Voordelen slimme thermostaat op een rij!

top 10 slimme thermostaat

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen van een slimme thermostaat. We gaan wel een klein beetje ervan uit dat je kennis hebt van een normale thermostaat.

Voordelen van een slimme thermostaat

Sommige voordelen van een slimme thermostaat merk je direct, anderen zijn na verloop van tijd pas echt goed merkbaar.

Controle op afstand

Een slimme thermostaat heeft als kenmerkend voordeel dat je met je smartphone of tablet vanaf elke locatie de temperatuur in huis kunt instellen.

De bijbehorende app is vaak gewoon te downloaden in de app store. Hiermee maak je verbinding met je slimme thermostaat. Ideaal als er bijvoorbeeld de hele dag niemand thuis is geweest en je toch thuis wilt komen in een verwarmde woonkamer!

Let er wel goed op dat de app die bij jouw slimme thermostaat hoort, ook beschikbaar is voor je smartphone of tablet. Dit wil nog wel eens verschillen! Hij leert de dagelijkse routines van bewoners en past zich hier steeds meer op aan.

Locatie herkennen

Een groot voordeel is dat een slimme thermostaat meestal aan de hand van je locatie weet wanneer je bijna thuis bent. Andere herkennen het thuiskomen van bewoners, dankzij het ingebouwde aanwezigheidsdetectie systeem.

Dit systeem registreert elke beweging in huis door middel van een sensor. Als zo’n sensor bijvoorbeeld een tijd lang niemand in de kamer registreert, dan verlaagt hij automatisch de temperatuur in die kamer.

Er zijn ook varianten die door middel van je smartphone locatie precies weten waar je bent. Stel dat je smartphone in de buurt van je huis komt, dan slaat je verwarming alvast aan. Ga je daarnaast even weg en je smartphone bevindt zich buiten een bepaalt gebied van je huis, dan zal de verwarming ook vanzelf weer uitgaan.

Wanneer kies je voor een slimme thermostaat met een aanwezigheidsdetectie systeem en waarom kies je voor het smartphone locatie systeem? Hieronder lees je de verschillende eigenschappen per systeem.

Aanwezigheidsdetectie systeem

Een aanwezigheidsdetectie systeem is ongetwijfeld een leuk voordeel van een slimme thermostaat. Zeker als je bijvoorbeeld iemand bent die vaak vergeet zijn verwarming uit te zetten. Dit systeem schakelt de slimme thermostaat vanzelf uit, als er geen beweging meer is in de kamer.

Je moet wel voor elke kamer aparte sensoren aanschaffen. Ook als je in een dode hoek zit en de sensor ziet je niet, dan schakelt de het systeem zich vanzelf uit.

Het duurt gelukkig wel een tijdje voordat het systeem zichzelf uitschakelt. Zo voorkom je dat als je even de kamer verlaat, meteen de verwarming uitspringt. Dit heeft natuurlijk wel als gevolg, dat de verwarming nog een tijdje onnodig zal stoken als je de deur verlaat. Hij springt ook pas weer aan als je thuis komt, dus begint die dan ook pas met stoken.

Smartphone locatie systeem

Een slimme thermostaat detecteert waar je bent aan de hand van je smartphone locatie. Dit betekent dat als je bijna thuis bent, de verwarming begint te werken en je thuiskomt in een warm huis.

Zo’n ingebouwd gps-systeem zorgt ervoor dat wanneer je bijvoorbeeld de laatste bent met een smartphone en het huis verlaat. De verwarming springt dan namelijk direct uit. Zo kun je aardig wat op je energiekosten besparen.

Iedereen in huis moet hiervoor een smartphone hebben met de bijbehorende app. De verwarming gaat namelijk pas uit als de laatste persoon uit huis is vertrokken.

Is er iemand zonder smartphone in huis? Dan zal de verwarming in eerste instantie uitgaan. Deze persoon zal vervolgens handmatig de verwarming opnieuw moeten inschakelen.

Per kamer de temperatuur regelen

De temperatuur regelen per kamer is ongetwijfeld een interessant voordeel van een slimme thermostaat is. Je zult hiervoor wel de knopen van je radiatoren moeten vervangen. Deze vervang je door speciale radiator knoppen met een ingebouwde temperatuurmeter en afstandsbediening. Deze knoppen plaats je op al je radiatoren in huis.

In ons artikel met de beste slimme thermostaat voor Google Home staan een aantal van deze slimme radiatorknoppen. In principe kun je met het bedieningspaneel op je hoofdthermostaat de temperatuur en de tijden programmeren die bij je persoonlijke situatie passen. De radiator knoppen worden daarna automatisch gestuurd door de slimme thermostaat.

Als het in de woonkamer bijvoorbeeld erg koud is en in de rest van de kamers wel de gewenste temperatuur, dan laat de slimme thermostaat de cv-ketel aanslaan, maar draait hij daarbij de radiatoren in de rest van de kamers dicht. Alleen de huiskamer zal op deze manier opwarmen.

Je energieverbruik inzichtelijk

Een lucratieve voordeel van een slimme thermostaat is het duidelijk overzicht van je energieverbruik. Dankzij de smartphone app kun je zo precies zien hoeveel energie je gebruikt elke maand. Veel van deze apps doen dit door middel van uitgebreide grafieken en tabellen.

Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde periodes met elkaar vergelijken en kun je op een leuke en makkelijke manier bijhouden, hoeveel geld je hebt bespaart ten opzichte van bijvoorbeeld de maand ervoor!

Zelflerende functie

Het volgende voordeel van een slimme thermostaat is dat ze beschikken over een zelflerende functie. Zo leert hij binnen no-time hoe lang het duurt voordat je woning is opgewarmd. Stel je bijvoorbeeld in dat het om 7:30 uur 20 graden moet zijn in huis. Dan is het ook daadwerkelijk om 7:30 uur 20 graden!

Iedere dag weer bekijkt de slimme thermostaat hoe lang het duurt voordat je huis is opgewarmd. Aan de hand van die gegevens ziet hij precies op welk tijdstip hij de volgende dag moet beginnen met verwarmen. Hij begint dan ook op een koude winterdag eerder met opwarmen dan bijvoorbeeld in de zomer.

Ook een handig voordeel is dat de slimme thermostaat weet hoe lang de warmte blijft hangen in huis. Zo weet hij wanneer de cv ketel gas terug kan nemen, zodat hij op het juiste tijdstip de gewenste temperatuur heeft bereikt. Je hoeft jezelf dus niet meer eraan te herinneren of je de verwarming wel aan of uit gezet hebt, want de slimme thermostaat doet dit voor jou!

Het duurt wel even voordat de slimme thermostaat zich volledig heeft aangepast aan jouw wensen en behoeften. Dit proces duurt echter maar een aantal dagen.

Besparen met de slimme thermostaat!

Je kunt behoorlijk wat geld besparen op je energieverbruik door je huis te verwarmen met een slimme thermostaat. Ben jij zo’n type die altijd bang is dat die de verwarming wel heeft uitgezet? Dan is een slimme thermostaat misschien wel iets voor jou!

Voordelen slimme thermostaat

Je zult merken dat hij je huis verwarmt en tegelijkertijd zal besparen op je energiekosten. Mensen die hun woning onbewust bijvoorbeeld al zuinig verwarmen, besparen gemiddeld al zo’n 22% op hun energierekening.

Let je al op je energieverbruik, dan zal een slimme thermostaat weinig extra’s opleveren op het gebied van energiebesparing.

Welke slimme thermostaat kies je?

In dit artikel schrijven we vooral over de voordelen van een slimme thermostaat. Ook in de wereld van de slimme thermostaten is er genoeg keuze. Klik hier voor onze top 10 slimme thermostaten die gegarandeerd zorgen dat je thuiskomt in een verwarm huis!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs