smart home beginnen

Smart home beginnen: 10 tips voor beginners

Een eigen smart home beginnen, dat doe je niet zomaar! Het is een proces waarin je kennis maakt met vaak nog vrij onbekende producten. Want lang niet iedereen weet, wat er allemaal mogelijk is binnen de muren van een smart home. 

Nieuwe technologieën maken het tegenwoordig mogelijk om veel producten in huis te automatiseren. Zo komt een smart home dus, met nogal wat handige extraatjes.

Laat je niet afschrikken door nieuwe termen en lastige woorden! Na verloop van tijd raak je namelijk steeds bekender in de smart home wereld.

Bovendien zitten er ontzettend veel leuke en handige voordelen vast, aan het beginnen van een smart home.

Je zult onder andere kennis maken met de slimme speaker. Een slimme speaker is een ideaal product om je eigen smart home mee te beginnen. Hieronder staan onze vijf beste slimme speakers van dit moment. 

Google Home
€149,-
Sonos One
€220,-
Google Home mini
€59,-
Keuze redactie
Citation One
€199,-
JBL-Link 300
€159,-

Wil je trouwens meer slimme speaker advies? Check dan deze pagina en lees ons advies bij het aanschaffen van een slimme speaker!

Lees ook:

De Google Home app – Hoe ziet zo’n app er nou precies uit?

Handige apparaten voor je Google Home

Voordelen van Google Home in huis – Check ze hier

Begin een smart home: dit zijn 10 handige tips voor beginners

Een smart home bestaat uit meerdere slimme producten die in verbinding staan met elkaar. Producten communiceren als het ware met elkaar en kunnen zo bepaalde opdrachten uitvoeren. 

Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld met je stem de rolluiken dicht te maken, terwijl op hetzelfde moment de verwarming in de badkamer aanspringt.

Smart home producten verbinden doe je door middel van een smart home systeem. Zo’n systeem (ook wel hub genoemd) werkt vaak alleen samen met producten die hetzelfde ‘protocol’ ondersteunen.

Een protocol is als het ware de frequentie waarop smart home producten communiceren. Je kunt het in principe vergelijken met een soort wifi-netwerk, alleen komt een smart home protocol met wat extra voordelen.

Dankzij een smart home protocol regel je namelijk alles vanuit één centrale app. Je hoeft dus niet voor elk product een aparte app te installeren. Een ding is zeker, met een smart home systeem bespaar je jezelf een hoop ellende in de toekomst.

Wil je dit soort problemen echter omzeilen, dan bestaan er ook nog smart home platformen als de Google Assistant, of Amazon Alexa. Dankzij deze platformen kunnen de verschillende producten namelijk wél met elkaar communiceren. 

Denk maar eens aan de Google Home app. Dit is bijvoorbeeld zo’n app, waarmee je alles eenvoudig kunt bedienen vanuit een centraal punt. De app is trouwens erg makkelijk in gebruik en kan bovendien nog goed van pas komen, mocht je in de toekomst je eigen smart home beginnen.

Tip 1. Zorg voor een stabiel wifi-netwerk

Wil je een veilig en betrouwbaar smart home beginnen, dan dien je te beschikken over een stabiel wifi-netwerk. Zonder een betrouwbare internetverbinding kunnen smart home producten vaak niet communiceren met elkaar.

Het zou bijvoorbeeld ideaal zijn, als de slimme producten op meerdere plaatsen in huis verspreid staan. Producten die volgens hetzelfde protocol werken maken dan niet alleen verbinding met je router, maar staan daarnaast ook met elkaar in verbinding.

Mocht de verbinding tussen een smart home product en de router wegvallen, dan wordt dit opgevangen door de andere producten in het netwerk. Dit wordt ook wel een mesh-netwerk genoemd. 

Een mesh-netwerk zorgt onder andere voor een stabiele internetverbinding in en rondom je huis. Het smart home protocol Zigbee is daar een voorbeeld van.

Tip 2. Begin klein

Loop bij het beginnen van een smart home niet direct te hard van stapel. Begin dus rustig met één, of misschien een aantal smart home producten. Als het bevalt kun je in de toekomst altijd nog meer slimme producten toevoegen.

Het is verstandig om bijvoorbeeld te beginnen met een slimme speaker. Het liefste eentje die de Nederlandse taal ondersteunt. Stel dat je daarnaast een smart-tv hebt met ingebouwde Chromecast, dan kun bijvoorbeeld ook al met je stem de tv bedienen.

De Google Home mini is wat ons betreft een prima keuze als eerste slimme speaker. Voeg daar wat slimme stekkers aan toe en je kunt al met je eigen smart home beginnen.

Tip 3. Verander je wachtwoorden

Een smart home heeft behoorlijk wat voordelen, maar helaas ook een aantal nadelen. Belangrijk is bijvoorbeeld om alle standaard wachtwoorden direct bij het installeren van de slimme producten te veranderen.

Standaard wachtwoorden zijn namelijk eenvoudig te hacken door iemand die slechte bedoelingen heeft. Je zult maar net een slimme deurbel of slimme beveiligingscamera gekocht hebben en er vervolgens achter komen dat iemand gezellig mee zit te kijken.

Dit wil je natuurlijk voorkomen! Maak dus direct een nieuw wachtwoord als je nieuwe smart producten gaat installeren.

Tip 4. Kies producten met hetzelfde protocol

Voordat je besluit een smart home product aan te schaffen, let er dan goed op dat niet alle producten communiceren volgens hetzelfde protocol. Je ziet dit vaak direct op de verpakking van het product.

Bovendien valt dit probleem te omzeilen met een slimme speaker. Dankzij het ingebouwde smart home platform van een slimme speaker, kun je ook producten laten communiceren met elkaar die niet werken volgens hetzelfde protocol. 

De Google Home een mooi voorbeeld van een slimme speaker met een ingebouwd smart home platform genaamd de ‘Google Assistant’.

Tip 5. Maak zorgvuldige keuzes

Denk eraan dat je zorgvuldige keuzes maakt als je een eigen smart home beginnen wilt. Sommige producten zien er op het eerste gezicht schitterend uit, helaas wil dit niet altijd zeggen dat ze ook iets toevoegen aan jouw smart home.

Een smart home beginnen biedt ontzettend veel mogelijkheden. Zorg er wel voor dat deze ook aansluiten bij je persoonlijke behoeften. Bovendien bieden soms de goedkopere merken zelfs méér opties en mogelijkheden, dan bijvoorbeeld de duurdere topmerken.

Tip 6. Laat je adviseren

Ben je zelf nou geen handige harrie die elk smart home product binnen no-time geïnstalleerd heeft. 

Laat je dan vooral advies geven bij het beginnen van een smart home. Je wilt namelijk dat vanaf het begin de fundering optimaal is, zo loop je in de toekomst ook minder snel tegen vervelende problemen aan. 

Bovendien wil je tenslotte zonder enige zorgen kunnen genieten van je eigen smart home.

Tip 7. Lees recensies en aanbevelingen

Een veilig en betrouwbaar smart home beginnen kost misschien wat extra moeite, je hebt er later eigenlijk alleen maar profijt van. Probeer je vooraf dus goed in te lezen wat betreft de mogelijkheden en lees daarnaast ook recensies en aanbeveling van anderen.

Er staan méér dan genoeg recensies op het internet. Vaak zijn dit mensen die schrijven vanuit hun eigen ervaringen en proberen dit meestal ook zo oprecht mogelijk te delen met iedereen.

Tip 8. Beveilig je thuisnetwerk

Zorg voor een beveiligd thuisnetwerk! Bijna alle smart home producten werken via een internet of Bluetooth verbinding. Mocht je wifi-netwerk nog niet optimaal beveiligd zijn, ga hier dan eerst mee aan de slag.

Je wilt digitale indringers namelijk niet uitnodigen om je privé gegevens te bekijken. We raden je aan de smart home producten alleen de gasttoegang te verlenen van je thuisnetwerk.

Zo nodig je hackers niet direct uit om je netwerkbeveiliging te kraken en dus ook aan de haal te gaan met je privégegevens.

Tip 9. Let op waar je de slimme producten plaatst

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar een veilig smart home begint vaak bij de bewoners zelf. Want hoe je het ook went of keert, producten die verbonden zijn met het internet lopen nou eenmaal het risico om gehackt te worden.

Het zorgvuldig plaatsen van een smart home product met camera of ingebouwde microfoon is daarom een absolute must. Als je een 100% veilig smart home wilt beginnen, let dan goed op waar je de camera op richt. Zo geef je indringers namelijk niet de kans om stiekem mee te kijken en/of te luisteren naar de dingen die er in je huis gebeuren.

Tip 10. Check regelmatig voor updates

Veel software van smart home producten krijgt regelmatig een update. Bij sommige merken worden deze updates automatisch geïnstalleerd, bij andere zul je dit handmatig moeten doen.

Bekendere A-merk zoals Philips, Nest en Google bieden over het algemeen meer software updates aan dan bijvoorbeeld de goedkopere merken.

Vaak bieden A-merken daarnaast ook een langere garantieperiode en zorgen ze er bovendien voor, dat hun software sterk beveiligd is. Mocht het nou zo zijn dat een slim product in huis niet meer fatsoenlijk werkt, check dan éérst of er een update uitgevoerd kan worden. Kleine problemen die zich bijvoorbeeld voor kunnen doen, zijn dankzij een simpele update vaak binnen no-time opgelost.

Ons slimme speaker advies:
Google Home Mini

Veruit de beste in de prijs-kwaliteitverhouding. Hij doet dan ook niet ten onder aan zijn grote broer, de Google Home. Dankzij Google Assistent bestuur je oneindig veel diensten in de Nederlandse taal, zoals Spotify en Netflix. Verder kun je al jouw slimme apparaten koppelen. Denk bijvoorbeeld eens aan de Chromecast, maar ook Philips Hue verlichting. Hij is niet alleen compact, maar heeft ook een modern design. Ons slimme speaker advies is daarom de Google Home Mini!

Eigenschappen

  • Koppelen aan veel apparaten
  • Besturen in het Nederlands
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Prijs
5/5
Kwaliteit
5/5