Wat is Zigbee? De voordelen van Zigbee in huis!

Wat is Zigbee

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Als je gaat beginnen met je eigen smart home, dan zul je steeds vaker de naam Zigbee voorbij zien komen. Maar wat is Zigbee nou eigenlijk, en hoe gaat het in z’n werk?

De trend om zelf je eigen smart home te beginnen, die zal de komende jaren verder aan populariteit toenemen. Je kunt namelijk steeds meer producten gebruiken om bepaalde processen in huis automatiseren, en deze daarnaast ook direct laten samenwerken.

Het lijkt eigenlijk net alsof alle slimme producten in huis communiceren en zo dus ook belangrijke informatie uitwisselen met elkaar.

Ben je zelf bijvoorbeeld al begonnen met je eigen smart home? Dan weet je dat er inmiddels ontzettend veel slimme producten op de markt verkrijgbaar zijn.

Denk maar eens aan: slimme thermostaten, slimme speakers, slimme deurbellen, slimme stekkers, slimme verlichting en zelfs robotstofzuigers kun je aan het werk zetten in huis.

Uiteraard is het de bedoeling dat al deze smart home producten op de juiste manier verbonden zijn met elkaar. Je wilt er namelijk wel voor zorgen, dat de producten moeiteloos kunnen samenwerken. Zo’n huis van de toekomst heet tenslotte niet voor niks, een smart home!

Om dit voor elkaar te krijgen bestaan er bepaalde smart home systemen met een eigen protocol. Zigbee is daar een uitstekend voorbeeld van! Dankzij zo’n protocol communiceren alle slimme producten in huis op dezelfde frequentie.

Lees ook:

Energie besparen met een slimme thermostaat

Slim wonen met domotica in huis

Slimme stekkers! Wat heb je eraan?

Wat is Zigbee?

Zigbee is een smart home systeem met een eigen protocol. Een protocol is bedoelt om slimme producten in en rondom je huis, op dezelfde frequentie te laten communiceren met elkaar. Je zou het kunnen zien als een soort wifi-netwerk, alleen dan met wat extra mogelijkheden.

Want bij een normaal wifi-netwerk staat elk producten in verbinding met één centraal punt. In veel gevallen is dit je router die zorgt voor de internetverbinding in huis.

Wat is Zigbee

Als je normaal gesproken wat verder van je router vandaan staat, dan is je internetverbinding ook direct een stuk langzamer.

Stel nou dat je gebruikt maakt van producten die het Zigbee protocol ondersteunen, dan zijn deze niet alleen verbonden met je router, maar ook met elkaar. Ze werken namelijk samen via hetzelfde protocol en communiceren dus ook op dezelfde frequentie.

Wat is Zigbee

Voordelen van Zigbee

Zigbee is een handige toevoeging voor je smart home. Zeker als je kijkt naar de voordelen die eraan vastzitten.

Hieronder zetten we ze nog even voor je op een rijtje! Zo zie je direct of zo’n Zigbee systeem ook daadwerkelijk iets zal toevoegen aan jouw (toekomstige) smart home.

Controle vanuit een centraal punt

Zigbee gebruiken als smart home systeem heeft één ontzettend groot voordeel. Vooral als het gaat om het verbinden van je smart home producten in huis.

Dankzij het smart home protocol van Zigbee kun je namelijk ontzettend veel smart home producten van verschillende merken bedienen vanuit één centrale app.

Om dit voor elkaar te krijgen dien je echter wel in het bezit te zijn van een Zigbee hub. Dankzij zo’n hub verbind je bijvoorbeeld smart home producten met elkaar, die niet direct van hetzelfde merk afkomstig zijn, maar wel het Zigbee protocol ondersteunen.

wat is zigbee

Stel je hebt bijvoorbeeld twee aparte slimme stekkers van twee verschillende merken. Normaal gesproken zou je dan voor elke stekker een aparte app moeten gebruiken, maar dankzij zo’n Zigbee hub regel je dus alles vanuit één centrale app.

Naast een Zigbee hub, kun je trouwens ook gebruik maken van andere hubs om je slimme producten te bedienen. Zo kun je bijvoorbeeld ook een Google Home gebruiken, als centrale hub voor je smart home.

Het is echter wel belangrijk om te weten, dat de Google Home geen smart home protocol is, maar een smart home platform. Dus ondanks dat je de slimme producten allemaal kunt bedienen vanuit één centrale app. Dient deze meer als een soort overkoepelend platform en kun je hem niet vergelijken met een systeem zoals Zigbee.

Wat is Zigbee

De Google Home is namelijk gewoon een slimme speaker voorzien van wat interessante voordelen. Deze zie je ook terugkomen in ons artikel vol met handige tips voor Google Home. Bekijk daarnaast ook eens onze slimme speaker top 10 voor het beste aanbod van dit moment!

Laag energieverbruik

Zigbee ondersteunende producten verbruiken verrassend weinig energie. Dit komt omdat ze in vergelijking met andere smart home producten minder data hoeven te verzenden.

Vaak kun je een Zigbee product zelfs jarenlang laten werken op slechts één setje batterijen. Dit heeft als grote voordeel, dat je ze dus niet hoeft aan te sluiten op het stroomnet. Hiermee ben je dus al bijvoorbaat verzekerd van een lager energieverbruik in huis.

Mesh-netwerk

Een ander groot voordeel van Zigbee, is dat je dankzij het smart home protocol van Zigbee gebruik kunt maken van een mesh-netwerk.

Zo’n netwerk zorgt ervoor, dat de slimme producten allemaal verbonden zijn met elkaar. Bovendien wordt het signaal door elk product doorgestuurd naar minimaal twee andere smart home producten binnen het netwerk.

Dus mocht de verbinding tussen het product en het smart home systeem wegvallen, dan vangen de andere producten in huis dit automatisch op.

Wat is Zigbee

Je hoeft je zo dus ook geen zorgen meer te maken, dat de smart home producten ineens geen verbinding meer hebben.

Een bijkomend voordeel hiervan is, dat de aangesloten producten samen een grotere afstand kunnen overbruggen dan bijvoorbeeld een router. Je kunt dus overal rondom je huis, genieten van een optimale verbinding.

Zigbee is veilig

Maar wat is Zigbee nou écht waard als smart home systeem? Daar kom je maar al te snel achter als je kijkt naar de manier waarop Zigbee beveiligd is.

Alle vertrouwelijke informatie die verzonden wordt binnen je netwerk, is met een Zigbee systeem in huis volledig beveiligd. Zigbee maakt in dit geval gebruik van hetzelfde soort beveilig die ook gebruikt wordt door banken bij het online bankieren.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat jouw persoonlijke gegevens in de verkeerde handen terecht komen. Want dankzij Zigbee steek je daar simpelweg een stokje voor.

Welke slimme producten ondersteunt Zigbee

Er zijn inmiddels meer dan 50.000 smart home producten die het Zigbee protocol ondersteunen. Je kunt dus ontzettend veel slimme producten laten samenwerken, omdat ze communiceren door middel van hetzelfde protocol.

Wat is Zigbee toch ook een veelzijdig smart home systeem als je het ons vraagt. Het is er een, die trouwens erg goed inspeelt op de verschillende smart home trends. Want steeds meer producten ondersteunen tegenwoordig het populaire protocol van Zigbee.

Voor een groot aantal van de producten die ondersteund worden, maakt het helemaal niet uit of je product met Zigbee werkt. Meestal ondersteunen de andere hubs van tegenwoordig ook meerdere protocollen.

Zigbee ondersteunt onder andere Signify van Philips Hue, Huawei, Somfy, maar ook producten van IKEA, Honeywell, Siemens, Samsung, Bosch en Toshiba.

Er zit alleen wel een klein verschil in diverse systemen van Zigbee. Sommigen werken namelijk alleen samen met een aantal andere producten. Zo werkt Zigbee Light Link met de IKEA Tradfri-lampen, maar werken deze lampen bijvoorbeeld niet in combinatie met andere systemen van Zigbee.

Dus let er bij het aanschaffen van de producten goed op, wat is Zigbee ondersteunend en wat niet!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs