Luchtkwaliteit in huis verbeteren: onze tips

Luchtkwaliteit in huis verbeteren

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Zoek jij tips voor thuis en wil je de luchtkwaliteit in huis verbeteren? Dan heb je zojuist op de juiste linkt geklikt! In dit artikel vind je meer info en tips waarmee jouw woning verandert in een gezonde(re) leefomgeving.

Luchtkwaliteit in huis verbeteren

We leven in een wereld waarin je veel thuis bent. Of je nu werkt, slaapt, eet of een feestje viert met vrienden. Het grootste deel van je dag zit je thuis. Maar vraag jij jezelf wel eens af of de luchtkwaliteit in jouw huis wel gezond is?

Het kan namelijk zijn dat de luchtkwaliteit van jouw woning net zo slecht is als buiten. En dat terwijl je ongeveer 60 – 80 [%] van je leven onder de dakpannen doorbrengt.

Vandaag krijgen jullie van ons een aantal tips om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Want het is belangrijk dat je maatregelingen kunt nemen tegen bepaalde stoffen/schimmels als deze zich voordoen thuis.

Luchtkwaliteit in huis verbeteren
Misschien ook interessant

Tip 1: Maak voldoende schoon

Deze tip om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren mag uiteraard in dit rijtje niet ontbreken. Het is logisch dat een schoon huis gezien kan worden als een gezond huis. Met name wanneer je regelmatig met de stofzuiger door je huis marcheert.

Als je dit niveau van hygiëne wilt bereiken is het belangrijk dat je dus 2x per week stof afneemt of dierenhaar opveegt. Na 2 weken merk je vanzelf dat de kwaliteit van je leefomgeving aan het verbeteren is.

Hierbij kun je letten op het volgende:

  • Zorg dat je 1 of 2x per week het tapijt, de vloer en de banken stofzuigt. Hier zitten vaak vervuilende stofdeeltjes verstopt. Om het beste resultaat te bereiken kun je in dit geval kiezen voor een HEPA-filter.

Tip van Lazy Life: wil je regelmatig de vloer stoffen en dweilen, maar heb je geen tijd of zin om je stofzuiger te gebruiken? Gebruik dit>>

Tip 2: Pas op met teveel groen in huis

Voor iedereen die last heeft van bepaalde allergieën is het aan te raden om zo min mogelijk planten in huis te zetten. Deze trekken fosfor en schimmels aan en sommige planten kun je in veel gevallen beter vermijden.

Daarom komen we vandaag met een andere tool die je huis voorziet van voldoende zuurstof. Namelijk de luchtzuiverende plant!

Luchtzuiverende planten

Tegenwoordig bestaan er ook planten die als een luchtreiniger werken. Ze houden de lucht vochtig en halen via hun bladeren allerlei schadelijke stofdeeltjes uit de lucht.

De plant slaat deze stofjes op en breekt ze vervolgens af. Met als logische gevolg dat de plan zuurstof produceert en kun je de luchtkwaliteit in huis verbeteren.

Tip 3: Zet een raam open

Bij het open zetten van een raam denk je niet direct aan de luchtkwaliteit verbeteren. Maar deze tip zorgt er ongetwijfeld voor dat frisse lucht door je huis gaat stromen.

Zet voor een aantal minuten 2 of meerdere ramen open. Op deze manier krijgt de lucht de mogelijkheid om zich te verplaatsen. Mocht het buiten windstil zijn, dan kun je altijd een ventilator gebruiken om het proces wat op gang te brengen.

Tip 4: Zorg voor goede luchtvochtigheid

Uit een onderzoek van Netatmo blijkt dat bijna 50 [%] van alle woningen in Nederland te maken heeft met een ongezonde luchtvochtigheid. Dit is niet alleen slecht voor het menselijk lichaam, ook kan het de katalysator zijn voor andere klachten.

  • In het geval van lage luchtvochtigheid verzwakken onze luchtwegen en vergroot de kans op huid(irritatie). Dit neemt dan ook op den duur gezondheidsklachten met zich mee zoals astma en hoesten.

Om dit probleem op te lossen, heeft Netatmo een slimme luchtkwaliteit monitor ontwikkelt. Maar daarover vertellen we straks meer.

Een andere tip is het gebruik van een luchtbevochtiger. Dit product verspreidt door middel van ultra sone technologie een frisse damp door je woning en kan zo het vochtgehalte in je huis laten stijgen.

Wil je meer weten over een aroma diffuser? In dit artikel vind je een lijst met de beste aroma diffusers voor Google Home.

Tip 5: Gebruik ventilatoren

De vijfde tip om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren is van toepassing in de keuken. Tijdens het koken komen er allerlei vuile deeltjes vrij in de lucht. Denk bijvoorbeeld aan het gasfornuis dat schadelijke stoffen produceert zoals Carbon Monoxide en Nitrogen Dioxide (stikstof).

Zet daarom tijdens het koken altijd de afzuiging aan en zet een raam open om de lucht schoon te houden. Let wel op dat je de afzuigkap 1x per week met een doekje afdoet om schimmels preventief te bestrijden.

Extra tip: de luchtkwaliteit monitor van Netatmo

Deze monitor van het merk Netatmo is uitstekend om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het smarthome product houdt de luchtkwaliteit in je huis nauwkeurig in de gaten en wanneer er acties ondernomen moeten worden ontvang je direct een notificatie op je smartphone.

Daarnaast kun je hem gebruiken om de luchtvochtigheid, luchtkwaliteit, geluid en temperatuur te meten. Je kunt zelfs meerdere slimme indoor monitoren aan elkaar koppelen, zo wordt alles in de gaten gehouden, van de slaapkamer tot aan de babykamer.

Bovendien krijg je advies of de temperatuur wel goed is voor de babykamer, of je ongestoord slaapt (geen omgevingsgeluid), en hoe goed de kamers zijn geventileerd. En uiteraard heb je géén abonnement nodig om je gegevens te zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs