Smart speaker Beratung

Slimme speaker advies

In dit artikel geven wij jou slimme speaker advies, een assistent in huis om je leven makkelijker te maken. 

Sinds afgelopen twee jaar is de slimme speaker pas echt bezig aan een Nederlandse opmars. Wereldwijd is deze trend al wat langer gaande, vooral in landen als de VS, Duitsland en China zijn de verkopen van slimme speakers in korte tijd enorm gestegen. 

Uit onderzoek van Strategy Analytics blijkt, dat er in 2018 maar liefste 86.2 miljoen slimme speakers zijn verkocht. Vooral producten van Amazon en Google zijn razend populair en domineren een groot deel van de markt.

Maar wat is een slimme speaker nou eigenlijk? Wat kun je er zoal mee en waarom zou je overwegen er eentje te kopen? 

Dat alles én meer, lees je hier op Lazylife.nl. Want dankzij onze kennis en ervaring op het gebied van smart home producten, garanderen wij jou het meest eerlijke en betrouwbare slimme speaker advies van Nederland!

slimme speaker advies
Google Home & Google Home mini

Inhoudsopgave

Wat is een slimme speaker?

In theorie kan elke speaker die méér in z’n mars heeft dan alleen het produceren van geluid worden gezien als ‘slim’. Over het algemeen beschikt een slimme speaker over eigenschappen als: Bluetooth, NFC en ingebouwde spraakbediening, waardoor die stukke slimmer is dan een traditionele luidspreker.

Daarnaast kun je door spraakcommando’s te geven aan je slimme speaker, verschillende smart home apparaten bedienen in huis. Ook kun je ze van alles vragen, muziek laten afspelen of als timer gebruiken voor tijdens het koken.

Kortom, er zijn oneindige mogelijkheden in de wereld van de slimme speakers. Reden genoeg om dit slimme speaker advies eens door te lezen. 

Uiterlijk van slimme speakers

Het uiterlijk van slimme speakers kenmerkt zich door de meestal vrij compacte verhoudingen van de speakers. Vaak komen ze in een soort cilindervorm die zorgt voor een elegante uitstraling. 

Veel slimme speakers zijn beschikbaar in diverse kleuren en zorgen de ingebouwde led-lampen vooral in het donker voor de finishing touch van de speaker! Daarnaast voorzien de meeste fabrikanten hun producten met een touchpad, zodat je ze ook handmatig kunt bedienen.

Om een duidelijker beeld te creëren wat betreft het uiterlijk, vind je hieronder afbeeldingen van een aantal toonaangevende slimme speakers! 

Uiteindelijk kies je natuurlijk zelf welke speaker qua uiterlijk het meeste past bij jou. Bovendien is niet alleen de verschijning maar zeker ook de functionaliteit belangrijk. 

Dus om jou te voorzien van het beste slimme speaker advies, behandelen we hieronder de meest interessante mogelijkheden, functies en belangrijke eigenschappen van slimme speakers.

Wat kun je met een slimme speaker?

Wat kun je eigenlijk met zo’n smart speaker? Die vraag stelden wij onszelf dus ook af.

De mogelijkheden lijken oneindig, vooral kijkend naar de toekomst op het gebied van een slimmer huis. 

Je ziet steeds vaker smart home producten op de markt verschijnen, die je in combinatie met een slimme speaker kunt gebruiken. Tevens wordt het combineren van deze producten dankzij de handige spraakcommando’s steeds makkelijker.

De slimme speaker is namelijk een product dat het leven van iedereen een stuk gemakkelijker maakt. Hij dient als jouw persoonlijke assistent in huis. Je kunt er andere apparaten mee bedienen en ze aan elkaar koppelen

Functies van de Google Home

De Google Home is in onze ogen het perfecte voorbeeld van een slimme speaker. Uiteraard voorzien van Google Assistant zijn de mogelijkheden eindeloos. Wij maken thuis veel gebruik van onze Google Home en hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring met deze slimme speaker.

Daarom zetten we voor het gemak even alle belangrijke functies van Google Home op een rijtje. Deze functies zijn vaak ook toepasbaar bij andere speakers, alleen spreken wij liever uit eigen ervaring wat dat betreft om misverstanden te voorkomen. 

Zo blijft onze content eerlijk, betrouwbaar en garanderen wij bovendien het beste slimme speaker advies van Nederland. 

 • Timer

  Met de Google Home kun je de interactie aangaan. Heb je bijvoorbeeld tijdens het koken een timer nodig voor de pasta, of moet je in de ochtend vroeg uit bed voor een belangrijke afspraak? Vraag simpelweg je slimme speaker een wekker te zetten, zodat je altijd op tijd zult zijn!

 • Agenda beheren

  Je kunt Google Home koppelen aan de agenda van je mobiele telefoon. De speaker kan jou op deze manier elke dag herinneren aan de afspraken van de desbetreffende dag. Hij geeft je precies wat je wilt, wanneer je erom vraagt.

 • Muziek afspelen 

  Met een slimme speaker kun je met diverse streamingdiensten muziek afspelen, waaronder Spotify en YouTube Music.

 • Vragen stellen

  Sommige slimme speakers kun je simpele commando’s geven om bijvoorbeeld een mop te vertellen, of de dichtstbijzijnde supermarkt te zoeken. Ze herkennen je aan je stem en weten zo precies wie er met hun praat. Als je jouw adresgegevens invoert, weten ze zelfs de afstand van je werk naar huis en hoe lang je daar op die dag over doet.

 • Lampen bedienen 

  Als je jouw slimme speaker koppelt aan een slimme stekker, kun je de lampen bedienen in huis. Denk aan Philips Hue!

 • Thermostaat regelen 

  Net als bij de lampen kun je ook jouw slimme speaker koppelen aan een slimme thermostaat. Zo kun je zelfs buitenshuis de temperaturen aanpassen en een hoop energie besparen.

 • Nieuws luisteren

   In plaats van de krant te lezen, kun je nu ook tijdens het ontbijten de slimme assistent vragen om het actuele nieuws voor te lezen.

 • Recepten downloaden

  Je kunt aan jouw persoonlijke assistent vragen om een recept op te zoeken en deze voor te lezen. Handig voor tijdens het koken!
 • Boodschappenlijst bijhouden 

  Je kunt aan jouw slimme speaker doorgeven welke boodschappen er gehaald moeten worden. Deze zullen dan automatisch op jouw smartphone komen te staan, zodat jij in de supermarkt nooit iets zal vergeten.

 • Weerbericht afspelen

  Net als het nieuws kun je ook voor het laatste weerbericht vragen. Op basis van je locatie geeft de Google Assistant vervolgende de voorspellingen.

 • Verkeersbericht voorlezen

  De slimme speaker weet precies waar er files staan en hoe lang jij dus over jouw reis zal doen. Lopend, met het openbaar vervoer, fietsend en met de auto.

 • Tv en films kijken 

  Via Netflix, Videoland, NPO en YouTube kun jij oneindig jouw favoriete series en films kijken wanneer je jouw slimme speaker koppelt aan een Chromecast of smart-tv.

 • Andere apparaten aansturen 

  Je kunt natuurlijk ook andere apparaten koppelen, zoals een rookmelder of een robotstofzuiger.

Top 10 slimme speakers​

Benieuwd naar de beste producten van dit moment? Bekijk dan onze top 10 slimme speakers!
Tijdens het opstellen van deze lijst, zijn we op zoek gegaan naar de beste slimme speakers van dit moment.

Daarbij is gelet op belangrijke functies, prijs-kwaliteitverhouding en andere interessante mogelijkheden van de slimme speaker.

De beste slimme speakers van dit moment

In onze top 10 slimme speakers hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar welke slimme speakers beschikken over de beste eigenschappen. Daarbij gaan wij natuurlijk uit van de beste prijs-kwaliteitverhouding. 

Bij ons staat een betaalbaar smart home voorop. Wij vinden namelijk dat ongeacht hoe duur een smart home is, iedereen een kans verdient op een slimmer huis. 

Hieronder staan daarom de vijf slimme speakers die wij passend vinden in elk huishouden. 

Google Home
€149,-
Sonos One
€220,-
Google Home mini
€59,-
Keuze redactie
Citation One
€199,-
JBL-Link 300
€159,-

Slimme speaker advies: smart home platformen

Slimme speakers advies is vaak handig, wanneer je er een wilt gaan kopen. Tegenwoordig kom je namelijk bij allerlei modellen en merken uit. 

Deze merken maken vaak gebruik van een verschillend platform. Voordat we deze toelichten, geven we eerst een korte uitleg over de smart home platformen en leggen we uit welke er allemaal zijn.

Elk slim apparaat heeft een taal, een protocol. Handig is dat je slimme apparaten die hetzelfde protocol ondersteunen, met elkaar kunt verbinden via een centrale app.

Om apparaten met hetzelfde protocol met elkaar te laten werken heb je een verbindende hub nodig in huis. Sommige apparaten hebben een ingebouwde, zoals de Nest producten. Voor andere heb je een externe hub nodig, zoals de lampen van Philips Hue.

Eén verschillende app per protocol of hub is niet bevorderlijk voor de productiviteit. Gelukkig zijn hiervoor oplossingen in de vorm van smart home platformen of smart home systemen. 

Zigbee is bijvoorbeeld een smart home systeem met een eigen protocol. Zo’n systeem kies je wanneer je meerdere slimme producten met het Zigbee protocol wilt verbinden met elkaar. 

Of je kiest voor een smart home platform als Google Assistant, want dankzij zo’n platform kan je de gekoppelde apparaten dus ook aansturen vanuit één app. Denk hierbij aan de Google Home-app.

Ga dus steeds na met welke hubs jouw platform samenwerkt voor een optimaal resultaat dat naar behoren functioneert.

Populaire smart home platformen

Google Assistant is het smart home platform van Google. Deze persoonlijke assistent geef je door middel van spraakcommando’s een opdracht, of je stelt een vraag.

Hoe werkt het?

 1. Open de Google-app op je smartphone of tablet;
 2. Tik op de drie streepjes rechtsonder in beeld en selecteer ‘Instellingen’;
 3. Kies onder het kopje ‘Google Assistent’ nogmaals voor ‘Instellingen’;
 4. Schakel nu de Google Assistent in.
 

Je kunt op drie manieren de slimme speaker gebruiken:

 1. Houd de thuisknop kort ingedrukt op je smartphone;
 2. Druk in de Google-app op het microfoontje;
 3. Zeg ‘Ok Google’ of ‘Hey Google’ terwijl je telefoon ontgrendeld is.

Amazon Alexa is gemaakt door Amazon. In Nederland kun je er nog bijzonder weinig mee door het gebrek aan de Nederlandse taal van het slimme platform. Je kunt Amazon Alexa aansluiten op Amazon speakers, maar ook op de Sonos One.

Hoe werkt het?

 1. Maak een account op Amazon; 
 2. Download de Amazon Alexa app;
 3. In combinatie met de Sonos One moet je ook een Sonos account aanmaken met een Amerikaans adres; 
 4. Download vervolgens de Sonos app;
 5. Activeer Amazon Alexa in de Sonos app;
 6. Maak Alexa skills aan in de app.

 

Hoe bedien je Amazon Alexa?

 1. Begin simpelweg met ‘Alexa’ en zeg vervolgens jou commando.
 2. Vergeet niet dat dit in het Engels moet.

HomeKit is van de makers van Apple. Met gebruik van Siri kun je zo talloze commando’s uitoefenen en vragen stellen aan jouw slimme speaker. 

Hoe werkt het?

 1. Je moet beschikken over een iPhone 4s of nieuwer, een iPad derde generatie of nieuwer of een iPod touch vijfde generatie of nieuwer met minimaal iOS 8.1 en een eigen WiFi-netwerk;
 2. Download de bijbehorende app;
 3. Scan de code met de app;
 4. Stel Siri-namen in;
 5. Stel zones, kamers en triggers in;
 6. Je kunt de HomeKit ook buitenshuis bedienen als je beschikt over Apple Tv;
 7. Je kunt mensen uitnodigen om deel te nemen aan jouw netwerk.

 

Hoe gebruik je het?

 1. Hou de knop in op je iPhone, iPad of iPod Touch;
 2. Vertel simpelweg wat je wil vragen of vraag om een commando uit te oefenen.

Homey is een platform dat al je apparaten samenbrengt. Hiermee kun je ze eenvoudig via de Homey app bedienen én automatiseren. Homey draait op de eigen, universele Homey hub. Deze ondersteunt bijna alle protocollen en producten. 

Hoe werkt het?

 1. Sluit Homey aan op het stopcontact.;
 2. Volg de installatie wizard om Homey in te stellen;
 3. Ga naar https://setup.athom.com op een laptop;
 4. Koppel Homey aan je WiFi;
 5. Link Homey aan je Athom account. 

 

Hoe bedien je Homey?

 1. Zeg ‘Okey Homey’;
 2. Geef je commando;
 3. Wacht op analyze;
 4. Commando wordt uitgevoerd.

Slimme speaker advies: koop een bekend merk

Er zijn natuurlijk genoeg verschillende merken die slimme speakers verkopen. Wij lichten hier kort uit van welke merken jij het best een product kunt kopen. 

Google

Google is misschien wel het bekendste merk als het gaat over slimme speakers. Wereldwijd zijn ze bekend geworden met de Google Home, jouw persoonlijke assistent voor in huis.

Amazon

Amazon is een bekende online webshop uit Amerika. Ze hebben daarnaast zelf een serie verschillende slimme speakers op de markt gebracht met als parel: Amazon Echo.

Apple

Apple kan natuurlijk niet achterblijven in de wereld van de smart home producten. Zij zijn gefocust op innovatieve producten en diensten. De Apple HomePod is daar natuurlijk een van.

JBL

JBL staat bekend op de goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn gespecialiseerd in een hoge geluidskwaliteit. De JBL Link 300 is een van de meest verkochte slimme speakers van JBL.

Sonos

Sonos is een bekend merk als het over slimme speakers gaat. Iedereen associeert Sonos met een goede kwaliteit. De slimme speaker werkt samen met Amazon Alexa.

Vergelijking slimme speakers

Het aanbod is hartstikke groot en zal alleen maar ruimer worden in de toekomst. Om jou een beetje op weg te helpen, hebben wij voor jou het beste slimme speaker advies uit onze top 10 met elkaar vergeleken. 

Hieronder hebben we er een paar voor jou uitgelicht en op verschillende factoren beoordeeld.

slimme speaker advies

Tips bij het kopen van een slimme speaker

We hebben je nu veel slimme speaker advies gegeven en de verschillende merken en modellen met elkaar voor jou vergeleken. Het is dan ook erg belangrijk dat je de juiste keuze maakt. Bij het maken van de juiste keuze hangt het er vooral vanaf wat je het liefst met jouw slimme speaker wilt gaan doen.

Bekijk hier onze tips voor het kopen van een slimme speaker:

 • Taal 

  Sommige slimme speakers zijn nog niet te gebruiken in de Nederlandse taal. In de toekomst gaat dit waarschijnlijk wel snel gebeuren. Mocht jij nu niet beschikken over een talent voor taal, dan raden wij jou aan om hier rekening mee te houden.
 • Aansluiting 

  De meeste slimme speakers werken op netstroom. Dit houdt in dat ze in het stopcontact moeten worden aangesloten. Slechts een enkele werkt draadloos.
 • Platform

  Elk platform zit anders in elkaar en kun je koppelen op een andere manier aan verschillende apparaten. Het is erg handig om van tevoren te kijken welke apparaten jij wil koppelen aan jouw slimme speaker in de toekomst. Sommigen werken namelijk niet samen met elkaar.
 • Niet uit het buitenland kopen

  Dit kan een probleem worden bij het installeren van het apparaat. In sommige landen hebben ze andere stekkers of misschien krijg je wel te maken met ondersteuningsproblemen.
 • Lees reviews

  Velen zijn jou natuurlijk al voor gegaan bij het kopen van een slimme speaker. Om te kijken of het product wel echt goed bij jou past, is het handig om de reviews te lezen van consumenten net als jij. Dit is misschien wel het beste advies over slimme speakers die je kunt krijgen.
 • Vergelijk prijzen bij verschillende webshops

  Je weet maar nooit waar een product toevallig net in de aanbieding is.
 • Vraag slimme speaker advies

  Misschien ken jij wel mensen in jouw omgeving die zelf fan zijn van gadgets of ze al thuis hebben. Daarnaast kun je ook een winkel inlopen voor advies of ons een bericht sturen.

  Kom je er nu echt niet uit? Doe dan eens deze quiz om te kijken welke slimme speaker het beste bij jou past.

Slimme speaker advies: Google Home Mini

Ons slimme speaker advies:
Google Home Mini

Veruit de beste in de prijs-kwaliteitverhouding. Hij doet dan ook niet ten onder aan zijn grote broer, de Google Home. Dankzij Google Assistent bestuur je oneindig veel diensten in de Nederlandse taal, zoals Spotify en Netflix. Verder kun je al jouw slimme apparaten koppelen. Denk bijvoorbeeld eens aan de Chromecast, maar ook Philips Hue verlichting. Hij is niet alleen compact, maar heeft ook een modern design. Ons slimme speaker advies is daarom de Google Home Mini!

Belangrijke eigenschappen

 • Koppelen aan veel apparaten.
 • Besturen in het Nederlands.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
onze nr.1
Prijs
5/5
Kwaliteit
5/5

Product van de maand

Google Home
Adviesprijs: 95,-
Keuze redactie

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts