Wat is een Chromecast? Je leest er hier meer over!

Wat is een chromecast

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Een Chromecast is inmiddels alweer een aantal jaren op de markt. Toch zijn er nog altijd mensen die naar me toekomen met de vraag: ‘Wat is een Chromecast?’ Het antwoord op die vraag, lees je in dit artikel!

Wat is een Chromecast?

Een Chromecast is een klein apparaatje dat je door middel van een HDMI-kabel kunt aansluiten op je tv. Met je smartphone of tablet maak je verbinding met de Chromecast, zodat je vervolgens verschillende media (films, tv, muziek, afbeeldingen etc.) via je telefoon kunt afspelen op je tv.

Je tovert jouw tv dus als het ware om in een ‘smart-tv’. De Chromecast maakt namelijk via je wifi netwerk verbinding met andere apparaten in huis, bijvoorbeeld je smartphone, tablet of Google Home.

Gebruik je bijvoorbeeld apps op je smartphone die de Chromecast ondersteunen, dan kun je deze zonder moeite streamen naar je tv.

Je hebt niet veel nodig om een Chromecast aan te sluiten. De stroomkabel stop je in het stopcontact en deHDMI-kabel plug je in de HDMI-aansluiting van je tv.

Wat is een Chromecast

Je dient uiteraard wel wat stappen te doorlopen voordat je aan de slag kunt met de Chromecast, maar die zijn vrij eenvoudig gehouden door Google. Dus de installatie zou normaal gesproken geen probleem moeten zijn.

Een beveiligd draadloos netwerk is nodig om de Chromecast te verbinden met het internet. Ook dien je de Google Home app te downloaden op je smartphone of tablet en heb je voor sommige streaming diensten een apart abonnement nodig. Denk bijvoorbeeld aan de abonnementen van Netflix of Videoland.

Om gebruik te maken van zo’n streamingdienst als Netflix, heb je natuurlijk ook de Netflix app nodig. Deze is gratis te downloaden in de Playstore voor Android gebruikers en in de App Store van Apple. Als je gebruik maakt van een laptop, dan kun streamen via Google Chrome.

De Chromecast werkt in combinatie met de volgende apparaten en browsers:

 • iPhone, iPad en iPods
 • Android smartphones en tablets
 • Chrome Browser (Mac en Windows)
 • Chromebooks

Wat is een Chromecast ondersteunende app?

Je hebt nu antwoord gekregen op de vraag: ‘Wat is een Chromecast?’ Maar je wilt natuurlijk ook weten welke apps er door de Chromecast ondersteund worden. Om muziek en films te kunnen streamen vanaf je smartphone of tablet, dien je namelijk gebruik te maken van bepaalde apps die de Chromecast ook daadwerkelijk ondersteunen, anders heb je er alsnog weinig aan.

De meest streaming diensten hebben gelukkig wel al de Chromecast ondersteuning, maar voor het gemak zet ik er hieronder een aantal op een rijtje:

 • YouTube
 • ZiggoGo
 • Netflix
 • Google Play Movies
 • Spotify
 • NPO
 • Facebook
 • NOS
 • Chrome

Wil je precies weten welke apps er beschikbaar zijn voor de Chromecast? Dan heeft Google daar een speciale app voor gemaakt, namelijk de ‘Cast Store’ Dankzij deze app krijg je een volledig beeld van alle apps die te gebruiken zijn in combinatie met de Chromecast.

Hoe sluit je een Chromecast aan?

Wat is een Chromecast waard, als je hem zelf niet kunt aansluiten? Voor iedereen die moeite heeft met het installeren van dit soort apparaten, volgt hier een volledig stappenplan. Want ook jij kunt zonder al te veel moeite een Chromecast aansluiten op je tv en direct beginnen met het streamen van je favoriete films en muziek.

Chromecast op je tv aansluiten

De Chromecast komt standaard met een HDMI-aansluiting en een stroomkabel. De HDMI-kabel dien je in de HDMI-poort van je tv te pluggen, vaak zit zo’n HDMI-poort aan de achterkant van de tv. De stroomkabel plug je zowel in de Chromecast, als in het stopcontact.

Wat is een Chromecast

Download de Google Home app

De volgende stap is het downloaden van de Google Home app in de Play Store van Google, of in de App Store van Apple. Mocht je je laptop gebruik om te streamen naar de Chromecast, dan hoef je geen app te downloaden. Je kunt met de Google Chrome browser ook gewoon streamen naar je tv.

Google Home app

Zet je tv op het juiste input kanaal

Soms moet je even je tv op het juiste input kanaal zetten. Misschien beschikt jouw tv wel over meerdere HDMI-aansluitingen, dan is het natuurlijk wel handig om het juiste kanaal te selecteren.

De Chromecast toevoegen in de Google Home app

Als je de Google Home app hebt geopend op je smartphone, dan zie je de opties ‘Toevoegen’. Klik je daar vervolgens op dan geeft de app je de mogelijkheid om nieuwe apparaten in te stellen. Zorg er tevens voor dat je smartphone of tablet is verbonden met hetzelfde wifi netwerk dat je wilt gebruiken voor je Chromecast.

Wat is een Chromecast

In dit geval heb ik de Chromecast ‘Chromie’ genoemd.

Je Google account linken

Vervolgens kies je welk Google account je wilt linken aan de Chromecast. Je kunt dit naderhand ook wijzigen.

Zoeken naar de Chromecast

Laat de Google Home app zoeken naar beschikbare apparaten die zijn aangesloten en klaar zijn voor gebruik. Kies vervolgens de Chromecast en ga verder. De app maakt nu verbinding tussen je smartphone en de Chromecast.

Verbinding maken tussen smartphone en tv

Vervolgens komt er een code op het beeld van je smartphone en tv te staan. Als deze overeenkomen dan ga je verder met de volgende stap.

Kies een naam, regio en ruimte

De volgende stap bestaat uit het selecteren van een naam voor je Chromecast. Daarna kun je de regio en ruimte selecteren, zodat je het apparaat kunt herkennen als je wilt beginnen met streamen.

Wifi verbinding maken

Selecteer het wifi netwerk dat je wilt gebruiken om je Chromecast mee te verbinden.

Begin met streamen

Als laatste krijg je nog wat extra opties om de functionaliteit te personaliseren en kun je daarnaast een korte training volgen omtrent het gebruik van de Chromecast. Maar buiten dat kun je nu beginnen met het streamen van je favoriete films en muziek.

De Google Home app

Conclusie

Je weet nu in ieder geval wat een Chromecast is en wat je er mee kunt. Persoonlijk vind ik vooral het gebruik van de Chromecast, in combinatie met de Google Home een aanwinst voor iedere huiskamer. Maar over smaak valt niet te twisten natuurlijk!

Wil je zelf nou ook een Chromecast? Klik dan hier! Bij bol.com heb je er al een voor 39,-

wat is een chromecast

Check ook deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs