Top 10 slimme thermostaat

Top 10 Slimme thermostaten van 2019

Binnen deze categorie vind je onze top 10 slimme thermostaten van dit moment. Elke slimme thermostaat is door ons beoordeeld op basis van een aantal belangrijke producteigenschappen.

Aan de hand van deze handige top 10 lijst zie je direct welke slimme thermostaten er het beste uit de test zijn gekomen. Daarnaast zijn bij elke slimme thermostaat de producteigenschappen overzichtelijk weergegeven.

Voordat we direct de winnaar bekend maken, leggen we nu eerst even kort uit welke eigenschappen we precies gekozen hebben voor deze top 10 slimme thermostaten en waarom.

Eigenschappen waar deze top 10 slimme thermostaten op gebaseerd is

Deze top 10 slimme thermostaten is tot stand gekomen door onderzoek te doen naar producteigenschappen. Dit zijn voornamelijk producteigenschappen die mensen over het algemeen belangrijk vinden als ze een slimme thermostaat aanschaffen.

We zijn vervolgens tot de conclusie gekomen dat de volgende producteigenschappen voor veel mensen belangrijk zijn.

 • Overzichtelijk inzicht in je energie verbruik
  Veruit de meeste mensen kopen een slimme thermostaat omdat je er energiekosten mee kunt besparen. Met een inzichtelijk overzicht in je energieverbruik kun je maand op maand je energieverbruik vergelijken. Bovendien zie je zo eenvoudig waar je in de toekomst nog meer op kunt besparen.

 • Zelflerende functie
  Deze functie mag zeker niet ontbreken. Vanwege de zelflerende functie wordt een slimme thermostaat steeds slimmer. Een slimme thermostaat leert bijvoorbeeld hoe laat je meestal thuiskomt van je werk. Kom je vaak rond 18.00 uur thuis? Dan zal de slimme thermostaat ervoor zorgen dat tegen die tijd je huis lekker op temperatuur is.

 • Instelbare zones
  Met instelbare zones zorg je ervoor dat aparte ruimtes in huis verwarmd kunnen worden. Stel vooraf de zones in, geef ze vervolgens een naam en laat ze individueel verwarmen. Dit is handig omdat je het huis zo een stuk efficiënter kunt verwarmen en op die manier ook nog meer controle hebt over je energieverbruik.

 • Ondersteunende platformen
  Dit vinden wij persoonlijk een van de meest belangrijke eigenschappen. Het is namelijk wel handig om meerdere ‘slimme apparaten’ met elkaar te laten communiceren. Hiervoor heb je dus hetzelfde ondersteunende platform nodig.

 • Prijsindicatie
  Als laatste is de prijs natuurlijk ontzettend belangrijk. Zeker omdat je bij het aanschaffen van een slimme thermostaat graag wilt weten waar je aan toe bent. De prijs die staat aangegeven is een prijsindicatie.

 

Hieronder volgt dan eindelijk onze top 10 slimme thermostaten. Dit zijn naar onze mening de beste en meest relevante slimme thermostaten van dit moment.

Lees ook:

Top 10 Smart home gadgets

Google Assistant gaat je beleefder maken

Het huis van de toekomst! Hoe zit dat nou precies?

 

Slimme thermostaat advies
Benieuwd naar de uiteenlopende eigenschappen en functies van slimme thermostaten?

Bezoek dan onze slimme thermostaat adviespagina en zorg dat je goed geïnformeerd bent, voordat je besluit er eentje aan te schaffen!

Top 10 Slimme thermostaten

1. Nest slimme thermostaat

Deze Nest slimme thermostaat is alweer de derde in zijn generatie. Met zijn strakke design past deze slimme thermostaat in elke woonkamer. Ze zijn dan ook in verschillende kleuren te verkrijgen.

Ten opzichte van de vorige generatie kan deze slimme thermostaat nu ook de cv-ketel aansturen. Dankzij de OpenTherm-technologie zijn de besparende mogelijkheden nog groter dan voorheen.

De Nest slimme thermostaat weet bijvoorbeeld precies wanneer je wel of niet thuis bent. Ben je te lang van huis? Dan schakelt hij zelfs de boiler uit.

Wat wij een handige functie vinden, is dat je een handig overzicht krijgt van je energieverbruik. Door middel van de app zie je bijvoorbeeld op welke dagen van de week er de meest energie verbruikt wordt. Daarmee zie je dus direct op welke gebieden er bespaard kan worden.

 1. Nest slimme thermostaat

Nest slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Amazon Alexa, Google Assistent, Homey, IFTT

Prijsindicatie: 229,-

Winnaar
Prijs
4.5/5
Kwaliteit
5/5

2. Netatmo slimme thermostaat

De Netatmo slimme thermostaat mag niet ontbreken in onze top 10 slimme thermostaten. Deze slimme thermostaat leert van jouw dagelijkse gewoontes en leefstijl. Na een tijdje past hij zich hier dan ook op aan.

Dankzij de Auto-Adapt functie voorspelt hij het ideale startmoment voor de verwarming. Dit is afhankelijk van de buitentemperatuur en de isolatie in je huis. Na verloop van tijd bespaar je uiteraard ook hier een hoop onnodige energiekosten mee.

Verder beschikt hij over een afwezigheidsfunctie, hierdoor zal de thermostaat zich vanzelf uitzetten wanneer je het huis verlaat.

Persoonlijk vinden wij deze slimme thermostaat vrij goedkoop, zeker als je kijkt naar de hoeveelheid mogelijkheden van de Netatmo. 

 

Netatmo slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Apple HomeKit, Homey, IFTT

Prijsindicatie: 159,-

Prijs
5/5
Kwaliteit
4.5/5

3. Tado slimme thermostaat

Deze Tado slimme thermostaat kan alle kamers apart verwarmen. Dankzij de zelflerende functie wordt de slimme thermostaat met de tijd steeds slimmer. Zo leert de slimme thermostaat bijvoorbeeld welk klimaat het beste past bij jou als bewoner.

Naast de zelflerende functie beschikt deze slimme thermostaat ook over een locatie functie. Zo zal hij bijvoorbeeld nooit een leeg huis verwarmen. Op basis van locatie wordt het huis verwarmt voordat er iemand thuiskomt.

Wat wij erg handig vinden, is dat hij open ramen kan detecteren. Zo voorkom je dus eenvoudig onnodige energiekosten.

Helaas is een draadloze montage bij deze slimme thermostaat niet mogelijk.

 

Tado slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Ja

Ondersteunende platforms: Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistent, IFTT

Prijsindicatie: 199,-

Prijs
5/5
Kwaliteit
4.5/5

4. Anna slimme thermostaat

Dit is een slimme thermostaat die niet mag ontbreken in onze top 10 slimme thermostaten. De makers van de Anna slimme thermostaat hebben veel tijd gestoken in het ontwerp. Dit zie je dan ook terug, hij ziet er elegant en mooi uit. Echt een sieraad voor je woonkamer.

Ook deze slimme thermostaat maakt gebruik van een geo-functie. Zo weet de thermostaat waar jij je bevindt. Stel hem zo in dat hij zichzelf uitschakelt als je weg bent of zichzelf aanzet als je bijna thuis bent.

Samen met Anna maak je super simpel een dagelijks schema. Stel samen de temperaturen in. Net als veel andere thermostaten in deze top 10 lijst beschikt ook deze over een zelflerende functie. Hij leert dus van jouw levensstijl. Bovendien detecteert deze slimme thermostaat de buitentemperatuur en zal hij zich daar automatisch op aanpassen.

Waarom zou innovatie uit het buitenland moeten komen? Deze slimme thermostaat is gewoon in Nederland gemaakt!

 

Anna slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Homey

Prijsindicatie: 225,-

Prijs
4/5
Kwaliteit
4/5

5. Nefit slimme thermostaat

Ook deze slimme thermostaat heeft het in zich om steeds slimmer te worden. Dankzij zijn mooie en strakke design past deze slimme thermostaat in elke woonkamer.

Door middel van een app op je smartphone en/of tablet, is je slimme thermostaat makkelijk te besturen op afstand. Ook meldt Nefit zich via de app als er iets dreigt mis te gaan met de Cv-installatie.

Met het aanwezigheid detectiesysteem is het besparend potentieel nog hoger. Hij weet precies wie er thuis is en aan de hand van de persoon zal de temperatuur hierop aangepast worden.

De functie dat je makkelijk kunt zien hoeveel energie er verbruikt wordt met het verwarmen van het water vind ik erg handig. 

Wat wij persoonlijk wat minder vinden, is dat hij niet draadloos is. Je kunt hem dus ook maar op een plek hangen en niet even meenemen naar een andere kamer.

 

Nefit slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Homey

Prijsindicatie: 202,-

Prijs
4/5
Kwaliteit
4/5

6. Honeywell Lyric T6 Slimme thermostaat

Dit is het model Lyric T6 van het merk Honeywell. Eenn erg mooi model. Deze zelflerende slimme thermostaat leert bijvoorbeeld in de loop der tijd hoe lang het duurt voordat de gewenste temperatuur in huis wordt bereikt.

De slimme thermostaat is eenvoudig in gebruik dankzij zijn stijlvolle zwarte touchscreen. Hij is daarnaast natuurlijk ook te bedienen via een app op je smartphone en/of je tablet.

Hij is tevens relatief goed geprijsd. De installatie is dan wel weer wat lastiger en het lijkt erop dat bij updates van de app/systeem er wat problemen ondervonden kunnen worden.

 

Honeywell Lyric T6 Slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Nee

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Apple HomeKit, Amazon Alexa, IFTT, Google Assistent

Prijsindicatie: 147,-

Prijs
4/5
Kwaliteit
3/5

7. Momit slimme thermostaat

De Momit slimme thermostaat leert elke dag van de gewoontes van de gebruiker. Door zijn GPS-functie maakt deze slimme thermostaat het mogelijk om de locatie van zijn gebruiker te erkennen en met zijn aanwezigheidssensor weet hij wanneer je weer thuis bent.

In combinatie met MHEKV1 (deze is apart verkrijgbaar) kan je hem ook draadloos maken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de slimme thermostaat overal in huis mee te nemen.

Als je MyBudget gaat integreren met de Momit slimme thermostaat, dan wordt het mogelijk om een maandelijkse begroting van je energieverbruik te programmeren. 

 

Momit slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Nee

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Ja

Ondersteunende platforms: Geen

Prijsindicatie: 102,-

Prijs
5/5
Kwaliteit
3.5/5

8. Thermosmart slimme thermostaat

De Thermosmart slimme thermostaat is makkelijk te installeren en te programmeren. Programmeer hem zo wanneer hij aan of uit moet. Ook is deze slimme thermostaat zelflerende. Op den duur weet hij hoe lang het duurt voor de gewenste temperatuur wordt bereikt in huis. Zo staat de verwarming nooit onnodig aan en bespaart dit op de lange termijn heel wat onnodige energiekosten.

De thermostaat is op afstand te bedienen door middel van een app op je smartphone. Tevens zit je niet aan een abonnementsdienst verbonden, zoals bij sommige andere merken. Dat maakt dit een volwaardige afsluiter van deze top 10 slimme thermostaten.

Ook is de slimme thermostaat bij elke energieleverancier te gebruiken. Wil je hem laten installeren? Dan kost dit €99.

 

Thermosmart slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Homey, IFTT

Prijsindicatie: 229,-

Prijs
3.5/5
Kwaliteit
3.5/5

9. Toon slimme thermostaat

Dit is een product van Eneco. De slimme thermostaat laat je makkelijk zien hoeveel energie jij verbruikt in huis.

Ook is deze slimme thermostaat modulerend en heeft hij een zelflerende functie. Bovendien waarschuwt hij je wanneer de batterij bijna op is. 

Ook kunnen er verschillende ‘slimme producten’ op deze slimme thermostaat worden aangesloten. Sluit er bijvoorbeeld een Toon rookmelder op aan en krijg een handige sms-alert op het moment dat je rookmelder af gaat.

Wat wij zeer waarderen aan de Toon slimme thermostaat, is dat hij kosteloos wordt geïnstalleerd door een erkende monteur. Zo heb je geen last van al dat gedoe rondom de installatie.

Wat daarnaast wel wat minder is, is dat je een abonnementsdienst van €4,50 per maand moet afsluiten. Anders krijg je helaas geen toegang tot alle nieuwe functies en komende software updates.

 

Toon slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Ja

Zelflerende functie: Ja

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: Philips Hue

Prijsindicatie: 249,-

Prijs
2.5/5
Kwaliteit
3.5/5

10. Remeha slimme thermostaat

In vergelijking met andere uit deze top 10 slimme thermostaten, is deze slimme thermostaat toch wel een stukje simpeler. Je kunt hem wel bedienen via een app, maar verder is het toch allemaal vrij basic.

Hij heeft geen aanwezigheid-detectiesysteem, geen zelflerende functie en weet ook niet door middel van een GPS- functie waar jij je bevindt.

Een erg dure slimme thermostaat met minimale mogelijkheden. Vandaar dat dit ook direct de afsluiter is van deze top 10 slimme thermostaten.

 

Remeha slimme thermostaat

Inzicht energieverbruik: Nee

Zelflerende functie: Nee

Instelbare zones: Nee

Ondersteunende platforms: e-Domotica

Prijsindicatie: 205,-

Prijs
2/5
Kwaliteit
2/5

Product van de maand

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts