Energie besparen met een slimme thermostaat

Energie besparen met een slimme thermostaat

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Met een slimme thermostaat kun je als gebruiker besparen op het dagelijkse energieverbruik. Maar wat bespaart een slimme thermostaat in de portemonnee? In dit artikel lees je meer over het energie besparen met een slimme thermostaat!

Op het moment dat je een slimme thermostaat aanschaft, onderneem je eigenlijk al actie om energie te besparen. Het energieverbruik kan soms namelijk aardig oplopen. Met name als je ’s ochtends bijvoorbeeld vergeet de verwarming uit te draaien.

Gelukkig zijn deze onnodige kosten met behulp van een slimme thermostaat te voorkomen. Dit apparaatje zet namelijk de verwarming voor je uit. Zelfs als je niet thuis bent!

Vanwege het diverse aanbod is het nogal ingewikkeld om de juiste slimme thermostaat te kiezen. Daarom hebben wij een top 10 slimme thermostaten samengesteld, waarbij we onderzoek gedaan hebben naar belangrijke functies en eigenschappen.

Ook interessant:

Overigens ontdek je met deze handige quiz, direct welke thermostaat geschikt is voor bij jou in huis.


Energie besparen met een slimme thermostaat
Nest Slimme thermostaat

Waarom een slimme thermostaat?

Energie besparen is voor veel mensen een belangrijke reden om hun huidige thermostaat te vervangen met een slimme variant. Je verbindt een slimme thermostaat met de mobiele app en bekijkt overal en op elk moment, wat je dagelijks aan energie verbruikt in huis.

Het antwoord op de vraag: ‘wat bespaart een slimme thermostaat?’ is nogal gecompliceerd. Mensen schaffen een slimme thermostaat namelijk om verschillende redenen aan.

Het kan dat iemand op zoek is naar wat extra comfort op het gebied van huisverwarming. De ander wilt eigenlijk alleen maar energie besparen met een slimme thermostaat. Het is dus maar net waar je behoeften liggen op dit gebied!

Een slimme thermostaat zonder abonnement biedt alle functies en eigenschappen zonder dat je vast zit aan een maandelijkse afboeking. Wil je meer weten over deze service? Volg deze link om naar het artikel te navigeren.

Wat bespaart een slimme thermostaat gemiddeld per jaar?

In een woning waar bewoners nog niet energiezuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat rond de 22 procent energie besparen.

Zo is het ‘mogelijk’ om 15 procent te besparen op het jaarlijkse gasverbruik. Dit verschilt daarentegen wél per huishouden!

Leef je over het algemeen een energiezuinig leven. Dan ga je met een slimme thermostaat vrij weinig besparen. In dat geval bespaar je voornamelijk op de kleine dingetjes!


Energie besparen met een slimme thermostaat
Wat bespaart een slimme thermostaat?

Gemiddeld gebruikt een Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 1.470 kubieke meter aardgas en 3.000 kWh stroom. De jaarlijkse energierekening bedraagt met dit verbruik zo’n 2.100 euro.

Een deel hiervan, 1.150 euro om precies te zijn, gaat naar het gasverbruik per jaar. Gebruik je een slimme thermostaat? Dan kun je dus gemiddeld gezien 15% van je gasverbruik verminderen.

Een korte rekensom: 15% x €1.150= €172,50 maakt duidelijk, dat energie besparen met een slimme thermostaat mogelijk is!


Energie besparen met een slimme thermostaa
Geld besparen met een slimme thermostaat

Dit zijn overigens gemiddelde bedragen, waarbij je rekening dient te houden met twee belangrijke factoren. Het type woning en het aantal bewoners kan namelijk zorgen dat de energiekosten wel eens kunnen variëren.

Een slecht geïsoleerd huis zal bijvoorbeeld meer warmte verliezen, dan een goed geïsoleerd huis. Ook het energieverbruik voor 5 personen zal waarschijnlijk hoger liggen, dan bij 1 á 2 personen.

Daarnaast komen slimme thermostaten over het algemeen met een hoog prijskaartje. Of ze worden via een contract ‘gratis’ aangeboden door Nederlandse energiemaatschappijen.

Laat de prijs je echt niet direct afschrikken. De aanschaf van een slimme thermostaat lijkt in eerste instantie ontzettend duur. Je zult dit bedrag natuurlijk vrij snel terugverdient hebben. Zeker als je een slimme thermostaat op de juiste manier gebruikt om je huis te isoleren.


Energie besparen met een slimme thermostaat
Tips voor extra energie besparen

Lees ook: beste slimme rookmelder voor Google Home

Extra energie besparen door te isoleren

Het kost waarschijnlijk enige inspanning, maar op de lange termijn zal je hier absoluut energie mee besparen. Want een verkeerde manier van isoleren, zorgt vaak voor de nodige problemen.

Als je bijvoorbeeld de zolder niet goed isoleert, dan gaat ongeveer 26 procent van de warmte in huis verloren. Zonde, want dat is immers weggegooid geld!

We willen daarom een paar kleine tips geven om je huis beter te isoleren. Op die manier bespaar je extra energie met een slimme thermostaat.

Tips voor isoleren in huis

Met deze tips voor het isoleren van je huis, ga je ongetwijfeld energie besparen met een slimme thermostaat.

Tip 1: Tochtstrip

Breng het energieverbruik omlaag door alle kieren en gaten op te vullen met een tochtstrip. Zo hou je namelijk de koude wind buiten, en de warmte binnen!

Tip 2: Gordijnen

Een gordijn achter de voor- of keukendeur houdt al aardig wat warmte vast. Sluit je gordijnen zoveel mogelijk om nog minder warmte te verliezen.

Tip 3: Isolatie materiaal

Door muur en kelder isolatiemateriaal te plaatsen, bespaar je zeker energie. Gebruik hiervoor glaswol, EPS parels en PUR. Let erop dat je bij het kiezen van isolatiemateriaal rekening houdt met de materiaaleigenschappen.

Als je het isolatiemateriaal correct plaatst, dan kun je jaarlijks 9 tot 11 kubieke meter gas op elke vierkante meter besparen.

Tip 4: Isolerende raamfolie

Houd meer warmte binnen door een isolerende raamfolie op je raam te plakken. Bij huizen met enkel glas dient de folie als een soort dubbele beglazing. Zo stop je de kou, je bespaart energie en vermindert de condensatie op het glas.

Voordelen slimme thermostaat

Wat zijn de voordelen van een slimme thermostaat als je energie wilt besparen?

Voordeel 1: Tijdsschema’s

Met een slimme thermostaat stel je handige tijdschema’s in. Zo’n schema zorgt ervoor dat de verwarming zich op vaste tijden in- en uitschakelt.

Zo weet een slimme thermostaat dus precies op welk tijdstip die moet beginnen met verwarmen.

Wanneer je een vast tijdsschema instelt, is het belangrijk dat je thuiskomt volgens een vast weekpatroon.

Als je de slimme thermostaat instelt op 18:00 uur en je komt een avond pas om 21:00 thuis. Dan heeft de thermostaat het huis drie uur lang verwarmt voor helemaal niemand.

Voordeel 2: Energie besparend

Je kunt energie besparen met een slimme thermostaat, omdat deze de hoeveelheid restwarmte kan meten in je woning. Hierdoor zal hij automatisch de verwarming uitschakelen, zelfs voordat je het huis verlaat.

Sommige slimme thermostaten leren namelijk van jouw voorkeuren en passen daar het verwarmingsschema op aan. Wat zeker een steentje kan bijdragen aan een lagere energierekening.

Voordeel 3: Krijg inzicht

Met een slimme thermostaat kun je achterhalen welke apparaten de meeste energie verbruiken in huis. Via sommige apps is zelfs te zien, hoeveel energie je dagelijks bespaart.

Zo kun je dus al dat onnodig energieverbruik tijdig aanpakken.

Voordeel 4: Past zich aan

De slimme thermostaat heeft als bijzondere eigenschap, dat hij zich aanpast op de buitentemperatuur.

Als hij eenmaal verbonden is via de app, leert de slimme thermostaat van jouw gewoontes. Zo zet hij in het vervolg de verwarming aan/uit bij een bepaalde buitentemperatuur.

Voordeel 5: Bediening met je stem

Sommige thermostaten zijn zelfs te bedienen met een commando. Gebruik je stem voor het in- en uitschakelen van de temperatuur. Bepaal overigens met een simpele opdracht de temperatuur die je wilt instellen.

Voordeel 6: Instelbare zones

Met een slimme thermostaat, kun je kamers los van elkaar verwarmen. Dit is handig als je bepaalde kamers minder vaak (of juist vaker) gebruikt. De bijkeuken of slaapkamer hoeft namelijk niet even warm te zijn als de woonkamer.

Stel zones in, geef ze een naam en laat ze individueel verwarmen. Dat kan op de lange termijn in het dagelijkse gasverbruik flink schelen!

Conclusie

Als je een huis goed isoleert en een slimme thermostaat hebt geïnstalleerd. Is het energie besparen met een slimme thermostaat slechts binnen handbereik. Voor de een zal deze energiebesparing groter zijn, dan bij de ander.

Je kunt het aanschaffen van een slimme thermostaat zien als een goede investering. Met name als je nog niet bewust bezig bent met energie besparen.

Slimme thermostaten variëren in prijsklasse tussen de 100 en 300 euro. Meestal bieden energie maatschappijen een gratis slimme thermostaat aan, bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Dus binnen één of twee jaar kan de investering terugverdient zijn!

Misschien ben je wel eerder op zoek naar een slimme thermostaat voor Google Home. Dit product kan de temperatuur bedienen door middel van commando’s. Net als bij de beste Robotstofzuigers voor Google Assistent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs