top 10 slimme rookmelders

Top 10 slimme rookmelders van 2019

Binnen deze categorie vind je onze top 10 slimme rookmelders. Een slimme rookmelder zorgt voor een veilig gevoel in huis. Zodra er gevaarlijke stoffen in huis gedetecteerd worden, ontvang je als gebruiker een melding op je smartphone of tablet.

Een slimme rookmelder gebruik je in combinatie met een bijhorende app. Zo’n app komt vaak met handige functie, waarmee je de luchtkwaliteit thuis kunt monitoren. Verder zijn er genoeg eigenschappen die bijdragen aan de veiligheid in huis.

Hieronder lees je op basis van welke eigenschappen deze top 10 slimme rookmelders is samengesteld. De meest toonaangevende zijn door ons geselecteerd, zodat er een duidelijk beeld ontstaat wat betreft de mogelijkheden van een slimme rookmelder.

Ook hebben we gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding, want een duurder product hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. En wil je heel graag een slimme rookmelder verbinden met Google Home, dan kun je het beste deze blog bekijken. Hierin vind je rookmelders die samenwerken met Google Assistant.

Eigenschappen waar deze top 10 slimme speakers op gebaseerd is

Een slimme rookmelder heeft bepaalde eigenschappen die zorgen voor dat extra stukje veiligheid. Vaak zijn de functies van deze eigenschappen nog vrij onduidelijk, daarom lichten we ze eerst even kort toe.

 • Smart home platform 
  Sommige slimme rookmelders ondersteunen een smart home platform. Denk hierbij aan Google Home of Amazon Alexa. Dankzij zo’n platform bedien je de slimme rookmelder, door met je stem bepaalde commando’s te geven.

 • Koppelbaar 
  Slimme rookmelders kun je koppelen met andere smart home producten. Stel dat die van jouw bijvoorbeeld is verbonden met een slimme beveiligingscamera. Dan krijg je bij een rookmelding, ook direct te zien of er iets aan de hand is.

 • Detectie
  Slimme rookmelders detecteren niet alleen rook, maar ook andere gassen in huis. Denk maar eens aan de gevaarlijke stof koolstofmonoxide. Deze stof wordt ook wel de sluipmoordenaar genoemd en kan zorgen voor ernstige lichamelijke gevolgen.

 • Ondersteunende app 
  Veel slimme rookmelders bedien je via een app voor smartphone of tablet. Zo’n bijhorende app komt vaak met behoorlijk wat functies die bijdragen aan de veiligheid in huis.

 • Smart home protocol 
  Niet elke slimme rookmelder komt met smart home protocol. Heb je al smart home producten thuis? Let er dan wel op, dat de slimme rookmelder hetzelfde protocol ondersteund. Zigbee is bijvoorbeeld zo’n smart home protocol.

 • Prijsindicatie:
  Uiteraard is de prijs van producten uit deze top 10 slimme rookmelders van belang. De prijs die je ziet staan is een prijsindicatie.

Slimme rookmelder advies
Benieuwd naar de uiteenlopende eigenschappen en functies van slimme rookmelders?

Bezoek dan onze slimme rookmelder adviespagina en zorg dat je goed geïnformeerd bent, voordat je besluit er eentje aan te schaffen!

Top 10 Slimme rookmelders

1. Nest Protect 2.0 slimme rookmelder

De winnaar van deze top 10 slimme rookmelders is de Nest Protect. De reden hiervoor vloeit voort uit de veelzijdigheid van deze rookmelder. 

Nest maakt gebruik van een nieuw detectiesysteem met meerdere sensoren. Deze gaan sneller af en geven daarnaast minder vaak vals alarm. Bovendien detecteert de Nest Protect niet alleen rook, maar ook koolstofmonoxide, beweging, hitte en vocht.

Het bedienen van de slimme rookmelder gaat snel en zonder problemen. Binnen de app vind je een grote knop, waarmee je het alarm direct kunt uitschakelen. Stel dat het alarm afgaat, dan geeft de Nest Protect aan de hand van een vrouwelijke stem duidelijke instructies van de situatie.

Het gebruik van een vrouwelijke stem komt, omdat kinderen in geval van nood vaak beter luisteren naar de zachtaardige stem van een vrouw.

Overigens werkt deze slimme rookmelder in combinatie met andere smart home producten en koppel je hem (zonder al te veel moeite) aan bijvoorbeeld de Google Home. Als extra bijkomstigheid is de Nest Protect 2.0 ook verkrijgbaar als set van drie. Zo beveilig je direct meerdere ruimtes in huis. Tevens werkt de Nest Protect op batterijen en biedt ondersteuning van het smart home protocol ‘Thread’.

Ondanks de wat hoge prijs blijft de Nest Protect 2.0, de absolute winnaar van deze top 10 slimme rookmelders!

Prijs
3.5/5
Kwaliteit
5/5

2. Fibaro Smoke Sensor 2 slimme rookmelder

Deze stijlvolle slimme rookmelder van Fibaro werkt volgens het Z-Wave protocol. Zonder Z-Wave controller is de Smoke Sensor 2 bruikbaar als stand-alone. Je mist dan helaas wel dat extra stukje veiligheid. Heb je zo’n Z-Wave controller staan thuis? Dan gebruik je wel alle slimme functies van deze rookmelder. En dat zijn er nogal wat!

Zo beschikt die bijvoorbeeld over meerdere ingebouwde sensoren, waarmee rook al bij een beginnende brand gedetecteerd wordt. Dit is tevens het geval bij extreme temperatuurstijging in huis.

Verder is die volledig draadloos, werkt op batterijen en beschikt over een ondersteunende app. Binnen de app wordt de functionaliteit pas echt duidelijk. Download de SmartThings app in de AppStore en ontdek het zelf!

Bovendien verbind je andere Z-Wave ondersteunde producten zodat deze ook samenwerken met de slimme rookmelder. Koppel hem bijvoorbeeld aan een Fibaro slimme stekker en laat je lampen aangaan in geval van nood.

Prijs
4/5
Kwaliteit
4.5/5

3. Trust ZSDR-850 Smart Home slimme rookmelder

Deze rookmelder is een stuk lager in prijs dan andere varianten uit deze top 10 slimme rookmelders. Koppel hem aan een Zigbee controller en vervolgens bedien je hem via de bijhorende app voor je smartphone of tablet. De Smart Home Solution app van Trust kun je downloaden in de Google PlayStore.

In de app vind je meerdere functies om jouw huis veiliger te maken. Zo verbind je bijvoorbeeld andere smart home producten die het Zigbee protocol ondersteunen en laat ze samenwerken. Daarnaast vraag je de actuele status op en koppel je bepaalde acties aan een rookmelding. Zo gaat bijvoorbeeld de verlichting aan bij een noodsituatie.

Dankzij de ondersteuning voor Google Assistant geef je deze slimme rookmelder commando’s met je stem. Wil je hier echter gebruik van maken, dan dien je de rookmelder eerst te koppelen in de Google Home app.

Prijs
4.5/5
Kwaliteit
4/5

4. Gigaset Smart Home slimme rookmelder

Deze slimme rookmelder van Gigaset werkt samen met andere smart home producten van Gigaset. Daarvoor dien je tevens het basisstation van Gigaset te gebruiken. Want anders is deze rookmelder direct een stuk minder interessant voor je smart home.

Binnen de Elements-app beschik je over de mogelijkheid bepaalde smart home producten te koppelen waaronder Philips Hue lampen. Die gaan bijvoorbeeld aan wanneer de slimme rookmelder rook detecteert. Verder zijn er genoeg andere opties zoals: het ontvangen van meldingen en het koppelen van meerdere rookmelders.

De batterij heeft een levensduur van tien jaar en de installatie is binnen enkele stappen voltooid.

Prijs
3.5/5
Kwaliteit
3.5/5

5. Eve Smoke slimme rookmelder (3 stuks)

Het grote voordeel van de Eve Smoke is de mogelijkheid om meerdere rookmelders te laten samenwerken. Deze werken zowel online als offline. Dus stel de internetverbinding valt wel, dan werkt het product ook als normale rookmelder. In combinatie met producten uit het HomeKit ecosysteem van Apple, ben je verzekerd van een veilige woonsituatie. Zo wordt bijvoorbeeld de verlichting ingeschakeld, zodra er rook in huis wordt gedetecteerd.

Verder zal deze rookmelder geen extra energiekosten maken, want de batterij heeft een levensduur van tien jaar. Is deze bijna leeg, dan krijg je als gebruiker een seintje in de ondersteunende Woning-app. Dit is de centrale iOS app van Apple geschikt voor het bedienen van HomeKit producten.

Prijs
3/5
Kwaliteit
4/5

6.Netatmo slimme rookmelder

Deze rookmelder van Netatmo is stiekem toch wel het verborgen pareltje uit onze top 10 slimme rookmelders. Je hebt hier namelijk geen uitgebreid smart home systeem voor nodig. Deze slimme rookmelder sluit je gewoon aan op je WIFI-netwerk, maar is daarnaast ook te gebruiken in combinatie met de Apple HomeKit.

De installatie bestaat uit het monteren van de slimme rookmelder en het downloaden van de Netatmo Energy app. In de app vind je alles omtrent: actuele rookmeldingen, status van de batterij en kun je zelfs herinneringen aanmaken om de sirene van de rookmelder te testen.

Ook deze batterij gaat tien jaar lang mee, wat overigens niet speciaal is voor de slimme rookmelders van tegenwoordig.

Prijs
3/5
Kwaliteit
4/5

7. Smartwares SH8-99101 slimme rookmelder set

Deze set slimme rookmelders biedt ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Je koppelt hem bijvoorbeeld aan je Google Home en geeft de rookmelder commando’s met je stem.

Ook hier is de installatie simpel gebleven. Je sluit hem aan met een internetkabel en download de bijhorende app op je smartphone. Binnen de app wordt met een stappenplan duidelijk hoe je het gebruik van de rookmelder in z’n werk gaat.

Deze set rookmelders van Smartwares maakt gebruik van het Kaku protocol, dit staat beter bekend als het 433mhz systeem.

Prijs
2.5/5
Kwaliteit
4/5

8. Smartwares Smarthome PRO serie SH8-90101 Slimme rookmelder  

Deze slimme rookmelder maakt deel uit van de PRO series van Smartwares. Je gebruikt hem in combinatie met de PRO series Link, alleen dan ontvang je meldingen op je smartphone.

Binnen de app stel je bepaalde noodcontacten in. Deze krijgen dan tevens een melding bij noodsituaties. De levensduur van de batterij is vijf jaar en daarmee helaas een stuk minder lang in vergelijking met andere producten uit deze top 10 slimme rookmelders.

Prijs
4.5/5
Kwaliteit
3.5/5

9. Chuango slimme rookmelder SMK-500​

Ben jij in het bezit van een Chuango alarmsysteem? Deze rookmelder is daar een slimme uitbreiding van, die bijdraagt aan de veiligheid in huis. Stel de rookmelder detecteert rook, dan wordt direct het alarm geactiveerd. Daarna ontvangt de bewoner een melding en/of SMS op zijn smartphone of tablet. Ook geeft de rookmelder automatisch een melding, als de batterij vervangen dient te worden. Helaas voor alle iPhone gebruikers onder ons, want de H4 Smart Home app is alleen geschikt voor Android.

Prijs
5/5
Kwaliteit
3/5

10. Nest Protect slimme rookmelder - 3 stuks

Een waardige afsluiter van deze top 10 slimme rookmelders, is deze set van het merk Nest. Dankzij de drie rookmelders is direct een groot deel van je huis beveiligd. Bovendien word je als gebruiker gewaarschuwd via de app, commando’s van een vrouwelijke stem en een fel klinkend geluidssignaal, dat oorsuizend door het huis heen jaagt.

Een voordeel van de Nest protect is de luchtvochtigheidssensor. Zo maakt de slimme rookmelder onderscheidt tussen rook, en bijvoorbeeld waterdamp. Stel dat er uitbundig gekookt wordt in de keuken, dan gaat niet direct het alarm af, van al die heerlijke geuren en aroma’s.

Helaas is de prijs van deze set slimme rookmelders aan de hoge kant, zo kent ook veiligheid zijn prijs.

Prijs
1/5
Kwaliteit
5/5

Product van de maand

Google Home

Adviesprijs: 95,-
Keuze redactie

Smart Home advies

Smart home top 10's

Populaire blogposts

Google Home opdrachten voor Philips Hue?

Recente blogposts