Chromecast instellen met de Google Home-app

Chromecast instellen

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Een Chromecast instellen doe je sinds kort alleen nog maar met de Google Home-app. Dankzij de Chromecast stream je binnen no-time ontzettend veel media naar je tv.

Niet alleen films, series of YouTube-video’s, maar ook hele muzieklijsten van Spotify, of games zoals Angry Birds Friends.

Wil je de Chromecast instellen, dan begin je met het installeren van de Google Home-app op je smartphone of tablet. Deze is te downloaden voor iOS en Android.

Google Chromecast ultra

Inhoudsopgave

Navigeer snel naar het stukje dat je wilt lezen door er op te klikken.

Het instellen van de Chromecast is vrij eenvoudig. Zorg dat zowel je smartphone als Chromecast, zijn verbonden met hetzelfde wifi-netwerk.

Dit is belangrijk, omdat de twee anders niet kunnen samenwerken. Open vervolgens de app op je smartphone en doorloop de volgende stappen.

 1. Ga naar het icoontje rechtsboven om in te loggen.
 2. Kies de optie ‘apparaat instellen’.
 3. Selecteer het huis waarin je de Chromecast gaat gebruiken.
 4. Maakt deze verbinding dan verschijnt er een code in beeld. Check of de code overeenkomt met die van de tv.
 5. Selecteer hierna het gewenste wifi-netwerk.
 6. Vul je het wifi-wachtwoord in en je kunt beginnen.

Heb je alle stappen doorlopen wat betreft het chromecast instellen? Dan kun je vrijwel direct de Chromecast gaan gebruiken. Mocht je extra hulp nodig hebben, bekijk dan ons artikel over het Chromecast installeren.

Chromecast instellen

 

Google Chromecast

Na de installatie kun je in de Google Home-app bekijken, via welke streamingdienst je de media wilt gaan casten naar je tv. Daarvoor dien je dan vaak wel de ondersteunende app te downloaden. Streamen vanuit de Google Home-app zelf gaat helaas niet.

Geen idee welke app je wilt gebruiken? Bekijk hier de beste apps voor Chromecast van 2019 voor wat extra plezier op jouw lazy days.

Zonder bijvoorbeeld de Netflix app op je telefoon kun je ook geen Netflix films casten naar de Chromecast.

Lees ook:

Wat is een Chromecast? Je leest er hier meer over!

Casten naar tv: Samsung telefoon verbinden met Chromecast

Laptop verbinden met Chromecast: casten naar tv doe je zo!

Streamen vanaf je Android toestel werkt via het Cast-icoontje, vindbaar op elke ondersteunende app voor Chromecast. Je drukt na het openen van de app op het icoontje en vervolgens kun je beginnen met casten.

Wil je het casten onderbreken, dan veeg je omlaag vanaf de bovenkant van het scherm en annuleer je het casten.

Ook het casten van je iPhone scherm naar je tv is mogelijk! Gebruik hiervoor de optie ‘screen mirroring’ in het controlepaneel van je iPhone.

Je klikt hiervoor op het ‘Airplay icoontje’ onderaan je scherm en kiest vervolgens voor het wifi-netwerk dat je wilt gaan gebruiken.

Als je gebruik maakt van de optie screen mirroring, deel je als het ware het beeldscherm van je iPhone naar de tv. Op tv wordt dan ook het exacte beeld van je iPhone weergegeven.

Zorg er wel voor dat je de laatste versie van apple op je iPhone hebt, anders kun je helaas geen iPhone verbinden met Chromecast.

Google Chromecast Ultra

Aansluitingen: HDMI, Micro-USB, Ethernet-poort

Resolutie: tot 4K Ultra HD

Ondersteunde besturingssystemen: Android, iOS, Windows, Mac OS X, Chrome OS

Prijsindicatie: 69,-

Het kan zijn dat je de Chromecast opnieuw wilt verbinden met een wifi-netwerk. Dat werkt volgens onderstaande stappen.

 1. Open de Google Home-app.

 2. Selecteer de Chromecast waarvan je het wifi-netwerk wilt wijzigen.

 3. Druk op het icoontje rechtsboven in beeld en klik bij ‘Wifi’ op vergeten.

 4. Dan klik je op ‘netwerk vergeten’.

 5. Nu kun je opnieuw de Chromecast instellen, zoals hierboven staat uitgelegd.

Voor een uitgebreid stappenplan vind je hier hoe je en Chromecast kunt verbinden met wifi. Makkelijker dan dit kunnen we het Chromecast instellen helaas niet maken.

Voor het handmatig resetten van je Chromecast maak je gebruik van het kleine knopje aan de zijkant van de Chromecast. Door deze voor langere tijd ingedrukt te houden, zal de Chromecast worden teruggezet naar fabrieksinstellingen.

Let er wel op dat je zo alle gegevens wist op de Chromecast. Check ons artikel Chromecast resetten voor een volledige handleiding hierover.

Voor de 1e generatie: zorg je dat de Chromecast is aangesloten op de tv. Vervolgens druk je minimaal 25 seconden op het knopje, totdat het het lampje begint te knipperen. Als het goed is begint de Chromecast nu opnieuw met opstarten.

Voor de 2de generatie: druk je net zo lang op het knopje, totdat het knipperende lampje wit wordt. Ook dit kan even duren!


Chromecast instellen

 

Google Chromecast

Om wat voor reden dan ook kan het zijn dat je Chromecast niet meer reageert. Voordat je direct de stekker eruit trekt, is het misschien handig om eerst je wifi-verbinding te checken.

Soms kan de verbinding tussen je router en de Chromecast even wegvallen.

Vaak zie je dat het soms behoorlijk brede oppervlak van de tv dan het wifi-signaal tussen de router en de Chromecast blokkeert.

Probeer dan je smartphone even opnieuw te verbinden met je wifi-netwerk, zo verbreek je automatisch de verbinding met je Chromecast.

Soms helpt het om de USB even uit de tv te halen, of de stekker uit het stopcontact. Na enkele seconden kun je de Chromecast weer aansluiten en zal deze opnieuw opstarten.

Zo blokkeert de tv het wifi-signaal niet meer en kun je weer genieten van je favoriete films zonder vervelende buffertijd of andere onderbrekingen.

Het kan wel eens voorkomen dat de Chromecast geen verbinding maakt met je tv. Op dit moment is het misschien verstandig de Chromecast opnieuw op te starten.

Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk dat een eventuele storing verholpen wordt. Voor het Chromecast instellen kun je kiezen uit de volgende twee mogelijkheden:

1. De Chromecast opnieuw opstarten via de Google Home app

 1. Verbind de Chromecast met hetzelfde wifi-netwerk als je smartphone, tablet of laptop.

 2. Open de Google Home app.

 3. Klik op het pictogram van de Chromecast die je opnieuw wilt instellen.

 4. Klik op instellingen en druk vervolgens de optie ‘meer instellingen’ aan, waarna je simpelweg kiest voor ‘opnieuw opstarten’.

 5. Om de keuze te bevestigen, klik je nogmaals op de optie ‘opnieuw opstarten’.
 

2. De Chromecast stekker eruit halen

Een van de meest eenvoudige manier om de Chromecast opnieuw op te starten, is gewoon de stekker uit het stopcontact halen.

 1. Haal de kabel van je Chromecast uit het stopcontact.

 2. Laat de stekker ongeveer 60 seconden uit de stroom.

 3. Steek de stekker weer terug in het stopcontact.

Bij het opnieuw opstarten van je Chromecast is het verstandig het apparaat volledig uit de voedingsbron te nemen. Zorg dus dat ook de USB-kabel uit de tv trekt.

Als je alleen de Chromecast uit de HDMI-ingang verwijdert, is het niet mogelijk om hem opnieuw op te starten.

Zo blokkeert de tv het wifi-signaal niet meer en kun je weer genieten van je favoriete films zonder vervelende buffertijd of andere onderbrekingen.

Het komt wel eens voor dat je letterlijk alles hebt geprobeerd en het  Chromecast instellen lukt je gewoon niet fatsoenlijk. Want nog steeds hapert het beeld of valt de verbinding weg tussen je router en de Chromecast.

Dan hebben wij van Lazylife.nl nog een laatste redmiddel, en dat is een HDMI verlengkabel.

Veel huizen maken gebruik van een wifi-router waarmee het hele huis wordt voorzien van internet. Mits de Chromecast dicht genoeg in de buurt staat van de router, zal dit verder ook niet zorgen voor problemen.

Chromecast instellen

 

HDMI verlengkabel

De boosdoener in dit geval zijn onze enorme (smart) tv’s, die het wifi-signaal tussen de Chromecast en router blokkeren. Dankzij het gebruik van een HDMI-verlengkabel omzeil je dit probleem, omdat je de Chromecast een stukje voor de tv kunt plaatsen.

Zo blokkeert de tv het wifi-signaal niet meer en kun je weer genieten van je favoriete films, zonder vervelende buffertijden of andere onderbrekingen tijdens het tv kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs