Bespaartips voor je energieverbruik: gebruik slimme stekkers

Bespaartips voor je energieverbruik

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Deze keer komen wij van Lazylife met bruikbare bespaartips voor je energieverbruik. Het mag namelijk behoorlijk wat stroom kosten, al die elektrische apparatuur in huis tegenwoordig.

Daarbij is de stijging van de energierekening in 2019 voor veel mensen natuurlijk ook géén nieuws meer. Iedere Nederlander die de maandelijkse energiekosten mag aftikken is hier inmiddels wel bekend mee.

Gelukkig zie je wel, dat energie besparen een trending topic blijft. Zeker als je kijkt naar de ontwikkelingen van afgelopen jaren.

Sinds 2017 zijn bij steeds meer particulieren bijvoorbeeld de zonnepanelen een populaire manier om hierop in te spelen. Toch blijft zonne-energie een flinke investering, die zeker niet voor iedereen mogelijk is.

Bovendien bestaan er ook genoeg andere opties, om als consument bewuster met energie om te gaan. Zeker binnen de muren van smart home.

Waar we eerder namelijk al schreven over het consuminderen met Google Home, is het nu de beurt aan de slimme stekker om zich te bewijzen.

Voor een compleet overzicht wat betreft de functies van slimme stekkers. Kun je trouwens het beste ons slimme stekker advies raadplegen.


Lees ook:

Consuminderen met Google Home

Slimme stekker! Wat heb je er nu echt aan?

Draadloze deurbel met camera

Maar goed, nu rest natuurlijk nog altijd de vraag; hoe kun je slimme stekkers optimaal gebruiken, om het energieverbruik in huis binnen de perken te houden?


Tp-link HS100

Controle op afstand: Ja

Inzicht energieverbruik: Nee

Ondersteunde apps en platformen: KASA app, Google Assistant, Amazon Alexa

Prijsindicatie: 24,-

Winnaar

Bespaartips om je energieverbruik te verlagen

Gebruik onderstaande bespaartips om je energieverbruik in huis aanzienlijk te verlangen. Belangrijk is om eerst in kaart te brengen, waar je op kunt gaan besparen.

Misschien ben je al bekend met de term ‘sluipverbruik‘. Dit betekent voornamelijk, dat sommige elektrische apparaten doorgaan met stroom verbruiken, terwijl ze in stand-by modus staan.

Volgende de site Milieu Centraal is een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar zo’n 450 kWh kwijt aan sluipverbruik. Dit komt neer op zo’n 100 euro per jaar en is eigenlijk alleen maar zonde van het geld. Een ideale kans dus om die stroom te besparen met slimme stekkers!


Verlaag sluipgebruik met slimme stekkers

Maak met behulp van deze online tool een grove berekening van alle ‘sluipverbruikers’ in jouw huis.

Neem bijvoorbeeld de apparatuur die over het algemeen staat in de tv area van je woning. Denk aan apparaten als: digitale ontvangers, geluidsinstallatie’s, gameconsoles, dvd-spelers en niet te vergeten de tv zelf natuurlijk.

Deze staan ’s nachts vaak genoeg op stand-by en slurpen zo dus jaarlijks aardig wat kostbare stroom weg. Om dit snel en eenvoudig op te lossen, plaats je tussen het stopcontact en de elektrische apparatuur een slimme stekker.

Hierbij is het handig om alle apparaten op één grote stekkerdoos aan te sluiten. Deze verbind je vervolgens via de slimme stekker met het muurstopcontact.

Via een app op je smartphone of tablet, kun je zo op afstand de slimme stekker bedienen. Dus als je ’s avonds gaat slapen, zet je met een simpele druk op de knop alles volledig uit!


Verbruik minder stroom met tijdschema’s

Veel ondersteunende apps van slimme stekkers gebruik je om tijdschema’s in te stellen. Heb je thuis bijvoorbeeld een ventilator, airconditioning, buitenverlichting, waterkoker etc.

Dan bepaal jij aan de hand van vooraf ingestelde tijdschema’s, precies op welke tijden deze apparaten in- en uitgeschakeld worden.

Bespaartips voor je energieverbruik
Gebruik tijdschema’s van slimme stekkers

Kom je tijdens die hete zomermaanden bijvoorbeeld het liefste thuis in een koel huis? Dan zorg je met zo’n schema, dat de airco dus ook pas aanspringt op het moment dat je vanuit je werk vertrekt.

Zo hoeft deze niet de hele dag aan te staan en verbruikt je op den duur dus ook een stuk minder stroom. Want zeker airco’s vallen wat ons betreft binnen de categorie ‘energievreters’.

Maar ook de stroom van alle sfeerverlichting in en rondom je huis kun je eenvoudig controleren met deze schema’s. Het is je tijdens de feestdagen vast wel eens overkomen, dat je ’s avonds vergeten bent de stekker van de kerstverlichting eruit te trekken. Één keer is geen ramp natuurlijk, maar twintig keer is een ander verhaal.

Hetzelfde trucje is handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Je bent inbrekers te slim af door tijdschema’s voor bepaalde lampen of tv’s in te stellen. Zo zorgt de slimme stekker ervoor, dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Zonder dat daarbij teveel stroom wordt verbruikt.


Zet timers om het energieverbruik van je gezin te verlagen

Deze bespaartips voor je energieverbruik dienen uiteraard voor wat extra inspiratie om stroom te besparen. Je kunt namelijk voor elk gezinslid wel wat verzinnen in de praktijk.

Het is vooral belangrijk om de controle wat betreft het stroomverbruik in huis te bewaren. De timerfunctie van een slimme stekker helpt je daar een handje bij.

Dus als je timers gaat zetten voor het gebruik van bepaalde elektrische apparatuur, dan creëer je als het ware een extra stukje toezicht. Bovendien maak je zo het stroombesparen een stuk efficiënter, omdat je binnen zo’n app vaak beschikt over precieze details omtrent je stroomverbruik.

Bespaartips voor je energieverbruik
Gebruik de timerfunctie van slimme stekkers

De ondersteunende apps voor slimme stekkers bieden hier over het algemeen een prima oplossing voor. Ze mogen in ieder geval niet ontbreken in dit lijstje met bespaartips voor je energieverbruik.

Zet timers voor:

  1. Nachtlampjes van kleine kids: het is natuurlijk ideaal om een nachtlampje of andere baby gadget op een slimme stekker aan te sluiten. Zet een timer van bijvoorbeeld 60 minuten en de stekker schakelt hierna het lampje automatisch uit.
  2. Tv’s en gameconsoles: kinderen zijn vaak niet weg te slaan van de tv of gameconsole. Zelfs als je denkt dit volledig onder controle te hebben. Juist dan zal het je verbazen hoeveel energie er wordt verbruikt in huis, zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Waar vroeger namelijk stiekem het licht aanging, om het laatste hoofdstuk van je boek te lezen. Gaat tegenwoordig bijvoorbeeld de Playstation aan tot in de late uurtjes. Dus ook hier maak je slim gebruik van de timerfunctie van een slimme stekker.
  3. Binnen- en buitenverlichting: of het nu voor de kerstverlichting is tijdens de feestdagen, of je wilt inbrekers te slim af zijn, terwijl je op vakantie bent. Deze bespaartips voor je energieverbruik gebruik je gewoon het hele jaar door. Want met een simpele druk op de knop, zet je de gewenste timer voor alle lampen zowel binnen als buitenshuis.
  4. Strijkijzers: misschien niet direct de beste manier om het energieverbruik in je woning te minimaliseren. Toch zal het je maar gebeuren, dat je perongeluk het strijkijzer aan laat staan terwijl je even snel de kids van school haalt. Met een slimme stekker zet je tijdens het strijken dus gewoon een timer. Zo weet je in ieder geval zeker, dat je huis nog volledig intact is als je terugkomt.
  5. Keukenapparatuur: er zijn genoeg apparaten waar je dit soort timers voor kunt instellen. Denk hierbij aan dingen als: friteuses, koffiezetapparaten, blenders, maar ook de afzuigkap boven het fornuis kun je gebruiken in combinatie met de timerfunctie van slimme stekkers.

Welke slimme stekkers gebruik je?

Het is ook maar net waar je behoeften liggen op dit gebied. Om echt werkt te maken van deze bespaartips voor je energieverbruik. Raden wij aan om onze top 10 slimme stekkers te bekijken. Hier vind je een aantal slimme stekkers die je prima hiervoor kunt gebruiken.

Zelf gebruiken wij de TP-Link HS100 en zijn hier enorm tevreden mee. Sinds we deze slimme stekker in huis hebben, is niet alleen ons energieverbruik omlaag gegaan, maar zijn we daarnaast ook een stuk bewuster geworden van alle stroom die we dagelijks gebruiken.

Deze stekker gebruiken we trouwens ook in het tips voor Google Home artikel. Waar we een oude tv als het ware omtoveren in een smart-tv.

Bespaartips voor je energieverbruik
onze TP-Link HS100

Ga je voor een duurder exemplaar zoals bijvoorbeeld de slimme stekker van FIBARO. Dan krijg je ook direct te zien hoeveel energie het aangesloten apparaat gebruikt. Deze stekker komt namelijk met een lichtgevende ring, die door middel van verschillende kleuren aangeeft hoeveel stroom het elektrische apparaat gebruikt.

Bespaartips voor je energieverbruik
FFIBARO Wall Plug


Conclusie

Het blijft lastig om elke kWh die je verbruikt te controlen. Daarbij kan de aanschaf van een slimme stekker ook behoorlijk oplopen. Wij zien het daarom dus ook meer, als een soort lange termijn investering, op weg naar een energiezuiniger leven in de toekomst.

Allerlaatst is het natuurlijk volledig aan jezelf, in hoeverre je deze bespaartips voor je energieverbruik daadwerkelijk gaat gebruiken bij jou thuis. Want de stroom die verbruik jij, de tips die geven wij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs