Wat is domotica
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Wat is domotica? Slim wonen met de voordelen van domotica in huis

Wat is domotica nou precies? Dit is vaak een brandende vraag voor mensen die een smart home beginnen.

Dus laten we beginnen met de betekenis en vervolgens kijken naar eventuele voor- en nadelen van domotica in huis.

De officiële definitie van het woord ‘domotica‘ luidt als volgt:

‘De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.’

Misschien roept deze definitie alleen maar meer vragen bij je op. Daarom duiken we in dit artikel eens wat dieper in de wereld van domotica en kijken naar interessante mogelijkheden voor een slimmer huis.

Wat is domotica?

Het woord ‘domotica’ is ontstaan uit het Latijnse woord domus (huis) en het woord ‘tica’ dat we kennen van begrippen als informatica, electronica en robotica.

Zie het als een verzamelnaam voor producten die het leven een stukje makkelijker maken. Je kunt er namelijk bepaalde processen in huis mee automatiseren. Zo’n geautomatiseerd huis wordt ook wel ‘smart home‘ genoemd.

Gebruik je meerdere slimme producten binnen een netwerk, dan spreek je ook wel van een domotica of smart home systeem genoemd.

Wat is een domotica systeem?

Stel je gaat beginnen met je eigen smart home. Dan zul je (normaal gesproken) meerdere producten gaan aanschaffen, om de dingen in huis te automatiseren.

Voor een optimaal resultaat is het verstandig om domotica producten op de juiste manier te verbinden met elkaar. Dat werkt vaak het beste door middel van een domotica systeem.

Dankzij zo’n systeem werken slimme producten moeiteloos samen. Ze communiceren op deze manier namelijk volgens hetzelfde protocol.

Een smart home protocol is bedoelt om de domotica in en rondom je huis, op dezelfde frequentie te laten communiceren. Bekende voorbeelden van protocollen zijn WIFI en Bluetooth.

Sommige domotica systemen maken echter gebruik van een eigen protocol. Gevestigde namen van smart home systemen met een eigen protocol zijn Zigbee en Z-Wave.

Deze systemen werken in combinatie met een domotica basisstation. Dit is een centrale hub, die zorgt voor de verbinding tussen het internet en de domotica producten in huis.

Dankzij zo’n basisstation bedien je alle producten binnen het netwerk vanuit een punt. Zo hoef je niet voor elk product een aparte app te downloaden, maar gebruik je één centrale app voor alle domotica in huis.

Dit kan overigens ook met een smart home platform. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Google Home of Amazon Alexa.

Dankzij zo’n platform maak je namelijk de communicatie tussen producten mogelijk, die niet volgens hetzelfde protocol werken.

Het smart home platform ‘Google Assistant‘ maakt bijvoorbeeld gebruik van de Google Home-app. Binnen deze app bedien je alle apparaten die Google Assistant ondersteuning bieden, ongeacht het protocol.

Slim wonen met domotica

Wie slim wonen wilt, maakt gebruik van domotica producten. Hieronder vallen bijvoorbeeld: slimme speakers, slimme stekkers, slimme verlichting, slimme deurbellen en slimme thermostaten.

Bedien deze producten eenvoudig via een app op je smartphone of geef bepaald opdrachten met je stem.

Wat is domotica
Bedien domotica met je smartphone of tablet

Daarnaast zorgen sommige producten voor een extra veilig gevoel, zelfs als je niet thuis bent. Denk maar eens aan het gebruik van een slimme deurbel.

Stel dat er bijvoorbeeld iemand bij je thuis aanbelt terwijl je op het werk bent. Dan stuurt de slimme deurbel een melding naar je smartphone en zie je direct wie er voor je deur staat.

Ook een slimme thermostaat zorgt voor een aantal interessante mogelijkheden. Zo check je met een slimme thermostaat bijvoorbeeld of de verwarming nog aanstaat en zet je deze zonodig uit met je smartphone.

Dankzij deze controle op afstand bespaar je op de lange termijn behoorlijk op je energiekosten. Dus naast dat het lekker makkelijk en comfortabel is, maakt domotica je leven een stuk: veiliger, energiezuiniger en makkelijker!

Voordelen van domotica

Wat is domotica toch een mooie uitvinding voor een makkelijk en comfortabel leven. Denk hierbij maar eens aan:

  • Controle op afstand: zoals hierboven al omschreven, bedien je dankzij domotica producten bepaalde dingen in huis op afstand met je smartphone of tablet.
  • Verhoog je wooncomfort: blijf voortaan lekker op de bank zitten terwijl je de apparaten in huis bedient.
  • Bespaar op je energiekosten: misschien niet direct merkbaar, maar zeker op de lange termijn bespaar je onnodige kosten.

wat is domotica
Bespaar met domotica op je energiekosten

Nadelen van domotica

Dat domotica handig is lijkt me nu wel duidelijk. Maar naast die handigheid, zitten er ook wat nadelen aan een eigen smart home. Denk maar eens aan:

  • Domotica is duur: dit verschilt uiteraard wel per product, maar over het algemeen zijn smart home producten wat duurder dan de ‘normale’ producten.
  • Divers aanbod: het diverse aanbod domotica producten zorgt bij beginners vaak voor enige verwarring. Soms ontstaan er in begin problemen, omdat niet alle domotica vlekkeloos samenwerken met elkaar. Dit voorkom je door altijd te checken of producten hetzelfde protocol ondersteunen.
  • Tijdrovend: vergis je niet in de tijd die het kost om een smart home te beginnen. Zeker als je een groot gedeelte van je huis wilt automatiseren.

Conclusie

Maak het jezelf niet lastig en informeer naar de mogelijkheden op het gebied van domotica. Zeker als je gaat beginnen met een smart home. Hopelijk heb je antwoord gekregen op de vraag: ‘Wat is domotica?’ Laat het anders gerust weten in de comments!

Geef een reactie