Slimme stekker advies

Slimme stekker advies

In deze categorie vind je het beste slimme stekker advies van Nederland!

Lees hier waar je op moet letten bij het aanschaffen van een slimme stekker, welke slimme stekker je het beste kunt aanschaffen en wat je verder nog moet weten, voordat je besluit zo’n stekker te kopen.

Daarnaast leggen we je natuurlijk ook uit, hoe een slimme stekker precies werkt en wat je er allemaal mee kunt.

Een slimme stekker is bijvoorbeeld ideaal om kosten te besparen op het energiegebruik in huis. Je kunt ze aansluiten op allerlei elektronische producten in het huishouden. Slimme stekkers zijn dus behoorlijk interessant als je langzamerhand zelf ook een smart home wilt gaan beginnen

Je kunt ze tevens op afstand bedienen met je smartphone. Slimme stekker advies is vooral handig wanneer je geïnteresseerd bent geraakt in een smart home product waar je nog niet veel van weet.

slimme stekker advies
TP-Link HS100
Inhoudsopgave

Wat is een slimme stekker?

Een standaard stekker kennen we allemaal wel. Niks bijzonders eigenlijk, toch? Vaak zitten ze verbonden aan een product of apart bruikbaar als verlengstuk.

Een slimme stekker heeft een aantal andere features die ten opzichte van de standaard stekker een stuk handiger zijn. Deze functies komen het best tot z’n recht, als je de slimme stekker combineert met andere producten.

We begrijpen dat dit allemaal nog een beetje vaag klinkt. Vandaar dat we alle informatie over dit product op deze pagina zullen toelichten.

Uiterlijk van slimme stekkers

Het uiterlijk van slimme stekkers kan nogal verschillend zijn. Kenmerkend is het kleine compacte uiterlijk, vaak voorzien van een lichtje dat goed zichtbaar is in het donker. 

Over het algemeen zijn slimme stekkers beschikbaar in de meeste basiskleuren. Denk hierbij vooral verschillende tinten grijs en wit.

Daarnaast voorzien veel fabrikanten de stekkers van een knopje waarmee je de stekker ook handmatig kunt bedienen.

Om vast een beeld te schetsen van het uiterlijk, zetten we hieronder een aantal slimme stekkers op een rijtje! 

Wat kun je met een slimme stekker?

 We gaan verder met de functies van de slimme stekker. Welke functies maken dit soort stekkers nou zo slim? Hieronder lees je per eigenschap wat je er precies mee kunt!

Functies van slimme stekkers:

 • Op afstand apparaten aan- en uitzetten 
  Een van de belangrijkste functies van een slimme stekker is ervoor zorgen dat jij jouw apparaten op afstand kunt bedienen. Dit zorgt niet alleen voor veiligheid, maar zo kun je ook geld besparen. Als je niet thuis bent, kun je alle apparaten bedienen via jouw smartphone.

 • Inzicht in energieverbruik 
  Een handige functie van sommige slimme stekkers is het inzicht dat je krijgt wat betreft het energieverbruik in huis. Je ziet dan precies welk apparaat jou het meeste kost elke maand en hoeveel energie dit product gebruikt.

 • Koppelen met smart home controllers en smartphone: Je kunt zoals al is gezegd heel gemakkelijk jouw apparaten bedienen door middel van jouw telefoon of bijvoorbeeld een slimme speaker. Dit kan, maar hoeft niet, met spraakbesturing. 


Je zegt dan (als je een Google Home speaker gebruikt): ‘Hey Google, zet het licht aan’ en zult merken dat de lampen automatisch aanspringen.

 • Veiligheid 
  Ook wel eens bang dat de stijltang of het tosti-ijzer nog aanstaat als je al vertrokken bent thuis?  Met gebruik van je smartphone kun je dit controleren en de apparaten uitschakelen, terwijl je niet thuis bent. Verder kun je ook de lampen aanzetten wanneer je er niet bent, zodat het lijkt of er wel iemand is.

 • Routine creëren 
  Je kunt instellen dat bepaalde apparaten niet langer dan 10 minuten aanstaan en zichzelf automatisch uitschakelen. Zo hoef jij je nooit meer zorgen te maken dat er thuis iets verkeerd kan gaan. Daarnaast kun je producten ook zo instellen dat ze zichzelf op een bepaalde tijd automatisch inschakelen. Heerlijk toch, dat kopje koffie dat in de ochtend al voor je klaar staat als je uit bed stapt.

 • Geld besparen 
  een slimme stekker is vaak voorzien van een gekleurde LED ring. Hierop kun je zien hoeveel stroom er op dit moment verbruikt wordt. Ook kun je op de bijbehorende app zien hoeveel energie je maandelijks verbruikt, waardoor je ziet op welke apparaten je de energiekosten kunt besparen.

 • Gemak 
  Wanneer je de slimme stekker aansluit en eventueel een slimme speaker in huis hebt, hoef je maar te praten en jouw apparaten doen hun ding. Anders kun je ook nog gemakkelijk via een app de desbetreffende apparaten besturen. Ze kunnen zelfs op tijd ingesteld worden, zodat je op bepaalde momenten niet eens handelingen hoeft te verrichten.

De beste slimme stekkers van dit moment

In onze top 10 slimme stekkers hebben wij de vijf beste stekkers geselecteerd. Deze staan hieronder op een rijtje. 

TP-Link
HS100

€24,-
Keuze redactie

Nedis
Smart Plug

€39,-

FIBARO
Wall Plug

€64,-

Douxe©
Smart Plug

€20,-

DTRONIC
Smart Plug

€19,-

Tips bij het gebruik van een slimme stekker

Hieronder vind je een aantal tips die je kunnen helpen optimaal gebruik te maken van alle eigenschappen van een slimme stekker.

 • Schema’s 
  Bij veel slimme stekkers kun je een tijdschema instellen met behulp van je smartphone. In veel gevallen kun je enkel per dag een tijdschema instellen, niet voor meerdere dagen achter elkaar. Vergeet dit dus niet te doen!
 
 • Smart home producten 
  Als je al in het bezit bent van andere smart home producten, zorg er dan zeker voor dat deze met elkaar zijn gekoppeld. Het is erg zonde als je de efficiëntie hier niet van benut.
 
 • Verbinding 
  Wanneer je de slimme stekker uit het stopcontact haalt, zal je daarna opnieuw verbinding moeten maken met de wifi in veel gevallen. Controleer daarnaast ook met welk medium de slimme stekker contact maakt en of deze dichtbij de router of hub hangt. Des te dichter bij de router of hub, des beter de verbinding.

Platformen

Net zoals bij veel andere smart home producten maakt een slimme stekker vaak gebruik van een platform. Ieder merk heeft verschillende modellen en daarom ook verschillende platformen. Voordat we de verschillende merken toelichten en uitgebreider slimme stekker advies geven, geven we eerst een korte uitleg over deze platformen en leggen we uit welke er allemaal zijn.

Elk slim apparaat heeft een taal, een protocol. Handig is dat je slimme apparaten die hetzelfde protocol ondersteunen, met elkaar kunt verbinden via een centrale app. Om apparaten met hetzelfde protocol met elkaar te laten werken heb je een verbindende hub nodig. Sommige apparaten hebben een ingebouwde, zoals de Nest producten. Voor andere heb je een externe hub nodig, zoals de HUE-lampen.

Eén verschillende app per protocol of hub is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen in de vorm van platformen. Deze centrale platformen kunnen samenwerken met verschillende hubs. Hierdoor kan je de gekoppelde apparaten dus ook aansturen vanuit één app. Ga dus steeds na met welke hubs jouw platform samenwerkt voor een optimaal resultaat die naar behoren functioneert.

Populaire smart home platformen

Google Assistant is een slimme assistent van Google om dagelijkse opdrachten te laten uitvoeren of vragen te beantwoorden. Via de app, of eventueel spraakbediening in combinatie met de slimme speaker, kun je opdrachten geven aan jouw slimme stekker.

Een voorbeeld van het gebruik van dit platform in combinatie met een slimme stekker is: ‘Hey Google, doe het licht aan in de woonkamer’. Ons slimme stekker advies is daarom om zoveel mogelijk van dit soort apparaten met elkaar te koppelen voor een optimaal resultaat.

Net als de Google Assistant is de Amazon Alexa een soortgelijk platform, maar van een ander merk.

Homey is een hub en verbindt al je apparaten thuis van verschillende merken. Je kunt het zien als een centrale plek voor je huis. Je kunt je huis ermee automatiseren en besturen vanuit een app. Het is dan ook logisch dat je met Homey je slimme stekkers kunt aansturen.

Bij bijna alle slimme stekkers is het noodzakelijk dat je een app installeert. Op deze manier kun je namelijk gebruik maken van alles wat het product te bieden heeft.

Iedere slimme stekker maakt gebruik van een andere app. Zo heb je bijvoorbeeld de app van KASA, Nedis, FIBARO, Somfy en KlikAanKlikUit. Deze kun je overigens vaak weer koppelen in een groter platform, zoals de Google Assistant. Je kunt dan alle smart home apparaten bedienen via één app in plaats van tientallen.

Let wel op dat je kijkt of het desbetreffende platform jouw smart home product ondersteunt. Sommige producten werken bijvoorbeeld met Amazon Alexa in plaats van de Google Assistant.

Een bridge zorgt voor een verbinding van de apparaten met het netwerk in huis. Een smart home bridge maakt het mogelijk om apparaten via een applicatie op een smartphone of tablet te bedienen. De apparaten worden niet direct aangesloten op het wifinetwerk, wat ten gunste komt van de veiligheid. Daarnaast bevordert het een stabielere verbinding, doordat er vaak sprake is van een mesh netwerk bij smart home producten. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue bridge.

Bij sommige slimme stekkers heb je geen extra platformen nodig, behalve een goed wifinetwerk. De meeste mensen maken daar thuis al gebruik van, dus dit is een erg handige optie als je nog niet thuis bent in de smart home wereld. Je kunt de stekker eenvoudig aansluiten en koppelen met het netwerk.

Google Assistant is een slimme assistent van Google om dagelijkse opdrachten te laten uitvoeren of vragen te beantwoorden. Via de app, of eventueel spraakbediening in combinatie met de slimme speaker, kun je opdrachten geven aan jouw slimme stekker.

Een voorbeeld van het gebruik van dit platform in combinatie met een slimme stekker is: ‘Hey Google, doe het licht aan in de woonkamer’. Ons slimme stekker advies is daarom om zoveel mogelijk van dit soort apparaten met elkaar te koppelen voor een optimaal resultaat.

Net als de Google Assistant is de Amazon Alexa een soortgelijk platform, maar van een ander merk.

Homey is een hub en verbindt al je apparaten thuis van verschillende merken. Je kunt het zien als een centrale plek voor je huis. Je kunt je huis ermee automatiseren en besturen vanuit een app. Het is dan ook logisch dat je met Homey je slimme stekkers kunt aansturen.

Bij bijna alle slimme stekkers is het noodzakelijk dat je een app installeert. Op deze manier kun je namelijk gebruik maken van alles wat het product te bieden heeft.

Iedere slimme stekker maakt gebruik van een andere app. Zo heb je bijvoorbeeld de app van KASA, Nedis, FIBARO, Somfy en KlikAanKlikUit. Deze kun je overigens vaak weer koppelen in een groter platform, zoals de Google Assistant. Je kunt dan alle smart home apparaten bedienen via één app in plaats van tientallen.

Let wel op dat je kijkt of het desbetreffende platform jouw smart home product ondersteunt. Sommige producten werken bijvoorbeeld met Amazon Alexa in plaats van de Google Assistant.

Een bridge zorgt voor een verbinding van de apparaten met het netwerk in huis. Een smart home bridge maakt het mogelijk om apparaten via een applicatie op een smartphone of tablet te bedienen. De apparaten worden niet direct aangesloten op het wifinetwerk, wat ten gunste komt van de veiligheid. Daarnaast bevordert het een stabielere verbinding, doordat er vaak sprake is van een mesh netwerk bij smart home producten. Een voorbeeld hiervan is de Philips Hue bridge.

Bij sommige slimme stekkers heb je geen extra platformen nodig, behalve een goed wifinetwerk. De meeste mensen maken daar thuis al gebruik van, dus dit is een erg handige optie als je nog niet thuis bent in de smart home wereld. Je kunt de stekker eenvoudig aansluiten en koppelen met het netwerk.

Slimme stekker advies: koop een bekend merk

Er is veel keuze als het gaat om slimme stekkers. Om jou het beste slimme stekker advies te geven, vinden wij het nuttig om meerdere aanbieders aan te kaarten die de beste slimme stekkers verkopen. Hieronder lichten wij deze topmerken uit.

TP-Link

TP-Link is wereldwijd marktleider als het gaat om producten die te maken hebben met Wi-Fi en netwerk. Deze aanbieder wil ervoor zorgen dat jij van alle gemakken bent voorzien door middel van smart plugs om jouw apparaten op afstand aan en uit te zetten. De Consumentenbond heeft al meerdere keren awards uitgereikt vanwege betaalbare oplossingen voor elke situatie betreft internet en netwerk.

Nedis

Nedis staat voor een mooie uitstraling, een goed productassortiment en actuele specificaties om jouw huis slimmer en eenvoudiger te maken. Met een enorme keuze uit verschillende elektronica-gerelateerde accessoires, stand-alone producten en slimme oplossingen voor in huis, is Nedis wat de hedendaagse consument zoekt.

FIBARO

FIBARO is een van de grotere spelers betreft het aanbieden van smart home producten. Daarnaast werkt het merk samen met onder andere Philips Hue, iRobot en Sonos. Het merk straalt niet alleen professionaliteit uit, maar ook klasse en comfort. Een echte must voor in ieder huis.

Vergelijking slimme stekkers

Net zoals veel andere smart home producten, heeft een slimme stekker een ruim aanbod aan features. De keuze welke je het beste kunt kopen, kan soms erg lastig zijn. Wij hebben slimme stekker advies voor jou met elkaar vergeleken op een paar belangrijke functies en kenmerken.


Slimme
stekkers

Controle op
afstand


Inzicht
energie
verbruik
Platform Prijsindicatie

TP-Link
HS100
Ja Nee KASA app,
Google
Assistant,
Amazon
Alexa
€24,-
Nedis Ja Ja Nedis app,
Google
Assistant,
Amazon
Alexa
€39,-

FIBARO
Wall Plug
Ja Ja FIBARO
app,
Google
Assistant,
Amazon
Alexa
€64,-
Douxe Ja Nee eFamilyCloud,
Amazon
Alexa
€21,-
DTRONIC Ja Ja Google
Assistant,
Amazon
Alexa, Nest
€29,-
Wendi Ja Nee Google
Assistant,
Amazon
Alexa
€23,-

 

Tips bij het kopen van slimme stekkers

We hebben je inmiddels al het een en ander verteld betreft slimme stekker advies. Het is dan ook erg belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Bij het maken van de juiste keuze hangt het er vooral vanaf wat je het liefst met jouw slimme stekker wilt gaan doen. Bekijk hier onze tips voor het kopen van slimme deurbellen:

 • Eenweg of tweeweg communicatie checken 
  Je hebt twee soorten wegen van communicatie. Bij de eenweg communicatie stuurt de slimme stekker een radiosignaal naar de ontvanger. De ontvanger stuurt echter geen signaal terug. Deze communicatie kom je vaak tegen in de goedkopere prijsklasse die met een afstandsbediening te bedienen zijn. Je kunt deze echter wel uitbreiden met een station, waardoor je ze alsnog met een app kunt bedienen. Aan de andere kant heb je de tweeweg communicatie. Daarbij heb je dan het voordeel dat je ook direct ziet wat de status van het apparaat is. Deze communicatie kom je tegen in de iets duurdere prijsklasse.
 
 • Basisstation nodig 
  Kijk ook even of de slimme stekker op zichzelf staand werkt of dat het apparaat verplicht een basisstation nodig heeft. Een extra basisstation is vooral interessant als je verdere stappen wilt nemen om je woning slimmer te maken.
 
 • iOS of Android
  Check vooraf of jouw slimme stekker in combinatie met een van deze of met beiden samengaat. Het kan nog wel eens zo zijn dat je een stekker aanschaft die achteraf niet met jouw smartphone samenwerkt.
 
 • Andere apparaten 
  Als je al andere smart home producten hebt thuis, kijk dan goed of deze samenwerken met de desbetreffende slimme stekker waar je oog is op gevallen.

 • Hoeveel stekkers aansluiten op elkaar 
  Je kunt niet bij alle slimme stekkers oneindig veel apparatuur aansluiten. In sommige gevallen kunnen er vijftig verschillende apparaten aangesloten worden, maar soms ook maar tien.
 
 • Lees reviews van andere mensen 
  Er zijn jou al veel mensen voorgegaan die een slimme stekker hebben aangeschaft. Lees eens wat hun ervaring is met het product. Meestal leer je hier nog het meest van.
 
 • Vraag advies aan een deskundige 
  Bij veel winkels of webshops werken genoeg mensen die veel verstand hebben van smart home producten. Zij kunnen jou goed adviseren. Je kunt ons natuurlijk ook een bericht sturen, wij staan maar al te graag voor jou klaar!
 
 • Koop slimme stekkers van bekende merken 
  Als je een bekende slimme stekker koopt, is de kans groter dat deze samenwerken met andere smart home merken. Als je in de toekomst je huis verder wilt uitbreiden, is het erg fijn als deze apparaten allemaal samen kunnen werken met elkaar.
 
 • Koop niet uit het buitenland 
  Voor iedereen die er niet bewust over heeft nagedacht, in sommige landen gebruiken ze natuurlijk andere stekkers. Het is niet zo heel fijn als jij met een Engelse stekker van een koude kermis thuiskomt.

Ons slimme stekker advies: TP-Link HS100

Ons slimme stekker advies: TP-Link HS100

Dit is wat ons betreft de absolute winnaar wat betreft ons slimme stekker advies. Naast de prijs zijn er meer handige eigenschappen waar we zeer over te spreken zijn. Uiteraard is er de controle op afstand en dankzij de gratis KASA app voor je smartphone of tablet heb je de stekker zo geïnstalleerd.

Bovendien is deze slimme stekker ontzettend makkelijk te bedienen en kun je er vrijwel direct mee aan de slag. Dankzij de ondersteunende platformen Google Assistant en Amazon Alexa, bedien je deze slimme stekker eenvoudig met je stem.
onze nr.1

Product van de maand

Google Home
Adviesprijs: 95,-
Keuze redactie

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts