Huis afkoelen met Google Home: maak zelf een slimme airco

Huis afkoelen met Google Home

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Nog niet iedereen weet wat er op dit moment allemaal mogelijk is binnen een smart home. Je zou het misschien niet denken, maar deze zomer jouw huis afkoelen met Google Home is er daar zeker een van!

Je ligt ‘s avonds wakker in bed. De temperatuur van je slaapkamer is bizar gestegen. Het voelt als een warme oven die elk moment op springen staat.

Gevoelstemperatuur tegen de 50 graden Celsius.

Maar goed, met een zelfgemaakte airco, Google Home en wat slimme stekkers. Verander je die sauna binnen no-time in een heerlijk afgekoeld slaapparadijs.

Ondanks het feit dat er natuurlijk ook slimme airco’s bestaan. Kun je via deze manier een stuk voordeliger je huis afkoelen met Google Home.

Je huis afkoelen met Google Home

Een huis afkoelen met Google Home, kan tegenwoordig dankzij Google Assistent. Plaats een slimme stekker tussen het stopcontact en je (zelfgemaakte) airco.

Met als gevolg, dat ook jij de temperatuur in huis kan verlagen met je stem!

Want zeg nou zelf. Vanuit je bed de airco aan- of uitzetten. Dat klinkt tijdens de hete zomermaanden toch als muziek in onze oren?

Laat je in dit artikel vooral inspireren door een aantal handige tips. Zodat je huis geen brandende oven is tijdens de zomer. Maar eerder een plek voor verkoeling!

Misschien ook interessant:

Wat heb je nodig?

Voor het huis afkoelen met Google Home heb je de volgende dingen nodig:

  • Een slimme stekker: onze voorkeur gaat uit naar de TP-Link HS100. Tevens de winnaar van onze top 10 slimme stekkers.
  • Een slimme speaker: het liefst voorzien van Google Assistant. In ons geval de Google Home mini.
  • Een zelfgemaakte airco: hierover uiteraard straks meer!

Stel dat je nog niet zo bekend bent met bovenstaande producten. Dan adviseren wij om eerst onze blogs te lezen vol met interessante kooptips voor slimme speakers en slimme stekkers.

Huis afkoelen met Google Home
Huis afkoelen met Google Home

We gaan zo verder met de benodigdheden wat betreft het huis afkoelen op afstand. Nu eerst wat uitleg om zelf zo’n airco te maken. Wel zo handig!

Zelf een airco maken

Zelf een airco maken is vaak stukke goedkoper, dan wanneer je besluit er eentje te kopen. Een homemade airco voorziet je huis van verkoeling. Daarbij is deze binnen no-time gebouwd.

Bovendien weten veel mensen niet dat zelf een airco maken ontzettend simpel is. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een vierkante koelbox met deksel, ventilator en pvc-buis met een bocht van 90 gaden.

Huis afkoelen met Google Home
Google Home airco

Ook zijn gereedschappen als een boormachine en elektrische handfiguurzaag noodzakelijk. Het onderstaande filmpje geeft je alvast wat informatie om vervolgens zelf aan de slag te gaan.

Wil je graag meer kennis over het maken van een airco? Ga dan eens naar YouTube. Daar vind je voldoende DIY airco’s!

Huis afkoelen met Google Home commando’s

Dan komen we nu aan bij het huis afkoelen met Google Home commando’s. We gaan er in het volgende voorbeeld even vanuit dat je een DIY airco hebt.

Om te beginnen plaats je de airco ergens in de buurt van een stopcontact. Overdag bijvoorbeeld in de woonkamer en ‘s avonds wellicht in de slaapkamer.

Vervolgens koppel je de slimme stekker aan Google Home. Nadat deze via een stabiel wifi-netwerk verbonden is. klik je de slimme stekker tussen het stopcontact en de airco.

Huis afkoelen met Google Home
Gebruik een slimme stekker

Zet vervolgens de slimme stekker aan en schakel je homemade airco in. Kies voor stand 3 op de ventilator.

Elke keer als je nu de slimme stekker inschakelt, gaat ook de ventilator aan.  

Geef je slimme stekker uiteraard de naam airco. En bedien voortaan de airco met deze commando’s:

‘Hey Google, zet airco aan!’
‘OK Google, schakel airco uit!’

Voor iedereen die meerdere kamers wilt afkoelen. Is het misschien slim om 2 of 3 airco’s te voorzien van een slimme stekker. Zo regel je voortaan je binnenklimaat vanuit één centraal punt.

Houdt er ook rekening mee dat ijs smelt bij hoge temperaturen. Waardoor de koude luchtstroom van je airco snel afneemt. Je zult dus op z’n tijd een nieuwe lading ijsblokken moeten aanmaken.

Gemiddeld kun je ongeveer 1 lange middag de DIY airco gebruiken. Het beste is natuurlijk een groot ijsblok. Maar niet iedereen beschikt over een grote vriezer. Dus gebruik je gewoon een aantal kleine vriesbakjes van de Action.

Op afstand je huis afkoelen

Tijdens de zomer loopt de temperatuur in huis hoog op. Dus wanneer je thuiskomt van een lange werkdag. Is de warmte soms nauwelijks te verdragen.

Lazylife zocht dit voor je uit en komt met een handige oplossing. Voor deze functie heb je overigens wel een mini airco nodig.

Want een zelfgemaakte airco gebruikt bevroren water. En dat is natuurlijk allang gesmolten wanneer je ‘s avonds thuiskomt.

Huis afkoelen met Google Home
ijsblokjes

Via de bijbehorende app kun je de slimme stekker op afstand bedienen. Staat de app eenmaal in verbinding met je slimme stekker? Dan schakel je vanaf nu overal waar een internetverbinding is de slimme stekker in.

Let wel op dat je de airco van te voren instelt op je favoriete kamertemperatuur.

Tips voor het afkoelen van je huis

Deze tips voor het afkoelen van je huis, helpen om alle frisse lucht binnenshuis te houden. Want een huis afkoelen met Google Home, moet natuurlijk ook wat koude lucht opleveren.

Tip 1: Vermijd warmte bronnen

De hoeveelheid warmte die van apparaten afkomt, is vaak groter dan je in eerste instantie zou denken. Het is dan ook verstandig om elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te zetten. Of gebruik deze bij voorkeur in de avond!

Top 2: Warmte uit huis krijgen

‘S avonds is het tijdens de zomer lekker koel in Nederland. Zet daarom een ventilator voor een geopend raam. Natuurlijk met zijn blaaskant richting je kamer.

Extra tip: Indien je wilt vermijden dat elk vliegend insect jouw kamer gebruikt als slaapplek. Terwijl de ventilator frisse lucht naar binnen blaast. Plaats je een gaas voor het raam. Volg deze link naar een goed beoordeeld venstergaas.

Tip 3: Sluit overdag de gordijnen

Als gordijnen gesloten zijn, dan zal alleen de lucht tussen het raam en de gordijn opwarmen. Staan ze namelijk open? Dan creëren je ramen een soort broeikas effect.

Waardoor de temperatuur in huis flink kan stijgen. Beschikt jullie huis over rolluiken? Sluit deze dan voor extra verkoeling!

Of je kunt natuurlijk gewoon direct een slimme airco kopen. Hier dit is wel een leuk exemplaar!

Eén reactie

  1. Handig hoor, zo’n DIY-airconditioning. Wat je met Google Home tegenwoordig allemaal niet kunt! Je optie is wel iets voor handige jongens, maar heel geschikt om in te stellen wanneer jij de airco nodig hebt. En zolang we in dit klimaat niet het hele jaar aan de airco hoeven, is hij ook zo weer opgeruimd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs