De slimme rookmelder voor een veilig gevoel in huis!

slimme rookmelder

Dit bericht kan affiliate links bevatten zodat onze content gratis blijft. Meer info staat in onze disclaimer.

Inhoudsopgave

Een slimme rookmelder, wat is dat nu eigenlijk? Hoe installeer je zoiets en waar? En nog beter gevraagd, waarom zou je er liever zo een hebben dan een normale rookmelder? Dat vroegen wij ons ook af. Speciaal voor jullie zijn wij op zoek gegaan naar de beste exemplaren.

Wat is een slimme rookmelder?

Tegenwoordig zijn er een hoop hulpmiddelen te koop die ervoor zorgen dat jouw huis helemaal smart wordt, de slimme rookmelder is daar een van. Dankzij de aanschaf van dit product is jouw huis binnen no time optimaal beveiligd. Daarnaast werken ze ook nog eens bijna hetzelfde als die normale rookmelder.

Net als bij een ‘dom’ exemplaar wordt de rookmelder aan de muur of het plafond bevestigd en krijg je een signaal wanneer er gevaarlijke stoffen worden gedetecteerd. Bij de slimme rookmelder zitten natuurlijk wel wat extra features, waardoor jouw huis snel van alle gemakken wordt verzien.  Maar wat zijn die nieuwe functies dan eigenlijk?

slimme rookmelder

Je kunt met behulp van je smartphone een melding ontvangen als er iets wordt waargenomen door de rookmelder. De melder kun je dan zo instellen dat hij zichzelf laat controleren. Hij geeft dan een overzicht van de afgelopen dagen, waarin je kunt zien in hoeverre er stoffen zijn gedetecteerd in de lucht en of de melder elke dag naar behoren functioneert. Verder kan de slimme rookmelder ook de luchtkwaliteit monitoren en kun je andere smart home-apparaten verbinden met de rookmelder. Als laatste zijn er ook melders die koolmonoxide kunnen waarnemen voor een extra veilig gevoel in jouw huis.

Er zijn allerlei verschillende exemplaren op de markt. Zo is er een slimme rookmelder die gebruik maken van een bewegingssensor of een lichtsensor om zo waar te kunnen nemen of er zich rook of koolmonoxide in de ruimte bevindt. De absolute reden waarom een slimme rookmelder een goede aanschaf is ten opzichte van een ouderwetse rookmelder is dat de slimme variant veel sneller het gevaar waarneemt en jij dus sneller gealarmeerd bent.

slimme rookmelder

Plaatsing van de slimme rookmelder

De plaats van bevestiging is van groot belang bij slimme rookmelders. Je kunt ze het beste in de buurt hangen van mogelijke ontstekingsbronnen. De keuken lijkt een ideale locatie, maar dat wordt toch afgeraden door walmen tijdens het koken. De beste plaats in huis is dichtbij de slaapkamer. Wil je nu van top tot teen beschermd zijn? Plaats er dan op elke verdieping een voor het beste resultaat. Als jij besluit om een slimme rookmelder te kopen die ook rekening houdt met het gehalte koolstofmonoxide, hang hem dan het liefst op in de buurt van de cv-ketel.

Verder is de plaats in elke ruimte ook van belang. Rook en koolstofmonoxide bewegen zich in bepaalde richtingen door ruimtes heen. Om het extra lastig te maken bewegen deze twee weer anders dan de ander. Lees daarom altijd goed de handleiding door van iedere afzonderlijke melder voor het beste resultaat. Als je er echt niet uitkomt, vraag dan iemand met verstand van zaken om hulp.

Installatie van de slimme rookmelder

Als je een slimme rookmelder koopt met batterijen is de installatie makkelijker uit te voeren. Een nadeel is echter dat de batterijen om de zoveel tijd vervangen moeten worden. Er zijn ook slimme rookmelders zonder batterijen. Deze worden vaak gekoppeld met een 230 volt-aansluiting. Deze installatie kan iets moeilijker zijn en daarbij zal je even moeten checken of er een lasdoosje tussen moet komen.

slimme rookmelder

Connectie smart home-apparaten

Wat ontzettend fijn is, is dat smart home-apparaten met elkaar in verbinding kunnen worden gezet. Alle apparaten hebben zo een connectie met elkaar en dit zorgt voor een optimale beleving van jouw apparaten. In het geval van de slimme rookmelder maakt dit jouw leefsituatie een stuk veiliger. Een nadeel is weer dat de verschillende systemen vaak wel van hetzelfde merk afkomstig moeten zijn willen ze samen kunnen communiceren. De gesloten systemen zorgen er dus voor dat je jezelf even wilt verdiepen in de producten voordat je zomaar iets aanschaft.

Check dit artikel en lees alles over de voordelen van een slimme rookmelder>>

De Nest Protect slimme rookmelder

Dit prachtige exemplaar waarschuwt jou met behulp van een stem, een geluidssignaal en een app. De rookmelder vertelt zelfs wat de bron is en stuurt je berichten wanneer je zelf niet thuis bent.

We noemden al een groot voordeel van de aanschaf van meerdere smart home-producten. De Nest Protect kan bijvoorbeeld de lichten van de Philips Hue laten knipperen als er gevaar dreigt. Als er rook is in jouw woning, gaan automatisch alle lichten aan. Dit zorgt ervoor dat jij zo snel en veilig mogelijk de weg naar buiten kunt vinden. In verbinding met de Nest Thermostaat wordt de cv-ketel onmiddellijk uitgeschakeld bij gevaar. In het geval van een nood kun je met de Nest Cam een video opnemen.

slimme rookmelder

Fibaro Smoke Sensor

Een andere populaire slimme rookmelder is deze van Fibaro. Stijvol, compact en enorm handig. Dankzij de sensor is hij voorzien van een ingebouwde optische temperatuursensor, LED indicator en sirene. Hierdoor detecteert hij zelfs beginnende rook en plotselinge temperatuurstijgingen.

De FIBARO Smoke Sensor functioneert zonder Z-Wave controller als een reguliere rookmelder. Dit betekent dat de rooksensor en alarmsignaal in de basis werkt zonder een controller. Om de uitgebreide functionaliteit van de FIBARO Smoke Sensor te gebruiken heb je een Z-Wave controller nodig.

FIBARO Smoke Sensor werkt goed samen met de volgende populaire controllers: FIBARO Home Center 2 (HC2), Home Center Lite (HCL) of Athom Homey.

slimme rookmelder

Eve Smoke

De Eve Smoke zorgt voor een veilig gevoel door een luide sirene te luiden, pushberichten naar je smartphone of tablet te sturen én door een bericht te laten uitzenden door de Apple Homekit. Vooral de batterijduur van deze energiezuinige slimme rookmelder valt op: je hoeft slechts eens in de 10 jaar de batterijen te vervangen.

Voor het bedienen van de Eve Smoke en andere Elgato producten heb je een apparaat met iOS nodig, zoals een iPhone, iPad of Apple TV. Een iPad of Apple TV kun je instellen als hub, die dient als hart van jouw slimme Homekit omgeving.

slimme rookmelder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen blogs
Smart Home advies
Smart home top 10's
Laatste blogs