Wat kost een smart home? Het kostenplaatje voor beginners!

Wat kost een smart home

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Stel je wilt beginnen met een smart home, dan is één van de eerste vragen op je lijst waarschijnlijk “Wat kost een smart home?” Met alle mogelijkheden die je tegenwoordig hebt op dit gebied, kan de start van zo’n slimmer huis nogal wat verwarring opleveren. 

Daarom geven we in dit artikel nauwkeurig smart home advies wat betreft het kostenplaatje voor beginners. Zo zie je direct hoeveel dit ongeveer zou kunnen gaan kosten. Hopelijk helpt dit een beetje tijdens je reis naar een slimmere woning.

Maar voordat we ingaan op de kosten, zetten we graag eerst even wat beweegredenen neer waarom je bijvoorbeeld zou kunnen starten met een smart home.

Waarom een smart home beginnen?

De technologische hoogstandjes binnen het huis van de toekomst, bieden smart home beginners extra veiligheid, comfort en gemak. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om energie te besparen met behulp van een slimme thermostaat of stekker

Een andere reden om je huis slimmer te maken is dat je allerlei apparaten kunt bedienen via slechts één app op je smartphone, tablet of ander mobiele device. Zo heb je alle touwtjes zelf in handen, ook wanneer je zelf even niet thuis bent.

Daarnaast zijn slimme producten in staat om te leren van het leefpatroon van de eindgebruiker. Zo kan een slimme thermostaat je huis bijvoorbeeld lekker verwarmen vlak voordat je thuiskomt van je werk. Hier hoef je als bewoner verder in principe weinig voor te doen.

Deze smart home apparaten werken dus samen om allerlei handmatige taken van je over te nemen. Op termijn kun je zo flink wat kostbare tijd besparen, en word je leven in een klap een stuk relaxter.

Genoeg redenen om zelf een smart home te beginnen. Dan zijn we nu aangekomen bij het kostenplaatje voor beginners. Want wat kost een smart home nou daadwerkelijk? Je leest het hieronder!

Wat kost een smart home?

De kosten voor een smart home kunnen per huishouden nogal variëren. Elke smart home beginner heeft namelijk weer andere behoeften als zijn buurman. De een wilt direct een volledig geautomatiseerde woning. Terwijl de ander al genoegen neemt met het bedienen van een aantal slimme lampen of stekkers.

Om in dit geval beide kanten te coveren, zullen we diverse slimme producten toelichten, die over het algemeen betaalbaar zijn en toch beschikken over een premium kwaliteit.

Laten we van start gaan met producten die wat ons betreft een aantal uitblinkers zijn in de smart home wereld. 

wat kost een smart home
Google Home mini

Google Home mini

De Google Home mini is een voordelige slimme speaker (€39,-) die via de geïntegreerde Google Assistant de meest uiteenlopende vragen beantwoordt of opdrachten uitvoert. Dankzij deze persoonlijke assistent in huis kun je slimme huishoudelijke apparaten gewoon aansturen met je stem. 

Het is een smart speaker waarmee gebruikers naar muziek kunnen luisteren, het afspelen van video’s of foto’s kunnen regelen of nieuws updates kunnen ontvangen. 

Wil je meer weten over de Google Home mini? Bekijk dan onze Nederlandse review over de slimme mini speaker van Google!

Google Home mini

Smart home platform: Google Assistent

Ondersteuning Nederlandse taal: Ja

Aansluiting - Accuduur: Netstroom

Prijsindicatie: 39,-

winnaar top 10

Ondersteunde audio platformen zijn onder andere: Spotify, Google Play Music, YouTube Music en TuneIn. 

Je plaatst een Google Home bijvoorbeeld in je keuken, woonkamer, slaapkamer of neem hem zelfs mee naar je werk. De Google assistent is namelijk erg handig bij het uitvoeren van allerlei dagelijkse taken. 

Je leest er meer over in onze artikelen Google Home commando’s, vragen, opdrachten en tips. 

Google Chromecast

Deze compacte mediaspeler (€39,-) geeft je de mogelijkheid om verschillende apps te streamen naar het grote scherm. Sluit hem aan op de HDMI-poort achterin je tv en tover een ouderwetse televisie binnen no-time om in een smart tv. 

Google Chromecast Ultra

Aansluitingen: HDMI, Micro-USB, Ethernet-poort

Resolutie: tot 4K Ultra HD

Ondersteunde besturingssystemen: Android, iOS, Windows, Mac OS X, Chrome OS

Prijsindicatie: 69,-

Als je een Chromecast hebt geïnstalleerd, dan stream je bijvoorbeeld video’s en films van populaire apps zoals: Netflix, NPO, Videoland en YouTube naar je tv. De Chromecast is te bedienen vanaf je laptop, pc, smartphone of tablet en heeft een Full HD (1080P) beeldkwaliteit.

TP-Link HS100

Dankzij de TP-Link HS100 (3 stuks voor €39,-) bedien je alle hierop aangesloten apparaten op afstand. Plug een slimme stekker tussen het stopcontact van bijvoorbeeld je lamp en maak van een standaardlamp binnen mum van tijd een slim exemplaar.

Tp-link HS100

Controle op afstand: Ja

Inzicht energieverbruik: Nee

Ondersteunde apps en platformen: KASA app, Google Assistant, Amazon Alexa

Prijsindicatie: 24,-

Winnaar

Philips Hue starterspakket

De meest ideale manier om op de kosten van je smart home te besparen, is volgens ons een Philips Hue starterspakket. Er zijn diverse setjes op de markt die je huis direct een stuk slimmer maken.

Toch blijven de Philips Hue starterkits met Google Home mini (€169,-) voor ons ultieme uitblinkers. Vooral het kostenplaatje van deze bundels ligt een stuk lager dan wanneer je elk onderdeel apart koopt.

Philips Hue White and Color Ambiance starterskit

Controle op afstand: Mobiele app en afstandsbediening

Energieverbruik: 10 Watt (A+)

Ondersteunende apps en platformen: Philips Hue apps, Apple HomeKit, Google Assistent

Ondersteunende app: Philips Hue apps, Apple HomeKit, Google Assistent

Prijsindicatie: 129,-

Het is een uitgebreid systeem waarmee je voor elke gelegenheid van alle gemakken bent voorzien. Gebruik bijvoorbeeld je stem om de verlichting te dimmen, kleuren aan te passen en persoonlijke scènes te activeren.

Verder beschikt dit starterspakket dus over een Google Home mini. Zodat je als gebruiker allerlei Google Home opdrachten voor Philips Hue kunt laten uitvoeren door de smart speaker. Bovendien krijg je zo handsfree hulp in elke ruimte om je slimme apparaten te bedienen.

  • 1 x Google Home mini €39,-
  • 1 x Google Chromecast €39,-
  • 3 x TP-Link HS100 €39,-
  • 1 x Philips Hue starterspakket €169,-

Aanvullende smart home mogelijkheden

Een smart home verandert de manier waarop we omgaan met onze huizen en alle huishoudelijke apparaten die hierin voorkomen. Dankzij het brede scala aan smart home producten is het moeilijk in te schatten wat een gemiddeld smart home kost.

Bij ons op de redactie staat dit hele smart home principe natuurlijk gelijk aan het ultieme Lazy Life gevoel. Je ontwerpt en installeert namelijk een gepersonaliseerd besturingssysteem dat allerlei handmatige taken van je overneemt. 

Je kunt bijvoorbeeld je huis slim beveiligen, lampen in- en uitschakelen, vloer en ramen automatisch laten reinigen, de temperatuur in huis aanpassen en zelfs diverse media apparaten bedienen. En dat allemaal vanuit één app op je smartphone of tablet.

Slimme verlichting

In het geval van slimme verlichting kun je bijvoorbeeld een sfeervolle ambiance creëren die perfect past bij een bepaalde gelegenheid. Zo selecteer je bijvoorbeeld een ambiance waarbij donkergrijs en marine blauwe tinten de hoofdrol spelen. In ons artikel Philips Hue scenes vertellen we hier graag meer over.

Een andere mogelijkheid is dat je in staat bent om een eigen scène te creëren. Stel je hebt een zakelijk diner bij jou thuis. Dan wil je ongetwijfeld een goede/professionele indruk maken. 

Slimme rolgordijnen

Ook bestaan er slimme rolgordijnen die te bedienen zijn via een app of Google Home commando’s. Dit houdt in dat de gordijnen automatisch open/dicht gaan zodra jij dit aangeeft in de app of via de persoonlijke assistent.

Slimme beveiligingscamera’s

Verder mag het beveiligen van je huis of bewaken van je pasgeboren baby in dit rijtje smart home mogelijkheden niet ontbreken. Je kunt vandaag de dag steeds veiliger het thuisfront verlaten door slimme deurbellen, beveiligingscamera’s of babyfoons in je huis te installeren. Zo houd je tijdens een avondje stappen continu een oogje in het zeil.

Slimme koffiezetapparaten

Om niet te vergeten zijn er tegenwoordige ook slimme koffiezetapparaten. Koppel bijvoorbeeld een slimme espressomachine via het wifi-netwerk met je smartphone of tablet. En zet vervolgens binnen no-time een heerlijk bakje koffie vanuit je bed. Dit kun je overigens ook gewoon doen met een slimme stekker. 

Conclusie wat kost een smart home

Kortom zijn de mogelijkheden in het huis van de toekomst vrijwel oneindig. Hopelijk hebben we jullie een antwoord kunnen geven op de vraag: “Wat kost een smart home?”. En laten zien waarom wij vinden dat een smart home beginnen zo ontzettend veel voordelen met zich meebrengt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs