een aanrader. Aangezien er tijdens het koken namelijk behoorlijk wat hitte vrijkomt. Kan het goed zijn dat de rookmelder op bepaalde momenten vals alarm slaat.

Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de badkamer. Ook hier is het beter om de rookmelder niet op te hangen in verband met de waterdamp.

Slimme rookmelder advies: Nest Protect 2.0

Ons uiteindelijke slimme rookmelder advies is de Nest Protect 2.0. Wat overigens niet direct komt als een enorme verassing. Aangezien er namelijk meerdere smart home producten van Nest in de smaak vallen hier bij Lazylife.

Nest maakt gebruik van een nieuw detectiesysteem voorzien van meerdere sensoren. Deze detecteren naast rook, ook beweging, hitte, vocht en koolmonoxide.

Binnen de ondersteunende app vind je een grote button waarmee je het alarm kunt in- en uitschakelen.

Ook geeft de Nest Protect instructies om bewoners in veiligheid te krijgen. Ze krijgen hierbij trouwens een vrouwelijke stem te horen.

Nest kiest hier uiteraard niet zomaar voor natuurlijk. Kinderen blijken in geval van nood namelijk beter te luisteren naar een zachte vrouwenstem.

De Nest Protect werkt op batterijen en biedt ondersteuning voor Google Assistant. Je kunt door middel van bepaalde spraakcommando’s de slimme rookmelder van Nest bedienen met Google Home.

Allerlaatst is de rookmelder ook te koop in set’s van drie. Zo heb je in een klap al aardig wat gedaan aan de brandpreventie in huis.

Ons slimme rookmelder advies:
Nest Protect 2.0

Smart home platform: Google Assistant

Koppelbaar: Ja

Detectie: Rook, koolstofmonoxide, beweging, hitte, vocht

Ondersteunende app: Nest-app

Smart home protocol: Thread

Prijsindicatie: 129,-

onze nr.1

Product van de maand

Google Home
Adviesprijs: 95,-
Keuze redactie

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts