Slimme stekker! Wat heb je er nu echt aan?

Slimmer stekker

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Aangezien slimme stekkers nog niet zo ontzettend lang op de markt zijn, lijkt het me logisch als we eerst even kort ingaan op het gebruik ervan. Ik kan me namelijk voorstellen dat behoorlijk wat mensen geen idee hebben, hoe zo’n slimme stekker werkt!

Dus laten we daarom bij het begin beginnen..

Hoe werkt een slimme stekker?

Een smart stekker plaats je tussen het stopcontact en het elektrische apparaat in, dat je wilt gaan gebruiken. Vervolgens kun je door middel van een app op je smartphone het apparaat eenvoudig aan- en uitzetten.

Wat veel mensen zich nog niet realiseren, is dat je dankzij het gebruik van een slimme stekker flink kunt besparen op je jaarlijkse energierekening. Met een smart plug heb je namelijk veel meer controle over je energieverbruik.

Je kunt bijvoorbeeld op elk gewenst moment bepalen welke apparaten actief zijn. Zelfs als je op dat moment niet thuis bent!

Om een duwtje in de juiste richting te geven bij het besparen op de jaarlijkse energierekeningenergie. Kun je bijvoorbeeld het artikel over consuminderen met Google Home eens bekijken.

Het artikel gaat namelijk over geld besparen met Google Home in huis. Wil je hier gebruik van maken, dan zul je wél in het bezit moeten zijn van een Google Home slimme speaker.

Wat is een slimme stekker app?

Met een slimme stekker app heb je controle op afstand. Hiermee kun je dingen doen als; het licht aan- en uitschakelen, je koffiezetapparaat aanzetten, of desnoods controleren of de ‘slow cooker’ nog aanstaat.

Dankzij de app voor je smartphone of tablet zie je wat een apparaat aan stroom verbruikt en zou je handmatig een tijdsschema kunnen instellen. Zo zorg je ervoor dat apparaten zichzelf op een gewenst tijdstip in- of uitschakelen.

Dat maakt een slimme stekker ideaal voor als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Door middel van het vooraf ingestelde tijdsschema, kun je bijvoorbeeld de verlichting in huis instellen, zodat het net lijkt alsof er iemand thuis is. Dit maakt het voor inbrekers natuurlijk een stuk minder interessant om bij je in te breken!

Voor uitgebreide informatie over slimme stekkers, kun je overigens altijd terecht op onze adviespagina. Op deze pagina lees je meer over alle voor-en nadelen van slimme stekkers. Ook zie je hier direct, wat alle mogelijkheden zijn om slimme stekkers te gaan gebruiken in huis.

Zo koppel je bijvoorbeeld een bewegingsmelder aan een smart stekker. Op het moment dat deze een beweging detecteert, dan springt deze vanzelf aan.

Ideaal voor als je bijvoorbeeld thuiskomt na een avondje stappen en de lichtschakelaar niet meer kunt vinden!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen?

Realiseer je bij de aanschaf van een slimme stekker, dat je beschikt over een stabiele internetverbinding. Zonder stabiel netwerk maken de apparaten namelijk geen verbinding en kun je nog wel eens van een koude kermis thuiskomen.

Wanneer zo’n smart stekker bijvoorbeeld met een basisstation werkt, houdt er dan ook rekening mee dat deze aangeschaft moet worden.

Smart Home basisstation

Een basisstation staat namelijk in verbinding met het internet en is het hart van alle slimme stekkers in huis. Vaak hebben de Philips Hue slimme stekkers geen basisstation, alleen heeft een slimme lamp deze wel nodig.

Vaak is zo’n basisstation noodzakelijk om je slimme stekkers op afstand te bedienen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het merk slimme stekker. Let hier dus goed op, als je besluit er eentje aan te schaffen!

Voor- en nadelen van een smart plug

Hieronder zetten we dan nog even kort de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

  • Bedien je elektrische apparaten op afstand met je smartphone.
  • Stel een tijdschema in en ben inbrekers te slim af.
  • Krijg inzicht in je energieverbruik en verlaag je energiekosten.
  • Creëer een smart home omgeving en bedien je elektrische apparaten met je stem.

Nadelen

  • Een slimme stekker is vaak duurder dan een traditionele stekker.
  • Vaak dien je naast de slimme stekker(s) ook een basisstation aan te schaffen.
  • Je bent vaak gebonden aan een platform zoals bij de Apple producten.

Je leest het hierboven al, slimme stekkers hebben voor- en nadelen voor gebruikers. Wat ons betreft zeker de moeite waard om te overwegen in de toekomst.

Op de lange termijn kan het verbeterde inzicht in je energieverbruik je bijvoorbeeld aardig wat geld opleveren. Je zult dan natuurlijk wel eerst wat moeten investeren. Het is dus echt een afweging die je maakt!

Afwegen
Wat ga je doen?

Mocht je al in het bezit zijn van slimme stekkers of andere slimme apparaten, dan raden de meeste fabrikanten je aan om voor hetzelfde merk te kiezen. Je wilt er namelijk voor zorgen, dat alle apparaten via hetzelfde platform kunnen samenwerken. Wel zo handig!

Om je alvast een duwtje in de juiste richting te geven, hebben wij van Lazylife er een paar voor je op een rijtje gezet. In onze top 10 vind je natuurlijk meer stekkers die het leven wat makkelijker maken!

Eve’s slimme stekker (2 stuks)

De slimme stekker van Eve bedien je met de bijbehorende Elgato Eve app. Installeer de app op je iPhone of iPad en krijg direct inzicht in je stroomverbruik. Met de Apple Homekit laat je het spraakbestuurde SIRI de stekker aan- of uitschakelen.

Slimme stekker
Eve

Het voordeel van deze slimme stekker is dat alle slimme apparaten zoals bijvoorbeeld bewegingsmelders en weer-sensoren met elkaar kunnen communiceren. Je kunt er dus echt alle kanten mee op!

Een nadeel is dat je de app alleen kunt gebruiken in combinatie met andere Apple producten. Je dient dus wel in het bezit te zijn van bijvoorbeeld een Iphone of Ipad.

TP-Link HS100 slimme stekker (3 stuks)

Wil je brandgevaarlijke apparaten aan- en uit kunnen zetten op afstand? Met de TP-Link HS100 schakel je alle elektrische apparaten automatisch uit, ook wanneer je niet thuis bent.

Slimme stekker
TP-Link HS100

Dankzij de ingebouwde timer stel je van tevoren een tijdschema in, zodat je altijd thuiskomt in een verlichte woning. Houdt er rekening mee dat de slimme stekker vanwege zijn afmetingen een dubbel stopcontact in beslag neemt, dit is niet altijd even handig natuurlijk.

Wat wel handig is aan de TP-Link HS100, is dat deze slimme stekker ook zonder basisstation prima functioneert. Installeer alleen de Kasa for Mobile app en zie eenvoudig hoeveel stroom je maandelijks verbruikt.

Laat je dus aan het eind van het jaar niet verrassen door onnodige kosten en creëer direct inzicht in je energieverbruik!

De FRITZ slimme stekker

Voor de mensen met een Fritz Box als basisstation, komt deze slimme stekker van Fritz goed van pas. Hij schakelt zichzelf automatisch in bij zonsopkomst en past zijn schema aan op de jaargetijden dankzij de ingebouwde kalenderfunctie van Fritz Box.

Slimme stekker
Fritz Box

Hij meet net als de andere slimme stekkers je energieverbruik en je kunt je eigen tijdsschema’s instellen. Je hoeft de stekker alleen maar in de slimme stekkerdoos te steken en verbinding te maken met je thuisnetwerk.

Vervolgens kun je met de app eenvoudig contact maken met de slimme stekker. Zodra dit geregeld is, heb je controle over al je aangesloten apparaten. Zorg wel voor een stabiele internetverbinding zodat je de slimme stekker ook kunt bedienen op afstand.

AVM Fritz!Dect 200 - slimme stekker

Besturing: Pc, laptop, smartphone, FRITZ!Fon of tablet

Inzicht energie verbruik: Ja

Ondersteunende platformen: IFTTT

Prijsindicatie: 53,95

Fibaro slimme stekker voor de Apple Home Kit

Een van de meest geavanceerde slimme stekkers voor de Apple Home Kit, is toch wel de slimme stekker van Fibaro Wall. Ondanks dat het product alleen te gebruiken is in combinatie met een iPhone of iPad, kun je er veel kanten mee op.

Installeer de bijpassende app en je ben direct in staat je energieverbruik te meten. Dankzij de ‘LED Ring of Light’ zie je dit als gebruiker door middel van verschillende kleuren.

Slimme stekker
Fibaro Wall

De kleuren geven aan hoeveel stroom het desbetreffende apparaat verbruikt. Zo weet je dus meteen welk apparaat in huis dit het meeste doet.

De Innr SP 120 slimme stekker

Met de Innr SP 120 slimme stekker maak je van elke lichtbron in huis een slimme lichtbron. Nadat de lichtbron verbonden is met deze slimme stekker, kun je hem direct bedienen met de bijbehorende app. Deze download je eenvoudig op je smartphone of tablet en ook jij bedient voortaan je lampen vanaf de bank.

Je kunt er zelfs bepaald sfeerlicht mee creëren voor de perfect ambiance in huis!

Conclusie

Zoals je ziet is er genoeg om over na te denken voordat je besluit over te stappen op het gebruiken van slimme stekkers. Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel wel een stukje wijzer geworden op het gebied van slimme stekkers.

Staat de slimme stekker die jij graag wilt niet in het bovenstaande rijtje van slimme stekkers? Niet getreurd. In onze top 10 slimme stekkers, vind je meer gedetailleerde informatie over slimme stekkers.

Mijn laatste tip: kijk voordat je besluit er daadwerkelijk eentje aan te schaffen goed naar de benodigdheden en de verschillende merken. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verassingen te staan!

2 reacties

  1. De slimme stekkers vind ik echt gaaf ik heb hem bij vrienden gezien en die kunnen de lampen aan en uit zetten maar ook automatisch aan laten gaan als de zon onder gaat.

  2. Hoi Walter, bedankt voor je enthousiaste reactie! De slimme stekkers zijn absoluut ook een van onze favoriete smart home producten. Wij gebruiken de slimme stekkers in combinatie met de Google Home. En bedienen daardoor zo goed als alle apparaten via spraakcommando’s. Hierdoor zetten wij sinds kort een kop koffie met een simpele opdracht!

    Wat is jouw meest favoriete Google Home opdracht?

    Groetjes,

    Lazylife

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs